Kitüntetettek a Bakony Expón

A szervezők által felkért szakértőkből álló bizottság öt kategóriában ismerte el az expón résztvevő kiállítók produktumait.
 
 

Kitüntetettek a Bakony Expón

A szervezők által felkért szakértőkből álló bizottság öt kategóriában ismerte el az expón résztvevő kiállítók produktumait.
 
 
 
 
 

Kitüntetettek a Bakony Expón

A szervezők által felkért szakértőkből álló bizottság öt kategóriában ismerte el az expón résztvevő kiállítók produktumait.

Az élelmiszer kategóriában a Cake -Couture Cukrászati Kft nyerte el a Bakony Expó díját. A Kft. Veszprémben a Cholnoky lakótelepen működik és cukrászati különlegességek széles választékával várja a vásárlóit. Az egyik különlegességük a tojáshabból és a cukor keverékéből készült díszítő elemek, ami a tiszta fehérjéről és a cukor csodálatos erejéről szól. Ezt hívják úgy, hogy Habcsók, de ennek megjelenési formája, nagyon változatos lehet.

Az ital kategóriában díjat nyert a Tapolcán működő Stari Sörfőzde. A tulajdonos Starcsevics László, a szüleiktől vette át a sörfőzés titkát. A Tapolcán működő üzemükben naponta 1300 liter sört készítenek. A hagyományos sörök mellett több gyümölcs ízű, könnyed sört is kínálnak az éttermeknek és az üzleteknek. Az érdeklődők a söröket a sörfőző üzem mellett lévő sörözőben tesztelhetik le.

A sörfőzéshez szükséges minőségi alapanyagokat külföldről szerzik be. Napjaink újdonsága az Építők sör, amellyel a veszprémi kézilabdásokat támogatják. Az üvegeken a csapat tagjai láthatók és a fogyasztók minden egyes sör elfogyasztásával segítik a klub működését.

A kézműves kategóriában Cz. Budai Katalin bútorfestő lett elismerve. A népi iparművész Bakonynánán él és több mint 15 éve készíti itt a hagyományos mintákkal a használati és dísztárgyait. Készülnek lócák, tulipános ládák, asztali és fali díszek és minden, ami régebben a falusi élet meghatározó darabjai voltak. A festészetének motívumait a hagyományos népi minták alkotják. Ezért ezeket a tárgyakat napjainkban külföldön és itthon is nagyon sokan keresik.

Az innovatív kategóriában Varjas Judit Üveg és Villaékszer készítő kapott elismerést. A kiállításon üveg és fém –alkappa- ékszerekkel, valamint dísz-kiegészítőivel mutatkozott be. A mesterséget Tapolcán, a III. Béla középiskolában díszítő és üvegfestő szakon tanulta el és már több mint 10 éve gyakorolja.

A fémek megmunkálásának titkát az édesapja adta át. Régen nem használt fémtárgyakat vásárol fel és ad a tárgyaknak új értelmet. A tárgyak új funkciót kapnak karkötőkben, gyűrűkben és egyéb látványos dísztárgyakban. Az így elkészített munkáit az érdeklődőknek fesztiválokon és vásárokon mutatja be.

Nagy Csaba a különdíj kategóriában vehetett át elismerést. A Hajdúböszörményből érkezett fiatalember hét éve készít késeket. A kovács szakmát tanulni akaró fiatal végleg elkötelezte magát az acélok világa mellett. A munkájához az alapot a piacról megvásárolt acél képezi, amit a saját és a régi szakemberek elképzelései alapján dolgoz meg.

Ilyen többek között a damasz penge, amit két acél összedolgozásával állít elő. A maratást követően ennek olyan a kinézete, mint a fa erezete. A késekhez szükséges faanyagot is külföldről szerzi be, mert a különleges acélhoz, különlegesen ellenálló trópusi fa markolatot készít.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.