Egyes nagyvárosok örökre eltűnnek

Számos jelentős és népes város kerül majd víz alá az óceánok vízszintjének emelkedése miatt.
 
 

Egyes nagyvárosok örökre eltűnnek

Számos jelentős és népes város kerül majd víz alá az óceánok vízszintjének emelkedése miatt.
 
 
 
 
 

Egyes nagyvárosok örökre eltűnnek

Számos jelentős és népes város kerül majd víz alá az óceánok vízszintjének emelkedése miatt.

Amerikai kutatók most nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Antarktisz jégtakarójának olvadása gyorsabb ütemű, mint ahogy eddig számították. Száz éven belül olyan nagy városok tűnhetnek el mint Szingapúr vagy Buenos Aires.

Amerikai műholdfelvételek nemrégiben megerősítették az Antarktisz jegének gyors olvadását. Eddig is tudtuk, hogy a jégsapka évről évre zsugorodik, az onnan származó víz pedig elkezdte megemelni az óceánok és tengerek szintjét. Az amerikai kutatók azt állítják, ha a tendencia folytatódik, néhány évszázad alatt négy métert emelkedhetnek a világtengerek. Lehet, hogy a katasztrófát ükunokáink fogják megérni, de az egész jelenség legbizonytalanabb eleme: senki sem tudja megmondani, hogy az olvadás milyen ütemű lesz. A kutatók egyvalamiben egyetértenek: az Antarktisz jégtakarójának olvadása megállíthatatlan, éppen ezért a tengerek vízszintjének emelkedése is visszafordíthatatlan. Az előzetes számítások szerint egy Celsius-fok légköri felmelegedés több mint kétméteres vízszintemelkedést jelenthet. Csak éppen azt nem tudni, hogy a légkör milyen mértékben melegszik tovább.

A tudósok jelenleg az Antarktiszon lévő Thwaties gleccserre koncentrálnak, amelynek jégtömege évtizedek óta folyamatosan csökken. Ennek az egyetlen gleccsernek az elolvadása önmagában 60 centivel emelheti az óceánok vízszintjét. De már félméteres vízszint emelkedés is katasztrófát fog okozni a világ számos part menti országában.

Banglades egyharmada minden évben már így is víz alá kerül. Igaz, nem az Indiai-óceán árasztja el, hanem monszuneső által felduzzasztott folyok lépnek ki medrükből. A nem kívánt természeti jelenség legfőbb oka, hogy az ország 90 százaléka hordalékos síkság, kevesebb mint 10 méteres tengerszint feletti magassággal. Ha az óceán szintje megemelkedik és ellepi a parti részeket, akkor a víz könnyen utat fog találni magának az ország belsejébe.

Európa is retteghet, mert már kapott is figyelmeztetést a természettől. Hollandia jelentős részét 1953-ban elöntötte az északi-tengeri árvíz. A viharos szél az óceánt rányomta a szárazföldre, amelynek jelentős része a tengerszint alatt fekszik. A katasztrófa kétezer halottat követelt. A veszély közeledtére figyelmeztet a horvátországi Hvár szigetének mólóján száz évvel ezelőtt épített lépcső is. A lejárót Ferenc József számára építették, hogy az uralkodó könnyen megközelíthesse a tengert. Építésekor a lépcső legalsó fokát nyaldosta a tenger, ma a víz a harmadik lépcsőfokig ér.

Nemrégiben az óceán egy szélvihar után elöntötte Szingapúr jelentős részét. A jóslatok szerint a következő egy évtizedben a jelenség többször is meg fog ismétlődni. A grönlandi és antarktiszi jégtakarók teszik ki ugyanis a Föld összes gleccserjegének nagyjából 99,5 százalékát. A szakértők többsége úgy véli, hogy a jégtakarók olvadásának mértéke és súlyossága jóval meghaladhatja a korábbi számításokat. Ennek alapján a gleccserjég olvadása csak ebben az évszázadban valószínűleg 29 centiméterrel növelheti az átlagos tengerszintet világszerte. Ha a jóslat beválik, akkor eltűnik Velence, vagy éppen a Krím félsziget is. Amerikában a Floridai félsziget is víz alá kerül, és Houston, New Orleans és Buenos Aires is a megszűnik létezni a HetiVálasz.hu cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.