Semjénre egyre jobban ráég ez a plágium-ügy

Csak semmitmondó közleménnyel próbál tagadni a rektor.
 
 

Semjénre egyre jobban ráég ez a plágium-ügy

Csak semmitmondó közleménnyel próbál tagadni a rektor.
 
 
 
 
 

Semjénre egyre jobban ráég ez a plágium-ügy

Csak semmitmondó közleménnyel próbál tagadni a rektor.

Semmitmondó, a Népszabadság írásának állításainak ténybeli cáfolatát nem tartalmazó közleménnyel reagált a 168 óra Online szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a NOL december 22-i, Sántít Semjén PhD-je című cikkére.

Az intézmény rektora által jegyzett szöveg szerint a politikus hittudományi doktorijának PhD-vé minősítésénél minden előírást betartottak, ám a releváns dokumentumok és előírások ezt nem támasztják alá: a doktori fokozat – meglehetősen zavaros körülmények között történt – kiadásakor többszörösen megszegték az érvényes szabályokat.

A Semjén Zsolt honlapján (Semjenzsolt.hu) a Közélet menüpont alatt december 27-i keltezéssel teljes terjedelmében olvasható közlemény szerint „az átminősítési eljárás nem automatikus volt, hanem a beadott egyedi kérelmeket vizsgálta”. Ebből az következik, hogy az egyetemi átminősítő bizottság – a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) ajánlásának és a korabeli gyakorlatnak megfelelően – érdemben ellenőrizte nemcsak a jelölt korábbi doktori disszertációját, hanem azokat a további kritériumokat is, amelyek teljesülése szükséges a PhD-fokozat jogszerű kiadásához.

A MAB kifejezett szándéka volt a konvertibilitás garantálása, vagyis az, hogy lehetőség szerint azok kapjanak a korábbi tudományos teljesítményük és címük révén PhD-t, akik megfelelnek az új doktoranduszokkal szemben támasztott elvárásoknak (magát a procedúrát ezért nevezték egyenértékűségi vizsgálatnak). A felsőoktatási törvény pedig általános szabályként azt is rögzítette, hogy a felsőoktatási intézmények csak olyan tudományterületeken adhatnak ki PhD-t, amelyeken a MAB által akkreditált doktori programmal rendelkeznek.

December 22-i cikkünkben azt írtuk, hogy Semjén Zsolt a fentiek alapján nem kaphatott volna PhD-t, mivel az átminősítés idején nem tudott felmutatni érdemi tudományos munkásságot és publikációkat, továbbá megfelelően dokumentált nyelvtudást, holott a PPKE doktori szabályzata mindezeket előírja.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.