Napirenden a hajléktalanok

Egész évben foglalkozni kell a hajléktalanok helyzetével, nem csak ilyenkor, a téli krízisidőszak előtt – hangzott el a közjóléti bizottság hétfői ülésén.
 
 

Napirenden a hajléktalanok

Egész évben foglalkozni kell a hajléktalanok helyzetével, nem csak ilyenkor, a téli krízisidőszak előtt – hangzott el a közjóléti bizottság hétfői ülésén.
 
 
 
 
 

Napirenden a hajléktalanok

Egész évben foglalkozni kell a hajléktalanok helyzetével, nem csak ilyenkor, a téli krízisidőszak előtt – hangzott el a közjóléti bizottság hétfői ülésén.

A grémium ülésén több téma is napirenden volt, ezek között megtárgyaltak egy tájékoztatót a veszprémi hajléktalanok helyzetéről – az előterjesztés Nagy Piroska képviselő kezdeményezésére született meg.

Az anyagból kiderül, a hajléktalan-ellátás intézményi feladatait 29-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület vette át. Jelenleg 230-240 Veszprémben élő hajléktalan személy veszi igénybe az intézmény összes ellátási egységének szolgáltatásait, emellett közel ugyanennyien élnek még városunkban hajléktalanként.

A téli krízisidőszakban ügyeleti rendszerben fogadják a hivatalos szervektől, lakosságtól érkező jelzéseket, az év első félévében a szolgálathoz érkező bejelentések 90 százaléka lakossági megkeresés volt. A szolgálat téli krízisidőszakban heti 3 - krízisidőszakon kívül heti 1 - alkalommal működtet teajáratot a városban 10 megállóhelyen. Az ilyen alkalmakkor az élelmiszerosztáson kívül lehetőségük volt tisztasági szerek, valamint gyümölcs és vitaminok osztására, esetenként szociális ügyintézésre, esetkezelő beszélgetések lefolytatására.

A Veszprémi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint szeptember végéig a hajléktalanok 14 esetben követtek el bűncselekményt (lopás vétsége 9, garázdaság 2, súlyos testi sértés 1, rablás 1 esetben). Szabálysértési eljárást 92 esetben kezdeményeztek a járőrök, elsősorban olyan szabálysértések miatt, amik a hajléktalanok „életvitelével” függenek össze (például köztisztasági, koldulás, szeszesital fogyasztása közterületen).

A közjóléti bizottság ülésén Strenner Zoltán elnök úgy fogalmazott, globális problémáról lévén szó valószínűleg nem ők találják meg a megoldást, de fontos beszélni ezekről a kérdésekről. Nagy Piroska úgy vélte, a helyzet rendezése nem tűr halasztást, mielőtt itt is rendészeti kérdéssé válik a probléma.

Angyal Éva, a hivatal szociális irodájának vezetője szólt arról, mint minden évben, úgy idén is egyeztetést tartanak az érintett szervezetek és a rendőrség a téli időszak előtt, erre az eseményre képviselőket is meghívnak. Stigelmaier Józsefné, a bizottság tagja szerint az erdőkben élő hajléktalanoknak a tisztálkodószerek mellett szemeteszsákot is kellene adni, hogy rendbentarthassák környezetüket. Surányi Józsefné külső szakértő szerint nem csak ilyenkor, hanem egész évben fontos lenni a hajléktalanokkal kapcsolatos gondokkal foglalkozni. Gerstmár Ferenc pedig a grémium tagjaként arra volt kíváncsi, ha az ellátórendszert jelenleg nem igénybevevő hajléktalanok is bemennék a szállókra, akkor az intézményhálózat el tudná-e őket is látni.

Szaller Péter, a Befogadás Házának vezetője válaszában kifejtette, annyi hellyel nem rendelkeznek, éppen ezért másfajta szolgáltatásaikat próbálják bővíteni. Emellett rövid- és hosszútávú stratégia kidolgozása is a terveik között szerepel.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.