Ellenzék javaslatai a városnak

Három kezdeményezés Veszprémért – címmel tartottak pénteken tájékoztatót ellenzéki önkormányzati képviselők.
 
 

Ellenzék javaslatai a városnak

Három kezdeményezés Veszprémért – címmel tartottak pénteken tájékoztatót ellenzéki önkormányzati képviselők.
 
 
 
 
 

Ellenzék javaslatai a városnak

Három kezdeményezés Veszprémért – címmel tartottak pénteken tájékoztatót ellenzéki önkormányzati képviselők.

Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc ellenzéki önkormányzati képviselők, Veszprémben az Auer Lipót emléktáblájánál a várost érintő három ellenzéki kezdeményezésről tartottak sajtótájékoztatót.

Hartmann Ferenc az MSZP önkormányzati képviselője azt javasolja, hogy a 175 évvel ezelőtt született világhírű hegedűművészről Auer Lipótról legyen Veszprémben elnevezve egy közterület. Indoklásában elmondta, hogy a hegedűművész már ifjúként külföldi hangversenykörutakon vett részt, hogy ezeknek a bevételeiből finanszírozza a további tanulmányait.

A I. világháború eseményei kapcsán Szentpétervárra került, ahol a konzervatórium hegedűprofesszora lett. Tanítványainak nagy fokú önállóságot biztosított és a technikai tudásuk fejlesztése helyett a szemléletüket formálta.

1918-ban New Yorkba költözésekor ezt írták róla: „Hogy egy olyan nagy és kiemelkedő zenei tehetség érkezett meg partjainkhoz, mint Auer Lipót, ez természetesen várakozással tölti el a zenekedvelő közönséget… New York teljesen tudatában van, hogy egy olyan embert fogadott be, aki a zenei világban, rendkívül fontos személyiségnek számít.”

A fentiek figyelembevételével a képviselőcsoportjuk azt javasolja, hogy a város egyik leghíresebb szülöttjéről, akinek a nevét Liszttel, Kodállyal, Bartókkal szokás egy lapon emlegetni, nevezzenek el egy közterületet. Hogy melyik legyen ez, azt az arra illetékes bizottság döntse el.

Benczik Gabriella önkormányzati képviselő azt kéri, hogy a korszerűsítést követően is legyen gyalogos átkelés biztosítva a 8-as főút déli elkerülő szakaszán a Cholnoki lakótelepről a Látóhegyre. Ennek érdekében a képviselőcsoport a Közgyűlésnek indítványt fog benyújtani.

A lakótelepről több megkeresés történt, amelyben az ott élők kérték azt, hogy a fejlesztés követően is legyen biztosítva a 8-as úton történő átkelés, mert sokan járnak át kutyát sétáltatni, vagy futni a Látóhegy és környékére. Az útkorszerűsítés ezt a lehetőséget megszüntetné. A fejlesztést követően a Látóhegy megközelítése csak az Almádi úti kereszteződésnél történő áthaladással lenne biztosított.

A képviselő megjegyezte, hogy egyébként most is létezik az út alatt egy nagyobb átmérőjű áteresz, amelynek kismértékű megnövelése lehetővé tenné a biztonságos gyalogos és a kerékpáros átkelést.

Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője Veszprém egyik fontos és meghatározó pontjának, a vasútállomás és környékének a rendbetételét sürgette. Emlékeztetett arra, hogy a 2020. május 28-i Közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt egy tájékoztató, a leromlott állapotú várostestek rehabilitációs terveiről.

A képviselők a vasútállomás környékére vonatkozóan arról kaptak tájékoztatást, hogy egyeztetések vannak az önkormányzat és az érintett terület tulajdonosai között és ezeket követően készülhet el az aktualizált rendezési terv. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az idő sürget, Veszprém 2023-ban mint Európa Kulturális Fővárosa sok vendég fogadására készül.

Az ellenzék szeretné tudni, hogy mi az aktualizált tervek elkészítésének pontos határideje? Milyen ütemezéssel történhet a forrásbevonás?

A vasútállomás és környéke a város egyik fontos kapuja, itt fogadjuk a városba érkezők jelentős részét. Ezért a fejlesztés nem csak az EKF program miatt fontos, hanem Veszprém további éveiben történő megítélés szempontjából is.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.