Egyesült két japán sziget

A heves vulkánkitörések alatt új sziget alakult, majd egy másik szigettel nőtt össze.
 
 

Egyesült két japán sziget

A heves vulkánkitörések alatt új sziget alakult, majd egy másik szigettel nőtt össze.
 
 
 
 
 

Egyesült két japán sziget

A heves vulkánkitörések alatt új sziget alakult, majd egy másik szigettel nőtt össze.

Nem mindennapi események történtek karácsonykor Japán partjainál. A heves vulkánkitörések alatt új sziget alakult, majd egy másik szigettel nőtt össze. Az egész egy hónappal ezelőtt kezdődött. November 20-án a Csendes-óceánban zajló vulkanikus folyamatok következtében új sziget alakult ki Japán mellett, Tokiótól nagyjából ezer kilométerre délre. A Niijima névre keresztelt képződmény egy másik sziget, Nishini-shima mellett ötszáz méterre bukkant fel. Mindkét sziget az úgynevezett Vulkán-szigetek ívéhez tartozik, ami Japántól délre húzódik, lemeztektonikailag pedig a Mariana szigetív része.

Az ilyen szigeteknél nem ritka, hogy visszasüllyednek, a Niijimával azonban nem ez történt. Először hízásnak indult. Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszék professzora és a Tűzhányó blog szerzője így írta le: a kezdeti freatomagmás kitöréseket, amelyek a forró magma és a hideg víz keveredése következtében zajló robbanásokkal járnak, felváltották a stromboli-típusú kitörések és lávaöntések. A freatomagnás kitörések során apró vulkáni szemcsékből álló üledék jön létre, amit a tengervíz könnyen elmoshat. A stromboli-típusú robbanásos kitörés viszont ellenállóbb bazaltsalakot, esetenként ellenálló fröccskúpot épít.

December 20-ra a sziget mérete már elérte a 120 ezer négyzetmétert. A lávafolyások most már észak-északnyugati irányba terpeszkedtek, azaz a kis sziget folyamatosan közeledett a Nishino-shima szigethez. December 25-re már nagyon közel voltak egymástól, csak egy 10 méteres szoros választotta el őket. A két sziget az index.hu cikke szerint december 26-án egyesült, ami azt is jelenti, hogy a Niijima sziget, mint önálló sziget megszűnt létezni. Egy hónapig létezett.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.