Sikeres fesztiválkezdet Veszprémben

Az első két napon sok érdeklődő vendéggel, színvonalas népi vásárral, zenei műsorokkal, zajlott az I. Veszprémi Bor, Blues és Böllér fesztivál.
 
 

Sikeres fesztiválkezdet Veszprémben

Az első két napon sok érdeklődő vendéggel, színvonalas népi vásárral, zenei műsorokkal, zajlott az I. Veszprémi Bor, Blues és Böllér fesztivál.
 
 
 
 
 

Sikeres fesztiválkezdet Veszprémben

Az első két napon sok érdeklődő vendéggel, színvonalas népi vásárral, zenei műsorokkal, zajlott az I. Veszprémi Bor, Blues és Böllér fesztivál.

Szegedi Pál, a fesztivál főszervezője szerint az égiek nem igazán fogadták a kegyükbe a fesztiválkezdeményezést. A nagy durranásra, az utolsó nap délutánjára romlott el az idő, ezért a várva várt érdeklődők serege elmaradt. A töpörtyűsütő verseny helyszínére az előzetesen nevezett húsz csapat közül is csak tizenöt érkezett meg, a többiek túl komolyan vették a meteorológia, esőről szóló híradásait. Az bizonyos – állapította meg Szegedi Pál – hogy az eső nem igazán barátja a töpörtyűsütésnek. A változó intenzitású eső ellenére a csapatok belevágtak a versenybe és minden csapatnak sikerült a feladatot teljesítenie.

A főszervező, a vasárnap délig lezajlott programokkal és a nézettséggel is elégedett volt. Pénteken a Deák Bill Blues Band élő koncertje, az énekes színpadra történő igazi nagy visszatéréseként értékelhető, a két órás blues koncert, nagy közönség sikerrel zárult.

Szombat igazi látványossága, a Vámosi Betyárok élőben bemutatott disznóvágása volt, amire elkészült a friss pecsenye és a hurka, délután már jöttek az újabb fellépők. A völgybe látogatók először a Hangadók koncertjét láthatták, majd a HM Légierő zenekara adott egy népszerű, blues dalokból összeállított válogatást. Az estet Török Ádám és a Mini három órás blues koncertje zárta, ami szintén nagy sikert aratott.

Vasárnap, az I. Veszprémvölgyi Töpörtyűsütő versenyen indulók, a rajtot megelőzően kellőképpen bemelegítettek. Volt, aki a saját főzésű „gyümölcs üdítő italával” doppingolta magát és a csapattársait, de sokan inkább, a házi töltésű kolbászokra, paprikás tokaszalonnákra és egyéb disznóságokra gyúrtak. Mert, az indulók már ekkor tisztában voltak azzal, hogy a zsírszalonna kevergetéséhez erő és a kitartás kell. Közben a csapatok a verseny kezdetét előmelegített üstökkel és felkockázott zsírszalonnával várták, amiből minden csapat húsz kilót kapott. Az indulók között megtalálható volt a Tőrpös Töpörtyűk, a Malac Bombóc, az Ínycsiklandozók, a Kecskeevők és a kihagyhatatlan Vámosi Betyárok csapata.

Vasárnap tizenegy órakor, Vitéz Vesztergán Miklós tárogató dallamaira kezdődött meg az I. Veszprémvölgyi Töpörtyűsütő verseny és gyújthatták be égőiket a csapatok.

Az egyik csapat vezetője a veszport.hu kérdésére elmondta a jó töpörtyű készítésének titkát. Egyenletes darabokra kell a zsírszalonnát felszeletelni, hogy a szalonna daraboknak egyforma lehetőségük legyen a tökéletes átsüléshez. Nagyon vigyázni kell a sütésnél arra, hogy oda ne égessük a zsírszalonnát, de ehhez közepes erősségű tűzre és állandó kevergetésre van szükség. Az odaégett zsírszalonna nagyon elronthatja a zsír ízét és a káros anyagok is ekkor kerülhetnek a zsírba.

A csapatvezető külön kiemelte, téves az a felfogás, hogy a töpörtyű és a zsír egy egészségtelen étel. A szervezetnek egy bizonyos mennyiségben szüksége van az állati eredetű zsiradékokra is, ezért azt mértékkel fogyasztva semmilyen káros hatása nincs.

Az elkészült töpörtyűket több szakértőből álló zsűri értékelte. Az értékelésnél figyelembe vették az elkészítéshez használt eszközök hagyományos jellegét, formáját, a zsűri asztalára felkínált kóstoló esztétikai kinézetét és persze nem utolsó sorban a töpörtyű ízét, állékonyságát.

A többi friss, ízletes falat, az eső ellenére a völgybe látogatóknak lett felkínálva.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.