Csöpög a szeretet a békemenetesekből...

"Nem biztos, hogy tudják, mit csinálnak."
 
 

Csöpög a szeretet a békemenetesekből...

"Nem biztos, hogy tudják, mit csinálnak."
 
 
 
 
 

Csöpög a szeretet a békemenetesekből...

"Nem biztos, hogy tudják, mit csinálnak."

A demokrácia, a jogállamiság és az önkormányzatok rendszerváltás kori jogainak visszaállítását követelték a Fidesz Gyulán tartott frakcióülése előtt tüntető baloldaliak. A kormányoldalt támogató békemenet résztvevői ezzel egy időben odaadó szeretetükről biztosították a miniszterelnököt.

Furcsának tűnt a Békés megyei rendőrség eljárása: noha az ellenzéki erők jóval korábban bejelentették demonstrációjukat, mégis engedélyezték szinte ugyanoda a Békemenet szimpátiatüntetését is. Ennek ellenére végül - épp a rendőri túlbiztosításnak köszönhetően - a két csoport nem találkozott egymással.

Délután háromkor érkezett az Orbán-fan vezérkar Budapestről: Bencsik András, Bayer Zsolt és Csizmadia László. Csizmadia a gyülekező ideje alatt lapunknak, majd az egész - bő másfélezres - tömegnek elmondta: nem háborúzni jöttek a határ menti városba, a szeretet erejével tesznek hitet a kormány mellett. (Mondataival némi diszharmóniát mutatott a tömegben kibontott, fekete molinó, amelyen az MSZP vezérkara mellett a "hazaárulók" felirat volt olvasható, akiktől állítólag a nemzet szenved. Kérdésünkre a táblát készítő hölgy elmondta: igaz, hogy nem a szocialisták vannak hatalmon, de övék a média, ezért az ő befolyásuk érvényesül. A standard jobbos toposzra, vagyis a ballib oldal médiatúlsúlyára rákérdezve végül több tüntető segítségével próbált az elkötelezett demonstráló adatokat szolgáltatni - sajnos sikertelenül. Bár ezt a politikai fordulatot erősíti Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosának mai bejelentése: mivel lapja alig fogy, sok standról visszavonják a példányokat. Bayer Zsolt, a lap publicistája a megmozduláson arra nem tudott válaszolni, mi lehet az olvasók elfordulásának oka.)

A Fidesz-barát demonstráción Csizmadia mellett Bayer is felemlegette: Orbán Viktor személyesen mentette meg kétmilliárd adóforintból a Gyulai Húskombinátot, amivel 200 munkahelyet mentett meg. A miniszterelnök hősi tetteinek felsorolása ezzel még nem ért véget: a hallgatóság a jelek szerint soha nem un rá a gazdasági sikerek sorolására. Így megtapsolták a 3 százalék alatti államháztartási hiány emlegetését éppúgy, mint a csupán 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát. Bayer Zsolt külön tapsot kapott, amiért rasszista írása után külön köszöntötte a Fidesz-filiálé Lungo Drom képviselőit. Az újságíró az ellentüntetőket is leleplezte: a Békemenet megmozdulásának valódi célja, hogy bebizonyítsák, Ron Werbernek nincs igaza, a szocialisták gyűlöletet szítanak, és csak a hatalmat akarják. E szeretettel teli mondatok után a menetelők átvonultak a városon a frakcióülés helyszínére.

A vonulás közben kezdődött az ellenzéki - a Szolidaritás, a Demokratikus Koalíció és az MSZP szervezésében létrejött - megmozdulás. A demonstráció 200-250 résztvevője a beszédek előtt még azon morgott: a fideszes vezetők biztos kirendelték a köztisztviselőket az Békemenetre, azért voltak annyian odaát.

Bod Tamás, a tüntetés egyik szervezője, a gyulai Kobak Klub elnöke kijelentette: a demonstráció célja, hogy 2014 után ne folytatódjon a Fidesz pocsék kormányzása, amely parlamenti diktatúrát és tömeges elszegényedés eredményezett.

Árgyelán Erzsébet, a DK békéscsabai vezetője olvasta fel a demonstrálók tíz pontos petícióját, amelyet a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőinek akartak átadni. Ebben számon kérte az egymillió munkahelyre vonatkozó választási ígéretet, felszólította a kormányt jogállam visszaállítására, a sajtószabadság tiszteletben tartására, az egykulcsos jövedelemadó megszüntetésére, felemelte szavát az oktatás és az egészségügy államosítása és a családi pótlék befagyasztása ellen. Az ellenzékiek frakcióülést is imitáltak, amelyen Orbán Viktor portrékat osztottak szét, majd a "vezér" szavára bégettek. Szanyi Tibor, szocialista képviselő a "szeretet nevében" üdvözölte a Békemenet résztvevőit és kijelentette róluk: "nem biztos, hogy tudják, mit csinálnak."

A petíciót a Stop.hu tudósítása szerint végül Miklós Attila, az MSZP békéscsabai képviselője adta át Illés Istvánnak, a Fidesz-frakció kabinetfőnökének.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.