Szaporodó választási pártok

Az egyszázalékos büntető határnak úgy tűnik nincs visszatartó hatása a kamu pártalapításokban.
 
 

Szaporodó választási pártok

Az egyszázalékos büntető határnak úgy tűnik nincs visszatartó hatása a kamu pártalapításokban.
 
 
 
 
 

Szaporodó választási pártok

Az egyszázalékos büntető határnak úgy tűnik nincs visszatartó hatása a kamu pártalapításokban.

Az index.hu írása szerint újabb hét pártot és három nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 84-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, írja az MTI. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie róla. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 77 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül kilencet.

A testület pénteki ülésén hét pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Színes Magyarország Párt (SZIMAP), Haza és Becsület Párt, Ütőképes Demokraták a Változásért Néppárt (ÜDV Néppárt), Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP), Szegény Emberek Magyarországért Párt (SZEM Párt), Rend és Elszámoltatás Párt (Rend Párt), Tenni Akarás Mozgalom.

Az NVB visszautasította két szervezet nyilvántartásba vételét: az Egyenlőség Roma Párt (ERP) nem az előírt módon nyújtotta be kérelmét, az Egyikre Sem Párt bejelentését pedig azért, mert a választás kitűzésekor bejegyzése még nem volt jogerős.

Az NVB nyilvántartásba vette pénteken a Bolgár Országos Önkormányzatot, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatát (MROÖ) valamint az Országos Horvát Önkormányzatot (OHÖ). A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál - forrás index.hu.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.