A jövő a konyhában kezdődik
Az eredményhirdetést csütörtökön rendezték meg az Oliva étteremben. Összesen huszonegy recept érkezett, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Figyelembe vették a kreativitást, kivitelezhetőséget, valamint azt, hogy milyen az eltett és helyi hozzávalók aránya. A cél a környezet- és egészségtudatos életmód népszerűsítése volt.
- Ha nem tudom, mit eszek, akkor nem tudom mivé leszek - mondta Poór Balázs. - Nehezebb házilag elkészíteni az ételeket, mint kibontani a mirelit pizzát - mondta a táplálkozási szakértő, majd egy történettel folytatta beszédét. - Afrikában hatalmas a bőség gyümölcsből, de csak akkor fogyasztják el, mikor leesik a fáról. Magyarok tanítják őket befőzni, hogy akkor is legyen étel, amikor amúgy nem lenne - hívta fel a figyelmet a befőzés előnyeire.
A fődíjat, a 25 literes zománcos fazekat Madarászné Kajdacsy Ágnes vitte haza a medvehagymás erdei gombalevessel. Elmondta, több okból jelentkezett a versenyre, az egyik, hogy megmutassa, így is lehet sütni-főzni. Számos dolgot ő maga szerez be, például mikor a családdal sétálni mennek. Hozzátette, reméli, gyermekei, unokái is hasonlóan tesznek.
A második díjat, a zománcos gyümölcsmosót Hajós Ágnes nyerte, csülkös-zöldséges ragu paprikás petrezselymes galuskával elnevezésű különlegességgel, ami egyébként a közönségdíjat is vitte, hiszen ezt a receptet osztották meg legtöbben a Facebook-on. A harmadik díjat Dányi Dániel medvehagymás pizzája és Cerveira-Fülöp Ágnes zserbótallérja nyerte el, ők 1-1 kötényt kaptak.
Szalay Tímea, a Csalán elnöke elmondta, a közeljövőben terveznek még hasonló versenyt.