Adósságban is a Fidesz vezet

A fideszes nagyvárosok járnak jól az önkormányzati adósságkonszolidációval - ezt erősíti a települések 2011-es adósrangsora, amelyet a nepszava.hu kérésére adott ki a Belügyminisztérium.
 
 

Adósságban is a Fidesz vezet

A fideszes nagyvárosok járnak jól az önkormányzati adósságkonszolidációval - ezt erősíti a települések 2011-es adósrangsora, amelyet a nepszava.hu kérésére adott ki a Belügyminisztérium.
 
 
 
 
 

Adósságban is a Fidesz vezet

A fideszes nagyvárosok járnak jól az önkormányzati adósságkonszolidációval - ezt erősíti a települések 2011-es adósrangsora, amelyet a nepszava.hu kérésére adott ki a Belügyminisztérium.

A 19 legnagyobb tartozást felhalmozó város közül 16 élén kormánypárti politikus áll, az egyetlen kivétel Szeged, amelyet szocialista polgármester vezet és bizonyos értelemben kakukktojásnak számít Budapest és Esztergom.

Bár a konszolidáció feltételei még mindig nem világosak, számításaink szerint a 19 várostól mintegy 220-270 milliárd forint tartozást vállalhat át az állam.

Hiába minősítette a helyhatóságok állami adósságkonszolidációját ért kritikákat - miszerint az leginkább a kormánypárti településeknek kedvez - Kósa Lajos úgy, hogy ez "súlyos tévedés, butaság", a debreceni polgármestert a Belügyminisztérium (BM) számai cáfolják. Kósának ugyan igaza van abban, hogy a tartozás-átvállalási programban való részvételt nem befolyásolja, milyen pártállású a polgármester, ám a legeladósodottabb önkormányzatok többségükben kormánypártiak.

Ezt a nepszava.hu által a BM-től kikért adatok igazolják. A 2011. december 31-i tartozás-összegeket feltüntető táblázatból kiderül, hogy a hitellel rendelkező 1937 önkormányzat - és a 17 többcélú kistérségi társulás - közül 19-nek volt ebben az időpontban 10 milliárd forintot meghaladó adósságállománya.

A 19 település közül 16-ot kormánypárti politikus irányít, mindössze három kivétel van: a "pártonkívüli", de a Fidesz-KDNP támogatásával megválasztott Tarlós István vezette Budapest, az MSZP-s Botka László irányította Szeged, továbbá Esztergom. Utóbbi azért "kakukktojás", mert ugyan a független Tétényi Éva vezeti, de a csaknem 24 milliárdos adósságállományt 2000-2010 között még elődje, a fideszes Meggyes Tamás halmozta fel. Vélhetően mind a három önkormányzat a 40 százalékos konszolidációs kulcsba esik, vagyis a főváros 183 milliárdos tartozásállományából 73-at írhat majd le Tarlós, míg Botka a 27 milliárdból 11-et, Esztergom pedig mintegy 9,5 milliárdos adósságtól szabadulna meg a 2013. június 30-i határidőig.

A maradék 16 önkormányzat közül a BM listája alapján a Páva Zsolt vezette Pécs áll az élen 43,7 milliárddal, a következő a Kriza Ákos irányította Miskolc 35,3 milliárddal, majd a Kósa vezette Debrecen 29,5 milliárddal. A Szalay Ferenc vezette Szolnok 22,3 milliárd forint, a nemrég még a Miniszterelnökséget irányító Lázár János által, most pedig szintén kormánypárti utódja által vezetett Hódmezővásárhely 21,3 milliárd forint tartozást görget maga előtt. A Szita Károly vezette Kaposvár csak pár százmillióval marad le ettől, majd a Puskás Tivadar vezette Szombathely következik még 20 milliárd feletti összeggel. E határ alatt van valamivel a szintén kormánypárti Nyíregyháza, Sopron és Dunaújváros és Kecskemét. Jelentős, csaknem 15 milliárd forintos adósságállományt tart nyilván a BM a Fidesz-frakcióvezető Rogán Antal irányította V. kerületben, 14 milliárd alattit a Cser-Palkovics András vezette Székesfehérvárott, ennél egymilliárddal kevesebbet Érden és valamivel több, mint 11 milliárdot a fideszes Vattamány Zsolt irányította VII. kerületben.

A fenti 19, legnagyobb adósságot felhalmozó várostól összességében mintegy 220-270 milliárd forint tartozást vállalhat át az állam. Az 5000 fő feletti településeknél ugyanis csak differenciáltan - a helyi adóbevétel függvényében 40-70 százalékos arányban - veszi át az adósságot az állam. Az érintett mintegy 300 önkormányzat összességében csaknem 520 milliárdos átvett adósságállományának törlesztése évi 50-100 milliárd terhet jelent majd a központi költségvetésnek. Az 5000 főnél kisebb 1673 településnél a teljes adósságállományt konszolidálják, ami viszont összesen sem éri el a 100 milliárd forintot.

Utóbbi, kistelepülési körbe esik a BM adati alapján a borsodi Füzér község. A 468 lelkes településnél összesen 431,4 milliós adósságot tartanak nyilván, de mint a Fidesz-KDNP-s polgármester szerint ez a szám hibás. Horváth Jenő a nepszava.hu-nak elmondta, ennek jelentős része csak "papíron" létező, svájci frank alapú kötvény, mert abból egy fillért sem hívtak le, további része pedig egy támogatás-megelőlegező átmeneti hitelkeret. Vagyis az adósságállomány mindössze 30 milliós, miközben Füzér éves költségvetése 600-800 millió forint. A tényleges hitel legnagyobb részét, 18 millió forintot a művelődési ház fejlesztésére fordították.

Ezen túl még 12 millió forintnyi felhasznált hitelkeretük van - tette hozzá a polgármester. Horváth Jenő amúgy indokoltnak tartja a fővárosi XIII. kerület felvetését - melynek csupán 13 ezer forint az egy főre jutó adósságállománya - hogy az adóssággal nem rendelkező települések kapjanak valamiféle központi támogatást a kormánytól, takarékos gazdálkodásuk miatt.

A BM adatainak pontatlanságára hívta fel a nepszava.hu figyelmét az adóslista "pozitív végén" elhelyezkedő másik település, Uszód polgármestere. A Fidesz-KDNP-s Bedi Gyula elmondta, a kimutatás szerint ugyan nekik a legkevesebb, 3 ezer forint az adósságállományuk, valójában azonban egyáltalán nincs tartozásuk. Magyarázata szerint az összeg egy települési társulásban megvalósított közös szennyvízberuházáshoz nyitott bankszámla éves kezelési költsége, melyet az év végén számláztak ki, ám ezt az "adósságként" nyilvántartott összeget rendezték.

Az adósságkonszolidációról általánosságban azt mondta, meg kellett volna vizsgálni, hogy melyik önkormányzat miért és milyen mértékben adósodott el, hiszen volt olyan település, amelyik "felelőtlenül fejlesztett", volt olyan, amelyik működésre vett fel hitelt, hogy mondjuk ne kelljen bezárnia egy iskolát, illetve van olyan is, amelyik magas saját adóbevételei miatt kölcsön nélkül is létezik. Uszódnak 120 milliós az éves költségvetése, és bár nincs önálló intézményük, amit fenntartanának, így is csak szigorú takarékossággal tudnak működni.

Eközben még mindig nem tisztázottak az adósság-átvállalás részletei.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának tegnapi ülésén például új információként kiderült, hogy az önkormányzatok adósságából sem a szállítói tartozásokat, sem az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket nem veszi át az állam, átvállalja ugyanakkor a magánszemélyektől felvett kölcsönöket.

Fejenként 1,45 milliót ír le az állam

Az egy főre eső adósságállomány országos rekordját egy Baranya megyei község tartja. A csupán 356 lelkes Alsómocsoládon minden lakosra 1,45 millió forint tartozás jut, miközben az összadósság körülbelül 518 millió forint. A település független polgármestere annyival pontosította az adatot, hogy bár az elmúlt egy évben néhány millióval csökkent az adósságuk, még mindig ők a csúcstartók az országban. Hasonlóan másokhoz, Alsómocsolád tartozásának jelentős részét is hosszú lejáratú, svájci frank alapú kötvény teszi ki, melyet javarészt fejlesztések, beruházások önrészéhez használtak fel - mondta lapunknak Dicső László. Az elmúlt években milliárdos összértékű beruházások valósultak meg, csak 2006-ban "lakosonként egymillió forintot építettünk be a községbe": elkészült például egy 84 szálláshellyel rendelkező erdei iskola, a saját szennyvíztisztító, az idősotthon és a csapadékvíz-elvezető rendszer. A polgármester emlékeztetett, a rendszerváltás óta jelentős infrastrukturális hátrányt kellett ledolgozniuk, mert a község rendkívül elmaradott volt. Arra a kérdésre, mihez kezdenek azzal az évi 30-35 millió forinttal, melyet a teljes adósságállomány állami átvétele után a törlesztőrészleteken megspórolnak, Dicső László azt mondta: beruházásokra költik, mert még mindig van mit fejleszteni a településen.

Az állami adósságkonszolidációs programról általánosságban úgy vélekedett, fontos különbséget tenni az egyes települések adóssága között, figyelembe véve azt is, hogy az elmúlt években az állam egyre kevesebb forrást hagyott az önkormányzatoknál, miközben egyre több feladatot rótt rájuk. Utóbbi miatt nem tudja elítélni azokat a településeket, amelyek működésre voltak kénytelenek kölcsönt felvenni. Azt is elfogadható igénynek, "tisztességes megoldásnak" nevezte, hogy valamiféle támogatásban részesüljenek azok az önkormányzatok is, amelyeknek nincs adósságuk.

Orbán intelmei a polgármesterekhez

- "Könnyű munka volna, olcsó is elverni a port azokon az előttünk regnált kormányzatokon, amelyek előidézték ezt a helyzetet."

- "Azért takarózom ilyenkor amerikai elnökökkel, hogy ne ilyen mucsai magyar meglátás legyen ez a gondolat."

- "Nem lesz még egyszer lehetőség arra, hogy az, aki tovább nyújtózkodott, mint a takarója volt, nem a lábától szabadítják meg, hanem hozzávarrják a pokrócához."

- "A szocialista kormányok programszerűen hajtották végre az önkormányzatok eladósítását. Ha valaki azt gondolná - remélem, ilyen tökfilkó kevés van itt -, hogy ez mind véletlenül történt, akkor szeretném eloszlatni ezt a tévképzetet."

- "Ha az emberek nem tudják, hogy a falvak és városok adósságáról nem Ti, hanem a szocialista kormányok tehetnek, akkor 2010 őszén nem Titeket választottak volna meg."

- "Aki azt hiszi, hogyha jót tesz, és nem fogják érte megtámadni, (...) próbáljon egy másik szakmában boldogulni (...) ha hálát akarsz, tartsál kutyát."

- "A bajtársiasság a legerősebb cementje és kovásza a mi politikai közösségünknek."

- "Ezért hiába jönnek az ellenzékiek, a bankárok, az unió, az IMF meg az Atyaúristen - na, talán ő egyedül jöhet -, hogy nem az államadósság-csökkentés a legfontosabb kérdés."

- "Nehéz azt mondani, hogy miután értelmetlen a beruházás, inkább ne hozzuk létre. Ha kifizetik, akkor a helyi vállalkozónak lesz munkája, az föl fog épülni, aztán majd lesz valahogy."

(Részletek a kormányfőnek az "Önkormányzatok az adósság csapdájában" című konferencián, október 27-én mondott beszédéből)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.