Évfordulónaptár...

Június 30.: Pósa Endre született, Réthi Ede elhunyt.
 
 

Évfordulónaptár...

Június 30.: Pósa Endre született, Réthi Ede elhunyt.
 
 
 
 
 

Évfordulónaptár...

Június 30.: Pósa Endre született, Réthi Ede elhunyt.

- Pósa Endre nyomdatulajdonos, kiadó Veszprémben született 1862-ben. Veszprémben 1901-ben nyomdát alapított és azt a Dunántúl egyik legvirágzóbb vállalkozásává fejlesztette. Részt vett a közéletben is: tagja volt a vármegyei törvényhatósági bizottságnak, egyik alapító tagja és alelnöke, majd jegyzője volt a Veszprémvármegyei Közművelődési Egyesületnek. Közérdekű kérdéseket tárgyaló írásai a helyi újságokban, közgazdasági cikkei a szaklapokban jelentek meg.

- Réthi Ede járási tiszti főorvos Veszprémben hunyt el 1929-ben. Veszprémben, 1884-ben telepedett le. 1904-től a Betegsegélyező Pénztár orvosa, 1909 és 1917 között a gyermekmenhely teleporvosa, az 1914-es években Veszprém város, 1916 után a veszprémi járás tisztiorvosa. 1912-től 1928-ig a tüdőbeteg-gondozó vezető főorvosa. Családi kriptája a Mártírok-úti zsidó temetőben található. A sírkő felirata: „E sírkő egy igazi embert borít, ki becsületet szerzett honának és felekezetének.”

(Bándi László tanár, helytörténeti kutató gyűjtése alapján.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.