Csodás mosolya volt az ősembernek

Egészségesebb fogaink voltak a kőkorszakban.
 
 

Csodás mosolya volt az ősembernek

Egészségesebb fogaink voltak a kőkorszakban.
 
 
 
 
 

Csodás mosolya volt az ősembernek

Egészségesebb fogaink voltak a kőkorszakban.

Az élelmiszer-feldolgozó ipar folyamatai megváltoztatták az emberi száj baktériumflóráját, krónikus problémákhoz vezetve ezáltal - derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint őseink sokkal egészségesebb fogazattal büszkélkedhettek, mint mi.

Az elmúlt 7500 évben bekövetkezett szájüregi állapotromlás a Nature Genetics című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint az emberi evolúcióra és iparosodásra vezethető vissza.

- A szájüregi baktériumok összetétele jelentősen megváltozott a háztáji gazdálkodás kialakulásával, majd körülbelül 150 évvel ezelőtt ismét - magyarázta a kutatást vezető Alan Cooper, az Adelaide-i Ausztrál Ős-DNS Kutatóközpont igazgatója. - Az ipari forradalom nyomán feldolgozásra került cukor és gabona drámaian szűkítette a szánkban élő baktériumok körét, átengedve a terepet a lepedékképző változatoknak. A modern szájüreg lényegében állandóan természetellenes állapotban van.

A nemzetközi kutatócsoport emberi maradványok megkövesedett foglepedékéből nyert DNS segítségével elemezte 34, Észak-Európában talált csontváz szájüregi viszonyait. Mintákat használtak annak megállapítására, hogy a kőkorszak utolsó vadászó-gyűjtögetői óta a középkoron át az ipari forradalomig milyen változások mentek végbe.

- Ez az első bizonyíték arra, hogy az elmúlt 7500 év hogyan hatott a szervezetünkben élő baktériumokra, és a változás egészségügyi következményeire. A mai emberek szájüregi baktériumai kevésbé változatosak, ami krónikus betegségeket idézhet elő az adott területen - mondta Cooper professzor.

A szintén vezető kutatóként közreműködő Christina Adler, a Sydney Egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy a fennmaradt foglepedék-maradványok jelentik az egyetlen forrást őseink baktériumflórájának tanulmányozásához. A foglepedék elemzése egyébként hatékony eszköz az étrendi és egészségügyi változások, illetve más szájüregi patogén tényezők azonosítására.

A szerzők szeretnék kiterjeszteni a kutatást nagyobb időintervallumra, más területekre és más embertípusokra is, például a neandervölgyiekre.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.