Vallás és európaiság két szemszögből

A mai Európa felszínén olyan réteg lebeg, akik számára az európaiság egyet jelent az abortusz engedélyezésével, a szabadszerelemmel, a leszbikusok és homoszexuálisok házasságának elismerésével - erről is ír Márfi Gyula érsek nyílt levelében.
 
 

Vallás és európaiság két szemszögből

A mai Európa felszínén olyan réteg lebeg, akik számára az európaiság egyet jelent az abortusz engedélyezésével, a szabadszerelemmel, a leszbikusok és homoszexuálisok házasságának elismerésével - erről is ír Márfi Gyula érsek nyílt levelében.
 
 
 
 
 

Vallás és európaiság két szemszögből

A mai Európa felszínén olyan réteg lebeg, akik számára az európaiság egyet jelent az abortusz engedélyezésével, a szabadszerelemmel, a leszbikusok és homoszexuálisok házasságának elismerésével - erről is ír Márfi Gyula érsek nyílt levelében.

A veszprémi érsek nyílt levelét válaszképpen fogalmazta meg David Baer teológia- és filozófiaprofesszor Magyarországról szóló írása kapcsán - utóbbit az evangelikus.hu közölte nemrég azzal a céllal, hogy a témában érdemi és kulturált vitát indítsanak. A professzor az elmúlt húsz év során teológusként több évet töltött Magyarországon, kétszer volt hazánkban Fulbright-ösztöndíjjal – az első alkalommal az Evangélikus Hittudományi Egyetemen kutatott, a második alkalommal a Károli Gáspár Református Egyetemen tanított. Könyvet is írt a Magyarországi Evangélikus Egyház kommunizmus alatti időszakáról, felesége és a gyerekei magyar állampolgárok.

David Baer kifejti, a nyugati sajtó részletesen foglalkozik Magyarországgal és egyhangú éles kritikával illeti az Orbán-kormányt és szerinte a kormány ma már messze túllépett azon a határon, amely Nyugaton politikailag elfogad­­ható.

Szerinte a kommunizmus maradványainak felszámolása mindig is a nyugati integráció egyik célja volt, a jelenlegi Orbán-kormány azonban a kommunista múltat úgy próbálja felszámolni, hogy a Nyugatot elhagyja. Keresztény szempontból különösen is aggasztónak nevezi a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló alaptörvényt, mely David Baer szerint egyenlőtlen jogi különbséget tesz egyházak és vallási közösségek között. Úgy véli ugyanis, hogy a vallásszabadsághoz való jog az emberi méltóságon alapszik és nem az idő múlásától függ - ezzel utalt arra a kitételre, mely szerint az egyház nyilvántartásba vételének egyik feltétele, hogy legalább húsz éve működjön Magyarországon az adott vallási közösség. Kritizálta azt is, hogy a nyilvántartásba vétel az Országgyűlés kétharmados szavazatától függ és nem a bíróság jogi értelmezésétől, holott a vallásszabadság nem politikai, hanem jogi kérdés.

Az új magyar alkotmányra lehet úgy tekinteni, mint egy sajátos magyar demokrácia fundamentumára, de akkor azzal is tisztában kell lenni, hogy ez a sajátos magyar demokrácia ellentétes a nyugati demokrácia alapszabályaival - fogalmazott, majd ír arról is, eddig nem volt példa arra, hogy egy nemzet önként kilépett volna a demokratikus országok közösségéből. Magyarországon jelenleg egy olyan rendszerváltozás megy végbe, amely nem kompatibilis a nyugati, európai, demokratikus értékek hagyományaival. Mivel ez a folyamat az Európai Unión belül zajlik, ez gyengíti az egész európai közösséget. Így a közösség kénytelen erre reagálni. Tehát nem támadásról van szó, hanem a kormány lépéseinek következményéről - véli David Baer.

Az amerikai professzor írása kapcsán a hét elején Márfi Gyula is nyílt levelet tett közzé a veszpremiersekseg.hu weboldalon. A veszprémi érsek szerint David Baer levele mind a magyarországi, mind az európai helyzet felszínes és egyoldalú ismeretét tükrözi, a távolabbi összefüggések figyelembe vétele pedig teljesen hiányzik belőle. A vallásszabadság kapcsán kiemeli, Magyarországon ma mindenki olyan vallást gyakorol egyénileg is és közösségben is, amilyent akar. Az egyes egyházak elismerésének és nyilvántartásba vételének csak az egyházak anyagi természetű, állami támogatásával kapcsolatban van jelentősége. Szerinte viszont érthető, hogy az állam azokat a közösségeket részesíti előnyben, amelyek hazánk zivataros története folyamán jelentős mértékben hozzájárultak az ország fennmaradásához, illetve melyek tevékenysége társadalmilag kiemelten hasznos, például iskolákat, egészségügyi intézményeket tartanak fenn.

Márfi Gyula emellett arról is kifejti véleményét, hogy a független magyar igazságszolgáltatásban még ma is számos olyan ember dolgozik, aki a kommunista rendszer idején elkötelezett kiszolgálója volt a pártállami diktatúrának és tevékenyen részt vett egyházellenes, úgynevezett koncepciós perekben. Ez a bíróság az elmúlt 20 évben szerinte bizonyította, hogy az egyházak nyilvántartásba vételére alkalmatlan, ugyanis több mint 300 „egyházat” bejegyeztek, amelyek legnagyobb része a legminimálisabb kritériumoknak sem felelt meg.

Az európaiság kapcsán Márfi Gyula úgy írt nyílt levelében, hogy a mai Európa nemcsak a gazdasági érdekek mentén, hanem ideológiailag is megosztott. "Van még egy rejtőzködő keresztény Európa is, de van egy nálánál sokkal hangosabb, a hatalom és a médiumok nagy részét kezében tartó, élesen keresztényellenes, ultraliberális Európa is. A mai Európa felszínén a Nagy Építészt még elismerő, de Jézus Krisztus és a tízparancsolat Istenét tagadó réteg lebeg. Ők azok, akik túladagolják Európának a szabadságot, amely – a túladagolt gyógyszerhez hasonlóan – már nem gyógyít, hanem mérgez. Számukra az európaiság egyet jelent az abortusz engedélyezésével, a szabadszerelemmel, a leszbikusok és homoszexuálisok házasságának elismerésével, a gender-ideológia hirdetésével és a vadkapitalista szabadversennyel, amely a tőkések extraprofitjához, a kis- és középvállalkozások csődjéhez és a kisemberek teljes elnyomorodásához vezet" - fogalmazott.

Orbán Viktor strassbourgi meghallgatása kapcsán úgy vélte, egy színjáték volt, amelyet Orbán Viktor nyilvános kioktatása és megalázása céljából rendeztek. Szerinte a világ legnagyobb diktátorának (Mao-Ce-tungnak) hívei oktatták ott a demokráciát és egy közismert pedofil tanította móresre Orbán Viktort. Ezen a meghallgatáson ő volt a legeurópaibb, kis túlzással: az egyetlen európai.

Márfi Gyula szerint a professzor figyelmen kívül hagyja az Európán túli hatalmak szerepét az „Orbán-ügyben”. Úgy véli, Orbán Viktornak nem az Unióval van elsősorban baja, hanem azzal a nemzetközi nagytőkével, amelynek birtokosait valahol a new york-i Wall Street-en sejtjük, ezért egyszerűen csak így hívjuk őket, hogy „Amerika”. Ez az elnevezés persze téves: a dollárnak és a dollár urainak-szolgáinak nincs hazájuk, nemzetiségük sem és az egész világ meghódításáról álmodnak.

Céljuk, hogy (kamat)adófizetőikké akarják tenni az egyes államokat, ennek érdekében megpróbálják befolyásolni a szabad választásokat, illetve igyekszenek megvenni az egyes kormányokat. Az a „jó kormány”, amelyik hajlandó felvenni az előnytelen hiteleket is, majd azok gyors elköltésével örökös adófizető gyarmattá teszi hazáját. Az ilyen kormánynak nem kell tartania attól, hogy diktatúrával vádolják: nyugodtan kilövetheti békés tüntetők szemét, kizárhatja ünnepségeiről saját népét, korlátokat építhet a parlament köré, még a hivatalos adatokat is meghamisíthatja, ettől még „európai” és „demokrata” marad - fogalmazott Márfi Gyula.

Az érsek szerint a nemzetközi nagytőke birtokosai különösen is haragszanak Orbán Viktorra, mert több nagytőke-ellenes intézkedést hozott (bankadó bevezetése, multinacionális cégek privilégiumainak csorbítása). Kifejti, az uniónak is vannak olyan előírásai, amelyeket úgyszólván senki sem képes teljesen megtartani, de kiválóan alkalmasak arra, hogy számon kérjék őket azokon a kormányokon, amelyek „nem állnak be a sorba”. A kettős mérce alkalmazása az ultraliberális világ mindennapos gyakorlata - írja.

Az eszközök különbözők, ám a cél és az eszmeiség ugyanaz. Egyik diktatúra sem tűri el a kritikát, még kevésbé azt, hogy valaki kilógjon a sorból. Ha gyanútlanul átvesszük a diktatúra megtévesztő propagandáját, magunk is szem leszünk a láncban, magunk is zsarnokság leszünk. Ettől óvjon meg minket a Szentlélek, aki egyedül képes kimenteni a világot az ultraliberális, vadkapitalista diktatúrából felszínre hozva a most még sűrű hamuréteg alatt rejtőző keresztény Európát - fejezte be levelét Márfi Gyula.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.