Egyedül a vártán...

A PDSZ új sztrájkbizottságot alakít.
 
 

Egyedül a vártán...

A PDSZ új sztrájkbizottságot alakít.
 
 
 
 
 

Egyedül a vártán...

A PDSZ új sztrájkbizottságot alakít.

Cserben hagyták partnerei a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, ezért önállóan alakítanak sztrájkbizottságot. Azaz: mindenképpen lesz pedagógus sztrájk.

Amint arról a Pécsi STOP a pénteki tárgyalásokat megelőzően beszámolt: Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője leszögezte, nem írják alá a megállapodást, így hacsak a kormány meg nem hátrál, amire kevés jel mutat, akkor is sztrájkot hirdet a PDSZ, ha a partnerek ezt nem teszik, esetleg aláírják a megállapodást.

Nagy már akkor bizonytalan volt abban, hogy a tárgyalásokban részvevő másik három szakszervezet mire készül. Ma már tudjuk: aláírták a kormánnyal a megállapodást.

Így az eddig működő sztrájkbizottság nem tudja folytatni a munkát. Újat kell alakítani, új követeléseket megfogalmazni, azokat megküldeni a kormányfőnek, kivárni a határidőket. Nagy Erzsébet rámutatott: ebben az esetben minden kezdődik előröl. A jogszabályokat be kell tartani, különben törvénytelen lesz a sztrájk, és veszélybe kerül a résztvevők munkahelye.

Nagy Erzsébet így reagált a pénteki eseményekre:

"A PDSZ kilépett a közös sztrájkbizottságból, miután bejelentették Galló Istvánnéék, hogy aláírják a sztrájkkövetelések egyikét sem tartalmazó megállapodást. A megállapodás szövegét a kormánnyal együtt még közösen sikerült rontaniuk az előző verzióhoz képest, ugyanis ma este azt is elfogadták, hogy bérkérdésben az OKÉT-ben egyeztetnek, és az ottani megállapodásig - azaz beláthatatlan ideig - nem szerveznek sztrájkot.

A megállapodás utolsó mondata szerint: A megállapodás érvényességi ideje alatt a Pedagógus Sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezetek - a benne foglalt kérdéskörökben - nem élnek a munkabeszüntetés szervezésének a jogával.

A mostani kaotikus állapotokat ismerve különösen érthetetlen lépés a keddre tervezett megállapodás, arról nem is beszélve, hogy miközben pedagógus álláshelyek megőrzéséről beszél Gallóné és Balog Zoltán miniszter, eközben egy év végén kiadott kormányhatározat szerint a nyugdíjba vonuló, ill. oda küldött, állami intézményekben dolgozó közalkalmazottak megüresedett álláshelyét nem lehet betölteni.

A sztrájkköveteléseket rövidesen megküldjük a miniszterelnöknek."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.