Tanárok voltak: vegyészmérnök és zenepedagógus

Benkő Istvánra és Auer Lipótra emlékeztek a MÉZ Rádióban.
 
 

Tanárok voltak: vegyészmérnök és zenepedagógus

Benkő Istvánra és Auer Lipótra emlékeztek a MÉZ Rádióban.
 
 
 
 
 

Tanárok voltak: vegyészmérnök és zenepedagógus

Benkő Istvánra és Auer Lipótra emlékeztek a MÉZ Rádióban.

- Ma ismerkedjünk meg Benkő István tanár, vegyészmérnökkel és a 84 éve elhunyt veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész pedagógussal - kezdte a MÉZ Rádió vasárnapi adását Bándi László tanár-helytörténeti kutató.

- Hol tanult a miskolci születésű Benkő István?

- A kémiai tudományok kandidátusa 1939-ben a szegedi egyetemen szerzett tanári oklevelet és 1942-ben elméleti fizikából doktorált. 1937-től a szegedi egyetemen díjtalan, 1940 után díjazott gyakornok, majd tanügy-igazgatási dolgozó volt.

- Hogyan kötődik Veszprémhez?

- Benkő István 1944 és 1950 között Veszprémben középiskolai tanár, majd 1950-től 1978-ig a Veszprémi Egyetem tanára, egyúttal a NEVIKI Spektrográfiai Laboratóriumának külső munkatársa.

- Milyen tudományos kérdésekkel foglalkozott?

- Emissziós színképelemzéssel, nemvezető anyagok színkép-analitikájával foglalkozott. Új eljárást dolgozott ki a germánium és a gallium mennyiségi meghatározására. Benkő István 1968-tól 1980-ig szerkesztette a Magyar Emissziós Színképelemző Vándorgyűlés előadásainak anyagát. Tanulmányai az egyetem [p]közleményeiben és az országos szaklapokban jelentek meg.

- Benkő István hol és mikor hunyt el?[/p]

- A Miskolcon 1916. július 12-én született Benkő István Pécsett hunyt el 1996-ban, 80 évesen.

X

- Auer Lipót Veszprém híres szülötte 1930. július 15-én, 85 éves korában a németországi Loschwitzban hunyt el. Hol tanult fiatal korában Auer Lipót?

- Auer Lipót Veszprémben Liedl Lipót tanítványa volt, majd a Pest-Budai Hangászegyleti Zenedében Ridley-Kohne Dávid növendéke. Bécsben és Hannoverben is képezte magát.

- Hegedűsként mikor volt az első hangversenye?

- Első hangversenye 1856-ban, 11 évesen Pesten volt, majd koncertező csodagyerekként bejárta egész Magyarországot.

- Később hogyan alakult a sorsa Auer Lipótnak?

- 1866-ban Hamburgban hangversenymester, 1868-tól a Szentpétervári Konzervatórium tanára és a cári udvar muzsikusa. Az első jelentős oroszországi vonósnégyes alapító tagja. Híres kamarazenei estélyeken mutatta be a kortárs orosz zeneszerzők műveit. 1872 és 1908 között az Orosz Cári Balett szólóhegedűse. Az Orosz Zenei Társaság hangverseny-igazgatója, majd zenekarának karmestere. Orosz állampolgárságot kapott és a cári udvar titkos belső tanácsosává léptették elő.

- Csak Oroszországban ismerték?

- Auer Lipót az 1890-es évek után, mint hegedűművész és karmester beutazta Európát. Drezdában élt, majd visszatért Szentpétervárra. 1918-ban New Yorkba költözött, ahol főként zenepedagógiával foglalkozott. 1927-ben, 82 éves korában még vezényelte a New Yorki Filharmonikusokat. Egyike volt korunk legnagyobb hegedűpedagógusainak. Tanítványai közül sok neves művész került ki. Kompozíciói közül a My long life in Music című sorozat a legnevezetesebb.

- Hogyan őrizzük Auer Lipót emlékét?

- Veszprémben emléktáblája van a Thököly utca 1. számú házon, valamint a veszprémi Panteonban. Kovács Péter vezetésével Auer Lipót életútjáról film készült. A közeljövőben tiszteletére nemzetközi hegedűversenyt szerveznek Veszprémben.

(A MÉZ Rádió adása 2014. júlus 13-án.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.