Simon Gedeon, Veszprém megye levéltárnoka

A Nemesvámoson született fiatalember Pozsonyban tanult, Pesten lett ügyvéd, később a nyelvújítás jelentős alakja volt.
 
 

Simon Gedeon, Veszprém megye levéltárnoka

A Nemesvámoson született fiatalember Pozsonyban tanult, Pesten lett ügyvéd, később a nyelvújítás jelentős alakja volt.
 
 
 
 
 

Simon Gedeon, Veszprém megye levéltárnoka

A Nemesvámoson született fiatalember Pozsonyban tanult, Pesten lett ügyvéd, később a nyelvújítás jelentős alakja volt.

A MÉZ Rádió adásában Bándi László tanár, helytörténeti kutató egy ízig-vérig a környékünkhöz kapcsolható személyiségről beszélt:

- Ma ismerkedjünk meg röviden Somogyi Gedeon nyelvész, levéltáros, a nyelvújítás korának jelentős alakja munkásságával, aki Nemesvámoson született 230 éve, 1783. május 23-án.

- Mit kell ismernünk Somogyi Gedeon ifjú koráról?

- Apja birtokos nemes ember és református esperes volt és 1783-ban költözött Nemesvámosra. A fiatalember iskoláit a pápai református kollégiumban végezte, ahol akkor az ifjakat kizárólag a papi pályára képezték. 1806-ban Pozsonyban folytatott jogi tanulmányokat, majd letette Pesten az ügyvédi vizsgát. Veszprém megye levéltárnoka lett és ebben maradt haláláig.

- Hogyan alakult a további élete?

- Somogyi Gedeon a mérsékelt nyelvújítás híveként szembekerült Kazinczyval, aki ellen 1813-ban – 200 éve - átdolgozta és Mondolat Dicshalom címen megjelentette Szentgyörgyi József debreceni orvos munkáját. A választ Kölcsey Ferenc és Szemere Pál írta meg 1814-ben Felelet a Mondolatra címen. Erre válaszul Somogyi négy évvel később jelentette meg az Értekezés a magyar verselés módjáról és fordításokról című könyvét.

- Kölcseyék válaszukban eléggé faragatlan deáknak állítják be Somogyi Gedeont. Így volt ez?

- Korántsem volt olyan faragatlan deák, aminőnek a Mondolatra írt felelet feltünteti. Szenvedélye volt az irodalom kedvelése s a római, görög, német és francia költőket eredetiben olvasta. A magyar nyelvújítás mozgalmai iránt sem maradt érzéketlen, s bár nem volt ellensége a mérsékelt újításnak, a túlzásokkal nem értett egyet. Ez bírta rá, hogy a Mondolatot, amelynek egy írott példánya jutott kezéhez, kibővítse és többek buzdítására sajtó alá adja. A röpiratnak Mondolat című része eredetileg nem tőle való, hanem Debrecenben készült.

- Milyen hatást váltott ki a Mondolat megjelentetése?

- Ismeretes a nagy felzúdulás, amit az irodalomban a Mondolat támasztott. Az ortológusok ujjongva fogadták, Kazinczy és hívei pedig felháborodással. S. Petronius-fordításához (1819) fűzte válaszát, amelyben sokkal komolyabb és készültebb ellenfélnek bizonyult, mint amilyennek ellenfelei vélték. A Mondolat torzképét maga Somogyi is rosszalta. Egyébként a röpiratnak megvolt a hatása, mert az újítók túlzásait lehűtötte.

Várhatóan ez év végén Veszprémben is megemlékezünk a Mondolat megjelenésének 200. évfordulójáról. Somogyi Gedeon Tótvázsonyban, 38 éves korában, 1821. december 21-én hunyt el. A nemesvámosiak a nyelvész születésének 200. évfordulóján emléktáblát helyeztek el a feltételezett szülőháza, a református lelkészi hivatal falán.

(A MÉZ Rádió adása 2013. szeptember 22-én)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.