Tavaly 60 ezer magyar költözött ki Németországba

7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
 
 

Tavaly 60 ezer magyar költözött ki Németországba

7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
 
 
 
 
 

Tavaly 60 ezer magyar költözött ki Németországba

7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Egyre gyorsul a magyarok kivándorlása Németországba. A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett előzetes adatai alapján 2013-ban 58 993 Magyarországról érkező bevándorlót regisztráltak, ami 7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 54 827-hez képest.

Ez alig valamivel kevesebb, mint Sopron 60,5 ezres lakossága. A Destatis előzetes adatai alapján 2013-ban 58 993 Magyarországról érkező bevándorlót regisztráltak, ami 7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 54 827-hez képest – írja az MTI.

Magyarország ezzel az ötödik helyen áll a bevándorlók száma alapján összeállított listán.

Ugyanakkor a vándorlási mérleg – a bevándorlók és a kivándorlók különbsége – 7,2 százalékkal kisebb bevándorlási többletet jelez, mint egy évvel korábban. Tavaly 34 681 fő költözött Németországból Magyarországra, az egy évvel korábbi 28 619 után, a bevándorlási többlet így 24 312-re csökkent a 2012-ben regisztrált 26 208-ról.

Tavaly összesen 1 226 000 bevándorló érkezett Németországba, ami húszéves csúcsot, éves szinten pedig 13 százalékos növekedést jelent.

Egy német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint 580 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. A kftkreator.hu becslése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma. Az Egyesült Királyság mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar, a többi ország messze leszakadva követi a vezető hármast.

A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 végén. Ez közel 29 százalékkal több mint az előző évben.

Ausztria hasonlóan pontos adatokkal rendelkezik. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában.

A vezető hármas legvitatottabb tagja a 168 Óra Online cikke szerint az Egyesült Királyság. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában a nagykövetségek adatai alapján. Csak az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot, így a minisztérium becslése nagyságrendileg helytálló lehet.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.