Az államalapító király felesége volt

Gizella választotta Veszprémet a királynék városának.
 
 

Az államalapító király felesége volt

Gizella választotta Veszprémet a királynék városának.
 
 
 
 
 

Az államalapító király felesége volt

Gizella választotta Veszprémet a királynék városának.

948 éve, 1065. május 7-én hunyt el Passauban Gizella királyné, IV. Henrik német-római császár húga, I. (Szent) István felesége.

Valószínűleg öt gyermeke született, de a nagykorúságot csak Imre herceg érte meg. István életében előmozdította a keresztény hit terjedését, jövedelméből vállalta templomok felszerelését. Egyes források szerint Veszprém városát ő választotta a királynék koronázási helyéül és tette így a királynék városává. Gizella királyné I. István király halála után Bajorországba tért vissza, ahol a Passaui Apácakolostor főnökasszonya volt. A kolostorban halt meg és ott is temették el.

Veszprém nagy tisztelettel ápolja a Gizella királynéhoz fűződő ezeréves hagyományt. 1938-ban készült és a vár északi végén áll István király és Gizella királyné szobra, Ispánky József alkotása, a város egyik jelképe. Veszprém központjában hangulatos belső udvar vette fel nevét. A város Gizella-díjat alapított és az idén XXII. alkalommal Gizella-napokat szerveznek.

A Szent Mihály-székesegyház szentélyében díszes ereklyetartóban (Zoltán Győző és Kovács Erzsébet alkotása) 1996 óta őrzik Gizella királyné karcsontját. Az ereklyetartó a Passauban lévő sírhoz hasonló és fölötte látható Boldog Gizella szobra.

(Elhangzott a MÉZ Rádióban 2013. május 21-én Bándi László tanár, helytörténeti kutató előadásában.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.