Városlődi krematórium

Számos kérdést fogalmazott meg a városlődi krematórium kapcsán Pusztai István, konkrét válasz azonban nem érkezett.
 
 

Városlődi krematórium

Számos kérdést fogalmazott meg a városlődi krematórium kapcsán Pusztai István, konkrét válasz azonban nem érkezett.
 
 
 
 
 

Városlődi krematórium

Számos kérdést fogalmazott meg a városlődi krematórium kapcsán Pusztai István, konkrét válasz azonban nem érkezett.

Mint fogalmazott, az emberi gyarlóság és az oknyomozó újságírás következtében olyan, egy bennfentes kör számára nyilván nem ismeretlen információk kerültek nyilvánosságra, amelyek megválaszolandó kérdéseket vetnek fel a tervezett, majd négy hónap után eladásra kijelölt városlődi hamvasztó ügyében.

Az a látszat keletkezett, hogy a VEMESZ Kft létrehozása, tagi kölcsönnel való feltőkésítése nem a projekt megvalósítását, hanem a közpénzek elherdálását szolgálta. Sajtóinformációk szerint a kft. tulajdonosa olyan szerződést kötött magánszemélyekkel, hogy értékesítés esetén a 30 millió forint feletti összeg a közvetítőket illeti meg.

Ebből nagy jóindulattal arra lehet következtetni, hogy a kft, valós értéke – ingatlannal, kiviteli tervvel, engedéllyel együtt – nem haladhatta meg a 30 millió forintos értéket - mondta. "Fel kell tenni a kérdést, a beruházás megvalósítása érdekében a Pannon Pax Team Kft megvásárlásáért mi alapján fizetett a VEMESZ – lényegében az önkormányzat - 75 vagy 80 millió forintot, milyen gazdasági információk, esetleg értékbecslés alapján növekedett a vételár a valós érték kb. 2,5-szeresére?"

A számok ismeretében talán nem nagy merészség azt feltételezni, hogy a vételár az elnyert uniós pályázati ígérvény (43 millió forint) beszámítása, kivásárlása miatt lett ilyen magas - vélekedett az MSZP frakcióvezetője. Bárhogy történt is, logikailag könnyű belátni, hogy a projekt megvalósítója – legyen az a kórház kft-je vagy más vállalkozó – a vételár valós érték feletti részét végérvényesen elbukja, mert az uniós forrás nem talált pénz, az a saját forrásból történt befektetést egyenlíti ki - tette hozzá.

Szerinte további kérdések is felmerülnek: valójában kik hozták meg (elsősorban a vételár tekintetében) az érdemi döntést, ténylegesen mikor született meg a döntés a Pannon Pax Kft. megvásárlásáról, komolyan gondolták-e az érdemi döntéshozók a beruházás megvalósítását vagy az egész egy színjáték volt, amely közpénzek magánszférába terelő pénzügyi tranzakció lebonyolítására szolgált.

Pusztai István szólt arról is, azzal, hogy a megye feladatait átvette az állam, az önkormányzat nem mentesül korábbi döntései következményeitől. Ezért javasolta, kezdeményezzék egy ad-hoc bizottság létrehozását, amely lehetővé teszi a felmerülő kérdések megválaszolását.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.