Zsigmond király lehet Frankel Leóból

Mozgalom a neten: nevezzük át Tarlós Istvánt!
 
 

Zsigmond király lehet Frankel Leóból

Mozgalom a neten: nevezzük át Tarlós Istvánt!
 
 
 
 
 

Zsigmond király lehet Frankel Leóból

Mozgalom a neten: nevezzük át Tarlós Istvánt!

A Zsigmond király út nevet veheti fel a budapesti II. kerületi Frankel Leó út. Erről és további közterületi elnevezésekről pénteken dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése arra a törvénymódosításra hivatkozik, amely szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A törvényjavaslat indoklása alapján ilyen személynek tekintik Frankel Leót is, ezért a főváros visszaállítaná a II. kerületi közterület nevét Zsigmond király útra.

A Magyar Életrajzi Lexikon szerint Frankel Leó pályája Németországban kezdődött. 17 évesen költözött oda, ötvösként dolgozott, amíg be nem szippantotta a munkásmozgalom. Pár év múlva Párizsban telepedett le, megismerkedett Marxszal, és bekapcsolódott az I. Internacionálé munkájába. Részt vett a felkelésben, és a párizsi kommün munka- és kereskedelemügyi bizottságának vezetője lett. A kommün bukása után elhagyta az országot, távollétében halálra ítélték. Londonba költözött, beválasztották az Internacionálé főtanácsába. 1876-ban jött vissza Magyarországra. Ő lett a Magyarországi Általános Munkáspárt egyik alapítója és vezetője. 1881-ben börtönbüntetésre ítélték politikai tevékenysége miatt. Miután szabadult, előbb Ausztriába költözött, majd végül újra Párizsban telepedett le, ott is halt meg 1896-ban.

Pécsen már nyáron átnevezték a Frankel Leó utcát, az ottani Fidesz érvelése szerint a 19. századi munkásmozgalmár tevékenysége előrevetítette a Rákosi-korszak visszaéléseit. Hoppál Péter, a helyi Fidesz-frakcióvezető úgy érvelt, hogy Frankel Leó munkásmozgalomban betöltött tevékenysége előrevetítette az 1919-es eseményeket, majd a Rákosi-korszak visszaéléseit – írja az Index.

Az interneten több kezdeményezés is volt már, amelyek gúny céltáblájává tették Tarlós István átnevezési gyakorlatát. Az egyik ilyen kezdeményezés ötleteket kért a netezőktől, mire is lehetne átkeresztelni Tarlós Istvánt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.