Schmitt nem mond le, új doktorit ír

Schmitt Pál szerint dolgozatát legjobb tudása szerint készítette, és az "becsületes, férfimunka volt". A köztársasági elnök Obersovszky Péter lemondására vonatkozó kérdésére úgy válaszolt, hogy szerinte "nincs összefüggés a két dolog között."
 
 

Schmitt nem mond le, új doktorit ír

Schmitt Pál szerint dolgozatát legjobb tudása szerint készítette, és az "becsületes, férfimunka volt". A köztársasági elnök Obersovszky Péter lemondására vonatkozó kérdésére úgy válaszolt, hogy szerinte "nincs összefüggés a két dolog között."
 
 
 
 
 

Schmitt nem mond le, új doktorit ír

Schmitt Pál szerint dolgozatát legjobb tudása szerint készítette, és az "becsületes, férfimunka volt". A köztársasági elnök Obersovszky Péter lemondására vonatkozó kérdésére úgy válaszolt, hogy szerinte "nincs összefüggés a két dolog között."

A nepszava.hu összeállításából kiderül, a köztársasági elnök be akarja bizonyítani, hogy képes doktori címet szerezni,ezért az interjú során bejelentette: 70 évesen a mai nehéz kritériumoknak megfelelő új dolgozatot ír, PhD fokozatot szerez.

Schmitt Pál a kérdezz-felelek során elmondta, úgy érzi, meg kell védenie egykori alma materét, a TF-et és akkori témavezetőit, hiszen most őket is támadják. Ennek ellenére még az interjú elején azt sugallta, hogy opponensétől és konzulensétől várta volna el, hogy még a dolgozat beadása előtt jelezzék neki, jelölje meg a forrásokat, és az inkriminált szövegrészeknél használjon idézőjelet, ez pedig nem történt meg.

Azon szövegrészek forrását pedig, amelyeket a bizottság kifogásolt, Schmitt elmondása szerint tartalmazza a felhasznált szakirodalom jegyzéke- a köztársasági elnök úgy magyarázkodott, hogy 20 évvel ezelőtt még az volt a szokás- mivel írógépen írták a dolgozatokat-, hogy a dolgozat végi bibliográfiában gyűjtötték össze a felhasznált irodalmat.

Schmitt Pál az interjú során a doktori címét visszavonó szenátus ellen rohant ki, mint fogalmazott: "nem esett jól, hogy miközben én Szöulban fontos gazdasági szereplőkkel tárgyaltam, engem meg se kérdeztek. A szenátus várhatott volna egy napot, hová ez a sietség? Lelkük rajta."

Az interjú végén az elnök leszögezte: úgy érzi, a becsületén nem esett csorba. Azt is hozzáfűzte, hogy érzése szerint nem volt, aki megvédje, így egyszemélyben áll ki magáért.

Schmitt Pál államfő pénteken délután nyilatkozott az m1-nek. Az interjút - amelyet Obersovszky Péter készített - 19:55-kor, a Híradót követően sugározta a televízió.

Schmitt Pál a közmédiának pénteken adott interjújában arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották kisdoktori címéről, lemond az államfői posztról, azt mondta: "nincs összefüggés véleményem szerint, bár sokan így értelmezik". Hozzátette: a legjobb tudása szerint írta meg kisdoktori értekezését, szerinte az becsületes férfimunka volt. Bejelentette: PhD-dolgozat írásába kezd és "Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll igazáért.

MSZP: Magyarország lemondó nyilatkozatot várt Schmitt Páltól

Az MSZP szerint Magyarország péntek este már csupán egy rövid és lényegre törő bejelentést, egy lemondó nyilatkozatot várt Schmitt Páltól - erről Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető közleményben tájékoztatta az MTI-t az államfőnek a közmédiában adott interjúját követően.

A közlemény szerint az ország azt várta volna, hogy az államfő azt mondja: "a mai nappal lemondok köztársasági elnöki tisztségemről".

Mesterházy Attila szerint megdöbbenéssel fogadták, hogy - mint fogalmazott - "Schmitt Pál ma sem merte meghozni az egyetlen morálisan elfogadható döntését". Szerinte így Orbán Viktor dolga és felelőssége eltávolítani Schmitt Pált a székéből, hiszen - mint írta - "ő volt az is, aki oda ültette". Elvárjuk ezért Orbán Viktortól, hogy azonnal mondassa le Schmitt Pált - szögezte le a politikus.

LMP: ez szégyen

Az LMP véleménye szerint szégyen, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken nem mondott le - jelentette ki a párt Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján Heltai László, a párt szóvivője.

A szóvivő azt mondta, az is szégyen, hogy ott kell állniuk a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt és követelni "a nyilvánvalót" azt, hogy "a bukott elnök" mondjon le hivataláról. Hangot adott annak a véleményének is, hogy ez a történet már nem Schmitt Pálról szól, hanem Orbán Viktorról "aki őt hivatalába helyezte és ott tartja minden határon túl". Heltai László azt mondta, az elmúlt 20 évben többször is előfordult, hogy következmények nélküli ország lehettünk, mert bukott emberek nem voltak hajlandóak távozni. Hozzátette: az viszont az országnak lesz rossz, ha nem tartják be a demokratikus normákat, hanem "ragaszkodunk ahhoz a pozícióhoz, amit elértünk és amire méltatlanná váltunk".

Leszögezte: az a morális lék, amit az ország kapott, egyre nagyobb lesz minden nappal, amit Schmitt Pál a hivatalában tölt.

Jobbik: Schmitt Pál sárba tiporta az államfői tisztség méltóságát

Az államfői tisztség becsületét és méltóságát tiporta sárba Schmitt Pál a magyarázkodásával - reagált közleményben a Jobbik elnöke a köztársasági elnök közmédiának adott péntek esti interjújára.

Vona Gábor szerint pártját "hidegzuhanyként érte a köztársasági elnök megátalkodottsága, hiszen az egyetlen erkölcsös és felelős döntés, a lemondás fel sem merült benne, de még a bűnbánat legapróbb jeleit sem lehetett tapasztalni nyilatkozatában".

A pártelnök úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök kiengedte Schmitt Pál szellemét a palackból, amellyel már láthatóan nem tud mit kezdeni. Vona Gábor az elnök hivatalban maradásáról úgy fogalmazott: az egyértelműen Orbán Viktor szégyene. Schmitt Pálnak sportemberként joga van megvédeni saját, de nincs joga tönkretenni az ország becsületét - szögezte le.

"A Jobbik sajnálatosnak tartja azt is, hogy az izzadságszagú magyarázkodásra egy lakájinterjú keretében került sor" - fogalmazott a pártelnök.

A legjobb cirkuszi tréfa díj

"Nevetséges nonszensznek" nevezte levelében a tényfeltáró bizottság Schmitt opponenseit hibáztató végkövetkeztetését Prof. Dr. Klaus Heinemann az Index kérdésére. A német sportszociológus, akinek munkájából 17 oldal szó szerinti fordításban szerepel Schmitt disszertációjában, csak a bizottság véleményére reagált, a doktori tanács és az egyetemi szenátus csütörtöki döntéseiről levele írásakor még nem értesült. Heinemann szerint, ha Guttenberg volt német miniszter plágiumügyét vizsgáló egyetemi bizottság jutott volna erre a következtetésre, megkapták volna a legjobb cirkuszi tréfa díját és máig mindenki rajtuk röhögne.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.