Őszödi jelentés

"A Fidesz tudatosan készült 2006 őszére."
 
 

Őszödi jelentés

"A Fidesz tudatosan készült 2006 őszére."
 
 
 
 
 

Őszödi jelentés

"A Fidesz tudatosan készült 2006 őszére."

Gyurcsány Ferenc az ATV rendkívüli Egyenes Beszéd című műsorában tagadta, hogy tudtával és közreműködésével került nyilvánosságra 2006-os beszéde. Azt mondta, a beszéd szocialista politikusoktól került ki, a Fidesz juttatta el a sajtóhoz, és erre alapozva készült a 2006-os őszi utcai zavargásokra.

A volt kormányfő szerint a Rózsa-Flores által elmondottakra nincs bizonyíték a jelentésben. Ráadásul a vizsgálatot lezáró 2009-es jelentést nem hozták nyilvánosságra. „Pintér Sándor egy zsivány ember”, aki azért nem hozza nyilvánosságra a végső jelentést, mert az cáfolná a most megismert részjelentéseket.

Gyurcsány megismételte: szerinte három szocialista politikus, két férfi és egy nő szivárogtatta ki a hangfelvételt az MSZP-ből, de nem mondja meg a nevüket, mert nincs fekete-fehér bizonyítéka, csak sok, egy irányba mutató körülményt tudna felsorolni. Van legalább öt, hitelesnek tűnő szóbeli tanúvallomás a kiszivárogtatókról, de Gyurcsány szerint még ez sem elég ahhoz, hogy kiálljon a konkrét nevekkel. A tanúk közül van, aki akár írásban is vallomást tenne, ha ez szükséges.

Gyurcsányt a politikai ellenfelei – a jobboldal – „meg akarják ölni”, de az őszödi történet ebből a szempontból egy „városi pletyka”. „Az én lelkiismeretem tiszta”, a miniszterelnök és a belügyminiszter viszont piszkos játszmát játszik – állította a korábbi miniszterelnök.

„Nekem ez a beszéd egy volt egy tucat közül”, és az is szokásos, hogy a kormányfő beszédét rögzítik a munkatársai. Gyurcsány nem is tudta, hogy felvétel készült, amit szokás szerint betették az államtitkár szekrényébe.

Gyurcsány azt mondta, ismeri a 2009-es, titkosított összegző jelentést. Ebből három részletet emelt ki: a hangfelvétel belülről, az MSZP-től jött ki, a jelentés készítői nem tudják, ki volt a kiszivárogtató, a felvétel eljuttatását a sajtóhoz végül a Fidesz vezetői szervezték meg.

- Ezek után világos, hogy a 2006 őszi zavargások nem spontán módon alakultak ki, ezért a jelenlegi miniszterelnöknek ki kell állnia és magyarázatot kell adnia – mondta Gyurcsány.

A most nyilvánosságra került jelentésben is az a legfontosabb és egyben új, hogy felvételt a Fidesz vezetői juttatták el a sajtóhoz, ebből pedig az következik, hogy a mai kormánypárt tudatosan készült a 2006-os őszi zavargásokra.

- Több mint különös, hogy az Őszöddel kapcsolatban készült megannyi jelentés közül a belügyminiszter most előhúzott kettőt, és ezzel próbál manipulálni, miközben a teljes jelentést kell nyilvánosságra hozni - jelentette ki a 168 Óra Online cikke szerint Gyurcsány.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.