Alkotmányellenes a Ptk?

Áder János köztársasági elnökhöz fordult az MSZP.
 
 

Alkotmányellenes a Ptk?

Áder János köztársasági elnökhöz fordult az MSZP.
 
 
 
 
 

Alkotmányellenes a Ptk?

Áder János köztársasági elnökhöz fordult az MSZP.

Az MSZP elnöke nyílt levélben kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) a polgári törvénykönyv (Ptk.) élettársakra vonatkozó szabályai miatt.

Mesterházy Attila az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az Ab tavaly decemberi határozatában megállapította, a családok védelméről szóló törvény a család fogalmát túl szűkre szabja, valamint kifogásolta a bejegyzett élettársak öröklésével kapcsolatos szabályokat is, ezért a rendelkezéseket megsemmisítette. [/p [p]Az ellenzéki pártvezető közölte, az Országgyűlésben hétfőn elfogadott új Ptk. szerint az élettársi kapcsolat nem járhat olyan családjogi joghatásokkal, mint a házasság, sőt, a családjogi könyv helyett az élettársak kapcsolata a kötelmi könyv része, míg a bejegyzett élettársi kapcsolatról az új kódex egyáltalán nem rendelkezik. Emellett - folytatta - az alaptörvény negyedik módosításáról szóló, már tárgysorozatba vett törvényjavaslat alkotmányos szabályozási szintre emelné, hogy családnak csak a házasságon és a szülő-gyermek viszonyon alapuló kapcsolat minősül, így élettársak akkor sem alkotnak családot egymással, ha közös gyermekük születik, mert családi kapcsolatuk külön-külön a gyermekükkel lesz.

Mesterházy Attila szerint ez a megoldás az Ab által levezetett értelmezésben tartalmilag ellentétes az alaptörvénnyel, így az új Ptk. is az alkotmányba ütközik.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, ennek kapcsán a köztársasági elnököt nem vezérelheti az a szempont, hogy az Országgyűlésnek esetleg szándékában áll egy későbbi időpontban az alaptörvény-ellenességet orvosolni, vagyis Áder János nem veheti figyelembe, hogy már a parlament előtt van az alaptörvény negyedik módosításáról szóló előterjesztés, mivel az elfogadott új Ptk. szabályainak alkotmányosságát a törvény aláírása előtt kell megítélnie.

- A fentiek alapján tehát tisztelettel kérem Elnök urat, hogy alkotmányos kötelességének eleget téve szíveskedjék a Polgári Törvénykönyvről szóló, az Országgyűlés 2013. február 11-i ülésnapján elfogadott törvény Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát indítványozni az Alkotmánybíróságnál - zárta nyílt levelét Mesterházy Attila.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.