Megemlékezés az esztelen háború áldozataira

Olaszfalu Önkormányzata szervezésében március 24-én vasárnap a Római Katolikus templomban az elmúlt évek hagyományainak megfelelően szentmisével és a tisztelet virágainak elhelyezésével emlékeztek meg a településen a Fájdalmas Péntek tragédiájáról.
 
 

Megemlékezés az esztelen háború áldozataira

Olaszfalu Önkormányzata szervezésében március 24-én vasárnap a Római Katolikus templomban az elmúlt évek hagyományainak megfelelően szentmisével és a tisztelet virágainak elhelyezésével emlékeztek meg a településen a Fájdalmas Péntek tragédiájáról.
 
 
 
 
 

Megemlékezés az esztelen háború áldozataira

Olaszfalu Önkormányzata szervezésében március 24-én vasárnap a Római Katolikus templomban az elmúlt évek hagyományainak megfelelően szentmisével és a tisztelet virágainak elhelyezésével emlékeztek meg a településen a Fájdalmas Péntek tragédiájáról.

A kis bakonyi faluban évente megemlékeznek az 1945. március 23-i eseményekről, amit az itt élők napjainkban, csak a Fájdalmas Péntek néven tartanak számon. A 2. világháború frontvonala egy pénteki napon érte el Olaszfalut, ahol a falu lakói már a húsvéti ünnepekre készülődtek és a falut elfoglaló oroszok az itt élő 32 fiatalt azonnal ki is végezték. Ezzel az érthetetlen, és tragikus eseménnyel írta be magát a 2 világháború magyarországi történelmébe a Veszprém megyei kis település, Olaszfalu.

A vasárnapi szentmisét Dékány Árpád, Sixtus Apát celebrálta. A megemlékezés felvezetésében elmondta, hogy ez a nap másabb, mint a hagyományos vasárnapi istentiszteletek. A rendszerváltás óta hagyománnyá vált, hogy március utolsó vasárnapján megemlékezzenek a faluban történt Fájdalmas Péntekről.

A háborúk kegyetlen velejárója az ártatlan emberek meggyilkolása. A háborúké, amelyek valamilyen ideológia szolgálatában pusztítják az emberi értékeket. Az 1945 március 23-i események során is 32 ártatlan ember halt halált, amelynek következtében nagyon sok család addigi élete gyökeresen változott meg.

Elmondta, hogy a ma emberének emlékeznie kell az áldozatokra és imádkozni, az áldozatok lelki üdvéért. Mert a háború szörnyűsége most is itt van a közelünkben és csak azzal védhetjük meg magunkat, ha emlékeztetjük az embereket az igazságtalanságokra, a kíméletlen pusztításokra.

Az Apát úr a szentmise végén megáldotta azokat a koszorúkat és virágokat, amelyeket a résztvevők az emlékműre helyeznek.

A rendezvény Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője rövid megemlékezésével folytatódott. Elmondta, hogy 1945. márciusában a németek Magyarországon igyekezték feltartani az előre törő szovjet csapatokat és több olyan „birodalmi védőállás” került kialakításra, amelyeknek a szovjet erők felmorzsolását szánták addig, míg a németek erők a hátországban felerősödnek.

A Dunántúlon felépített egyik védvonal érintette Olaszfalu térségét, elsősorban a Bakony erdősége miatt. Az orosz csapatok 20-a környékén érték el ezt a védvonalat, a faluhoz 22-én és 23-án értek.

A falu elfoglalása során végezték ki a 32 fiatal férfit. A szörnyű az volt ebben, hogy a fiatalok nem a lövészárkokban, harci körülmények között veszítették el az életüket, hanem a gonosz ideológiák áldozataivá váltak. Emlékezni kell erre a szörnyű eseményre, ki kell mondani azt is, hogy itt Olaszfaluban ezeket a fiatalokat meggyilkolták, amelyről a rendszerváltásig beszélni sem lehetett.

Az értelmetlen halál borzalmas dolog, ami felkorbácsolja az emberi érzéseket, és ezt a lelkekben kell a ma emberének helyre raknia, többek között azzal, hogy soha nem felejthetjük el ezeknek a fiataloknak az emlékét.

A megemlékezésen idézeteket olvastak fel Mozsgai József, a falu plébánosa 2001-ben megjelent kiadványából, aki az itt élők elmondásai alapján igyekezett feldolgozni és írásos formában megjelentetni az 1945-ben történteket.

„A szovjet katonák házról házra jártak és a német katonák mellett az itt élő férfiakat keresték és azonnal helyben végeztek velük.

A falura másnap a döbbenet csendje ült!

Március 25-én – ekkor a naptár szerint Virágvasárnap volt- szedték össze a halottakat. Az áldozatokat, akik már merev állapotban voltak, tehén vontatta szekérre rakták. A közös sírban egymás mellé tették a halott testeket. A bíró: Dobos Antal bácsi egy-egy kis botocskára írta a neveket, hogy lehessen tudni, ki és hol fekszik. Az ő fia is a többi között volt!

A temetést felügyelte egy orosztiszt, akitől Erdősi András kántortanító, aki orosz fogságban megtanult oroszul megkérdezte:

Miért történt ez? (Az öldöklés szót nem merte kimondani!) Ezek nem voltak németek, nem voltak katonák. Ezek nektek, oroszoknak nem ártottak!

Kiábrándító volt a válasz: Háború van! Háborúban sok minden megtörténik. Tévedés is.

A válasz rettenetes, de a tisztet is meg lehet érteni: sok ezer kilométer háború-tengeren átgázolva, ő már nem tud meghatódni és könnyezni idegenek halálán…

A hozzátartozók évtizedekig némán könnyeztek. Némán, mert még a családban sem mertek beszélni 1945. március 23-áról, a Fájdalmas Péntekről. A sírok beszentelését két héttel később, 1945. április 8-án. Fehérvasárnap végezhette el Hegedűs Armand olaszfalui plébános. Ekkor már kapott rá engedélyt.”

A miért (?) - napjainkig is megválaszolásra vár!

Később a rendszerváltást követően a faluban élők a templomkertben emlékművet állítottak, majd Mozsgai József a Fájdalmas péntek - kiadványában dolgozta fel a faluban történteket. Nem volt egyszerű dolga, mert a kitelepítésekkor sok érintett családot ismeretlen helyre költöztettek, és akik itt maradtak és szemtanúi voltak az eseményeknek, már sokan nem voltak az élők sorában.

Az ünnepség záró aktusaként a hősi halottak neveinek felolvasását követően egy-egy szál jelképes kokárda került elhelyezésre az oltár melletti virágok közé.

A megemlékezés az emlékmű megkoszorúzásával zárult.

Az emlékmű felirata:

Ifjúság állj meg e márvány lapok előtt,

S ne feledd mily nagyok voltak ők!

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.