Újra Becsület napja a várban

Az idei rendezvény szónokai szerint a 1945. februárban nagy emberi áldozatokkal járó várbeli kitörés fő oka, a "Vörös mocsok”.
 
 

Újra Becsület napja a várban

Az idei rendezvény szónokai szerint a 1945. februárban nagy emberi áldozatokkal járó várbeli kitörés fő oka, a "Vörös mocsok”.
 
 
 
 
 

Újra Becsület napja a várban

Az idei rendezvény szónokai szerint a 1945. februárban nagy emberi áldozatokkal járó várbeli kitörés fő oka, a "Vörös mocsok”.

A nepszava.hu írásából tudhatjuk meg azt, hogy a szélsőjobboldal minden év februárjában megemlékezik arról, hogy 1945-ben – óriási veszteséget szenvedve – a német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűbe zárt budai Várból.

Budapest ostromáról szóló könyvében Ungváry hangsúlyozta, hogy a magyar főváros „erőddé” nyilvánításához egyedül Adolf Hitler ragaszkodott. Bécs védelme érdekében Budapest elpusztítását sem tartotta drága árnak.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a Népszavának nyilatkozva akkor is hangsúlyozta, hogy – bár a neonáci, fajvédő rendezvények érthető felháborodást keltenek a társadalomban – a törvények értelmében nincs mód a betiltásukra.

Neki lett igaza, az esemény megrendezését nem sikerült megakadályozni. Kísérlet pedig történt rá: a demonstráció szervezői győzelemként ünnepelték, hogy „hosszas jogi csatárazásainkat siker koronázta”, és közterületen tudnak „tisztelegni a kitörés hősei előtt”.

A Kapisztrán téren szombat délután a legkülönbözőbb szélsőjobboldali – közöttük bőrfejű és neonáci – szervezetek zászlói mögött, alakzatban sorakoztak a résztvevők. Nagyjából ötszázan voltak, közöttük lengyelek és németek is.

„Megkezdjük a megemlékezést, senki ne mászkáljon!” – hangzott az utasítás. Felvezetésként a szónok elmondta, hogy azoknak állítanak emléket, akik életüket áldozták a „vörös mocsok” elleni harcban. Szerinte – mint egykor Budapest – ma Európa áll ostrom alatt. Úgy vélte, rájuk vár a feladat, hogy visszaverjék a „hódítókat”. Majd bejelentette, hogy ki fognak törni az „új világrend hódító karmai közül”.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társvezetőjeként felkonferált Incze Béla hosszan beszélt arról, hogy a hatóságok milyen módon próbálták ellehetetleníteni a rendezvényt, míg végül a bíróság visszavonta a tiltó határozatot. Incze a vendéglátók szívélyességével külön is köszöntötte a „liberális média patkányait”.

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője egy német felszólaló után következett. Tavalyi szereplésétől eltérően ezúttal nem dicsőítette a Waffen SS-t, ellenben kifejezte a „kommunista söpredékkel” szembeni nemtetszését.

A rendezvény nem volt zavartalan ugyanis. Többszörös rendőrkordon mögül, de hallótávolságon belül vörös-fekete zászlókat lengető anarchisták tüntettek a nácik ellen. Sípolták, doboltak és kórusban skandálták a nemzetközi antifasiszta jelszót: Alerta, alerta, antifascista! Az ellentüntetők egy másik csoportja, hogy minden érkező jól láthassa, a Bécsi kapunál tett ki egy ököllel széttört horogkeresztet ábrázoló transzparenst.

A Kapisztrán téren közben egyre nőtt a létszám. Terepszínű öltözéket viselő, vagy valamilyen katonai szerelésbe bújt, hátizsákos csoportok gyülekeztek. Innen indult a Kitörés emléktúra. Ennek kiírásában az olvasható, hogy a túra sportrendezvény és történelmi megemlékezés – politikai célja nincs.

És mindenki nyugodjon meg: az egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepelnek. - Czene Gábor tudósítása nepszava.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.