A Buda-Cash kérdőjelei

Napjainkra egyre több kérdőjel sorakozik az új magyar bankbotrány körül.
 
 

A Buda-Cash kérdőjelei

Napjainkra egyre több kérdőjel sorakozik az új magyar bankbotrány körül.
 
 
 
 
 

A Buda-Cash kérdőjelei

Napjainkra egyre több kérdőjel sorakozik az új magyar bankbotrány körül.

A napokban kipattant Buda-Cash brókercég botránya, közel 120 ezer károsult ügyfelet (magánszemélyt, vállalatot, alapítványt, önkormányzatot) érinthet. Egy biztos, hogy a Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője, a hívei felé nagyon gyorsan reagált azzal, hogy az első megszólalásával az MSZP-re tolta a felelősséget, az ellenőrzési kötelezettség lazítása miatt.

Ez egy szép polgári gesztus és ezért már csak az a kérdés, hogy a 21. századi "visszamutogatásnak" vannak-e időbeni, netán erkölcsi határai.

A MNB (mint felügyeleti szerv), nem mond semmit azoknak a sorban álló egyszerű embereknek, akiknek az egy életen át megtakarított pénze eltűnt valahová. Nem mondja meg, hogy esetlegesen mire lehet számítani, csak azt tudni, hogy a betétesek a pénzeikhez, csak korlátozott mértékben juthatnak majd valamikor hozzá.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke blogbejegyzésében ezzel kapcsolatban ezt írta: "Pár hónapja a Széchenyi bank is csődbe ment, ott is fel kellett használni a betétbiztosító (OBA) pénzét. Azonban óriási és égbekiáltóan igazságtalan különbség látható a Fideszes hivatalok működése között a két esetben: miközben a Széchenyi bank Fideszes oligarcha haverjait a betétbiztosításon felül (!) kárpótolta az állam közpénzekből milliárdos tételben, addig most karitatív és oktatási alapítványok, önkormányzatok sem jutnak hozzá a pénzükhöz. A Fidesz őket nem segíti.

Még undorítóbb a helyzet, ha hozzávesszük, hogy közben Matolcsy luxusjegybankja összesen már kb. 300 milliárd forint értékben vett magának csecse-becséket: szép luxusüdülőt, drága irodaházakat, kórházakat, festményeket, szupi csodazongorát, meg épül magánétterem a jegybankban, sőt „okos irodákat” nyitnak éppen Buenos Airesben és Bejrútban. Erre telik 300 milliárd közpénzből, építeni a Matolcsy birodalmat.

Meg arra is telik, hogy a jegybanki vezetőket kitömjék havi 3-5 millió forinttal. De arra már nincsen, hogy azokat a reménytelen helyzetbe hozott alapítványi vezetőket, akik hátrányos helyzetű gyerekek felemelkedéséért güriznek napi 12 órában, azokat pár tízmillió forintból megmentsék. Pedig ez is része lehetne a híres-hírhedt jegybanki „társadalmi felelősségvállalási programnak”. Ja, hogy ez igazából egy luxusvásárlási program?

Csütörtökön jött a hír, hogy vasárnap éjjel-hétfő hajnalban sokan mozogtak a Buda-Cash épületénél. Jöttek-mentek a nagy fekete kocsik, meg a zsákok, táskák, dobozok. Pont pár órával a razzia előtt. Ekkora hihetetlen szerencsés véletlent! Sokkal valószínűbb azonban, hogy a hatóságok jó viszonyban voltak a BC tulajdonosaival, és előre figyelmeztették őket. De ha mégis önfeljelentés volt, akkor is az állítás szerint már évtizedek óta működtek szabálytalanul, azt hogyan tudták titokban tartani mindenki előtt? Hogyhogy nem indul belső vizsgálat az MNB-ben, a NAV-nál, a belügynél és a rendőrségen, hogy megnyugtatóan rendezzük, hogy kik voltak benne az állítólagos gigantikus csalásban?

Már azt hittem, nem jöhet újabb hír ez ügyben, amikor hirtelen jött szentéletű Rogán Antal, és kirobbantotta az „újabb baloldali brókerbotrányt”. Jesszus. A Fidesz 2010 óta notóriusan minden törvényt, jogszabályt, alkotmányt megváltoztatott. Mindent. Ha rajtuk múlt volna, átírták volna az ENSZ alapokmányát és az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot is.

Ezek után arra hivatkoznak, hogy egy 2009-ben (!) hozott jogszabály alapján csak 5 évente kell ellenőrizni a brókercégeket? Tényleg a pofám leszakad. Közel 5 év kormányzás után, amikor egyértelműen a Fidesz-kormány a felelős a pénz- és tőkepiacok szabályzásáért és felügyeletéért, van képük ezt állítani. Pedig 2010-ben ők váltották le a PSZÁF korábbi vezetőjét, és telerakták embereikkel a felügyeletet.

Pedig 2013-ban, miután Matolcsy elvtárs átvette a jegybankot, ők hozták meg a PSZÁF és az MNB összevonásáról szóló törvényt, ami alapjaiban szabta újra a felügyeleti jogokat (pl. a szanálási joggal). Amikor nem egészen egy hónapja azt állította a jegybank, hogy minden rendben van a brókercégekkel a svájci frank hirtelen erősödése után. Mert a jegybank megvizsgálta őket.

Persze estére kiderült, hogy Rogán Antal újfent hazudott. Ugyanis elérhető az a Buda-Cash-t megbüntető korábbi PSZÁF vizsgálati határozat, amit már a Fidesz által kinevezett Szász Károly szignózott 2010 szeptemberében. A tények makacs dolgok.

Egy olyan országban, amit mi akarunk felépíteni, ilyenkor belső vizsgálat indulna a Belügyminisztériumban, a NAV-nál, a rendőrségen és az MNB-n belül, hogy kiderüljön, kik voltak benne. Kik azok a közszereplők, akik hazudtak, visszavonulnának a jegybank és/vagy az állam segítene azokon a közfeladatot ellátó szereplőkön, akik bajba kerültek.

Az Orbán rezsimben semmi sem fog történni. Nem követelek én semmit ezektől. Nem kérek én semmit ezektől. Mert az egész rendszer az övék. Orbáné, Matolcsyé, Rogáné. Menthetetlen, javíthatatlan. Velük nincs együttműködés. Ezek lopnak.

De tőletek, akik ezt a cikket olvassátok, tőletek kérek valamit. Ti tudjátok csak lebontani ezt a rákos fertőt, ami elburjánzott idehaza. Azt kérem tőletek, hogy senki ne szavazzon ezekre. Úgy tudnak elmúlni." – fejezte be blogját Pápa Levente.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.