Beismerő vallomás a Bándy-ügyben

A rendőrség közleménye szerint egy 26 éves férfit vettek őrizetbe vasárnap a Bándy-gyilkosság ügyében. A férfi beismerő vallomást tett, de a nyomozás nagy erőkkel folytatódik. Korábban az MTI úgy értesült, hogy több embert fogtak el. A beismerő vallomást tett gyanúsított Pécsett született, majd Kelebián élt, és onnan költözött vissza pár hónapja Pécsre - írja az Index.
 
 

Beismerő vallomás a Bándy-ügyben

A rendőrség közleménye szerint egy 26 éves férfit vettek őrizetbe vasárnap a Bándy-gyilkosság ügyében. A férfi beismerő vallomást tett, de a nyomozás nagy erőkkel folytatódik. Korábban az MTI úgy értesült, hogy több embert fogtak el. A beismerő vallomást tett gyanúsított Pécsett született, majd Kelebián élt, és onnan költözött vissza pár hónapja Pécsre - írja az Index.
 
 
 
 
 

Beismerő vallomás a Bándy-ügyben

A rendőrség közleménye szerint egy 26 éves férfit vettek őrizetbe vasárnap a Bándy-gyilkosság ügyében. A férfi beismerő vallomást tett, de a nyomozás nagy erőkkel folytatódik. Korábban az MTI úgy értesült, hogy több embert fogtak el. A beismerő vallomást tett gyanúsított Pécsett született, majd Kelebián élt, és onnan költözött vissza pár hónapja Pécsre - írja az Index.

"A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2012.07.15-én elfogott és őrizetbe vett egy huszonhat éves, magyar állampolgárságú férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a Bándy Kata sérelmére elkövetett emberöléssel. A gyanúsított kihallgatása megtörtént, beismerő vallomást tett, ugyanakkor a rendőrség továbbra is nagy erőkkel folytatja a nyomozást" – áll a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel nyolc után pár perccel kiadott közleményében.

Kiskunhalasról jött, csövezett Pécsett?

A Dunántúli Napló értesülése szerint a gyilkosságot beismerő férfi néhány hónapja érkezett Kiskunhalasról Pécsre, és munkanélküliként a Mohácsi út környékén csövezett barátnőjével együtt, aki a lap információi szerint prostituált. P. Lászlót már szombat éjjel elfogták egy erdős, bokros területen, ahol azóta próbált meg elbújni, hogy megtudta: szorul körülötte a hurok, írja a bama.hu.

A Pécs Ma című helyi lap szintén úgy tudja, hogy P. Lászlóról van szó, aki pár hónapja költözött Pécsre Kiskunhalasról. A lap szerint az alkalmi munkákból élő férfit szombat éjjel a Magtár utca környékén fogták el a rendőrök, pár száz méternyire állandó szálláshelyétől. Ez a hely egyébként légvonalban mindössze egy kilométernyire van attól a helytől, ahol a lány holttestét megtalálták, jegyzi meg a Pécs Ma.

Az MTI tudósítója a Magtár utcában a környéken élőktől úgy hallotta, szombaton éjjel tíz óra körül jelentek meg a rendőrök a helyszínen, és egy fénykép alapján keresték a később elfogott férfit.

A bama.hu szerint P. László a DNS-minta alapján bukott le, mivel büntetett előéletű, a rendőrség gyorsan azonosítani tudta. A lap hivatkozik a férfi Facebook-profiljára. Ezen a Kiskunhalas melletti Kelebia a lakhelye, és az is kiderül, hogy Pécsett született, és egy kisfia is van. Az Index úgy tudja, a gyerek nem egészen két éves, Kelebián született, és az anyja nevét viseli. A közösségi portálon még napokkal Bándy Kata megölése után, pénteken is aktív volt a férfi, játszott, posztolt.

A Dunántúli Naplónak sikerült beszélnie hétfő délelőtt a férfi barátnőjével, aki megerősítette, hogy P. László Pécsett született, ötéves korában költözött el innen családjával. A Magtár utca egyik romos állapotban lévő épületében laktak sokadmagukkal. A nő szerint a férfi testvére is eltűnt. Nem tudják, mi van vele, lehet, hogy őt is elfogták a rendőrök, vagy bujkálhat is. A nő azt mondta: nem gondolta volna, hogy barátja ilyenre képes.

Az állítólagos büntetett előélettel kapcsolatban: a vezetéknév kezdőbetűje, a keresztnév, az életkor és a helyszín alapján elképzelhető, hogy P. Lászlót 16 éves korában zsarolás miatt vette őrizetbe 2003-ban a kiskunhalasi rendőrkapitányság. Az akkori hír szerint azt a P. Lászlót, aki kelebiai lakost volt, azzal gyanúsították meg, hogy testi bántalmazással fenyegetve mobiltelefonja átadására kényszerített egy 14 éves fiút, valamint pár nappal korábban egy 13 éves fiút is. A rendőrség akkori közleménye szerint alapos volt a gyanú, hogy a zsaroló több más hasonló bűncselekményt is elkövetett. Az Index megpróbált ezekről az ügyekről érdeklődni hétfőn a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányságnál, de a rendőrség ennyire régi ügyről nem tudott információt adni.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője cáfolta azt az egyik facebookos emlékcsoporton megosztott hírt, hogy az elkövetőt intenzíven ápolnák vagy egy pécsi kórházban lenne, mert valakik megverték. A férfi a rendőrség őrizetében van.

Keresik még a bűntársát?

Korábban az MTI rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy nem egy, hanem több embert fogott el a rendőrség Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt. Csak annyit közölt, hogy a rendőrség honlapján szerepelnek azok az információk, amelyeket hivatalosan közölni kívánnak.

A Pécs Ma szerint több helyről is megerősítették nekik, hogy az elfogott férfin kívül még egy gyanúsítottat keresnek a rendőrök, arra következtetnek, hogy ketten követték el a bűncselekményt.

A hétfő reggel kiadott rendőrségi közlemény szerint sajtótájékoztatót azután fognak tartani, hogy tisztázzák a bűncselekmény valamennyi körülményét.

Vasárnap éjfél után az Index megírta, hogy a meggyilkolt pszichológus édesanyja, Bándy Edit a Facebook-on közölte: "megvan a tettes". A Hír TV teletextje szerint a tv tudósítóját a helyiek arról értesítették, hogy a rendőrök két férfit vittek el kihallgatásra. Azt írták: a helyszínen olyan tárgyakat találtak, amelyek a meggyilkolt lányé lehettek. Korábban, pénteken a bama.hu még úgy értesült, hogy a társas elkövetés lehetőségét kizárták a rendőrök.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap a Hír Tv-nek azt nyilatkozta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a tettest, közlése szerint a rendőrök nyomon vannak Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban.

A Hír TV beszámolója szerint a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehetnek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondása szerint egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről.

A borsonline.hu az állítólagos elfogás előtt arról írt, hogy a rendőrök egy kopasz, erős férfit keresnek, aki dohányzik, és kocsival jár.

Könnyű lesz azonosítani

A bama.hu korábban úgy értesült, hogy a boncolás megállapításai, illetve a holttest megtalálásának helyszínén rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek. A tettes kézre kerítését segíti az anyagmaradványokból nyert DNS-minta, amelynek alapján elfogását követően egyértelműen azonosítható lesz a gyilkos. Nem kizárt, hogy éppen a minta segített a tettes(ek) azonosításában.

Hatala József országos rendőrfőkapitány szerdán egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít elfogni a pécsi rendőrségi pszichológus gyilkosát. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság aznap este a rendőrség internetes oldalán azt közölte: a nyomravezetőnek vállalnia kell, hogy tanúként részt vesz az eljárásban, a védelméhez szükséges intézkedéseket a hatóság megteszi.

Hazafelé sétált

A 25 éves rendőrségi pszichológusnak július 8-ára, vasárnapra virradóra veszett nyoma, amikor egy szórakozóhelyről hazafelé tartott. Lemeztelenített holttestére több mint három nappal később, július 11-én egy arra sétáló család talált rá, egy a lakásához közeli bokros árok mélyén, a pécsi Délibáb utcában.

A nő feltehetően szexuális indíttatású gyilkosság áldozata lett, legalábbis a lemeztelenített holttest alapján erre lehet következtetni. Azt ugyanakkor a nyomozók egyelőre nem közölték, hogy Bándyt megerőszakolták-e.

Sajtóértesülések szerint gyilkosa közvetlenül az eltűnését követő órákban, vasárnap 4-5 körül végzett Bándyval. A tettes valószínűleg gépkocsival közlekedett, és autóval szállíthatta a holttestet a Délibáb utcai erdős területre is.

Senki sincs biztonságban?

Mivel a családjának valószínűleg feltűnt volna a tettes kimaradása a kérdéses éjszakán, a rendőrség egy egyedülálló, gépkocsival rendelkező ismeretlen után kezdett nyomozni.

A rendőrség rendelkezik a tettes azonosításához szükséges DNS-mintával, és lefoglalták annak a két ipari kamerának a felvételeit is, amelyeken felbukkanhatott az autója, ha valóban kocsival szállította a helyszínre a holttestet.

Bándy Kata eltűnésének és meggyilkolásának híre országos megdöbbenést váltott ki; a családja által a megkeresésére indított online kampány még azelőtt futótűzként kezdett terjedni, hogy a média egyáltalán foglalkozni kezdett volna az üggyel.

Az óriási érdeklődéshez hozzájárult, hogy a jó megjelenésű, rendezett hátterű fiatal pszichológusnő a rendőrségen dolgozott: sokan érezhették úgy, hogy ha ez még vele is megtörténhetett, akkor valójában senki sincs biztonságban.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.