Ma ezer sebtől vérzik a közoktatás

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője a fent idézett mondatot a sajtótájékoztatóján jelentette ki.
 
 

Ma ezer sebtől vérzik a közoktatás

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője a fent idézett mondatot a sajtótájékoztatóján jelentette ki.
 
 
 
 
 

Ma ezer sebtől vérzik a közoktatás

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője a fent idézett mondatot a sajtótájékoztatóján jelentette ki.

Az önkormányzati képviselő szerint az idei tanév Veszprémben nagyon sok bizonytalansággal és egy sor ígéret megszegésével indult. Az a sikertörténet, amit a kormányzópárt a közoktatással kapcsolatban kommunikál közel sem igaz, hangsúlyozta Katanics Sándor.

A városban az egyik ilyen példa a Dohmányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola és Diákotthon helyzete. Nem véletlenül választotta a képviselő sajtótájékoztatója helyszínéül az iskola előtti területet.

Az iskoláról Katanics Sándor elmondta, két éve merült fel annak az igénye, hogy az iskolát az eredeti helyén és állapotában nem lehet tovább működtetni. A kényszer hozta azt, hogy a városvezetők egy volt kulturális központban (VMK) helyezték át az intézményt, ami az iskola működésében egy nem megfelelő helyzetet eredményezett.

Már akkor érezhető volt, hogy a város vezetése elengedte az iskola kezét és az intézmény lejtőre került. Ez látható a most a jelentkezők számában és ez vezetett el ahhoz, hogy a kis létszámú jelentkezések miatt idén, a 9. évfolyam nem került beindításra.

A mai napig nincs vezetője az intézménynek- emelte ki a képviselő. Két éve 2012. tavaszán a közgyűlés elfogadta Kováts Péter 2017. augusztus közepéig szóló igazgatói kinevezését. Ezt a város vezetése egy hónap múlva visszavonta és ezt követően egyszeri, 2013. júniusáig szóló megbízást adott az igazgatónak. Ez az egy év letelt és most az intézménynek nincs hivatalosan kinevezett igazgatója.

Az intézmény elhelyezése sem a legszerencsésebb- állítja Katanics Sándor. A képzéssel járó gyakorlások, nagyon zavarják a környezetben élők nyugalmát, ezért nagyon sok feljelentés érkezett már a város jegyzőjéhez és perek sokaságára tettek lépéseket a környékbeli lakosok.

Veszprém más iskoláiban, például az ipari szakiskolában vannak vezetői problémák- folytatta a képviselő. A jelenlegi igazgató mandátuma már lejárt, ezt május hónapban már rendezni kellett volna. Talán a mai napon fény derülhet arra, hogy ebben az intézményben ki is az igazgató.

Vannak olyan iskolák, ahol az igazgató helyettesekkel is baj van. Az új törvény a beiskolázásra kerülő tanulók számának megfelelően szűkítette az igazgató helyettesek számát és van olyan intézmény, ahol az igazgató helyettes mai napon tudta meg, hogy ő ettől a naptól újra szaktanát lett.

A következő probléma – folytatta - az hogy a város 2013. február végén elfogadott költségvetésében több millió forint került tervezésre iskolai felújításokra, nyílászárók cseréjére, vizes blokkok korszerűsítésére. A jelenlegi információi szerint ezek az összegek a mai napig nem kerültek felhasználásra, az iskolákban a nyári hónapokban semmilyen felújítást nem végeztek el. Megítélése szerint a gyerekeket és pedagógusokat az új tanévben egy nyugodtabb, tisztább környezetben kellett volna fogadni.

Katanics Sándor szerint a pedagógusi fizetések kérdése volt a következő becsapás, mert az nem úgy valósult meg, ahogy azt a kormány kommunikálja. A kezdő tanári fizetéseknél még érezhető az emelés, de az idősebb pedagógusok esetében az egyéb pótlékok elvesztése és a túlóra leszorítása miatt emelkedés nincs. Ami növekedett az a kötelező óraszám és az egyéb kötelezettségek száma. Ez azért is probléma, mert becsapták a társadalmat azzal, hogy jelentős bérnövekmény van a pedagógusoknál, holott ez nem igaz. Ez az üzenet, csak a pedagógusok és a társadalom szembeállítására jó.

A jelenlegi közoktatás ezer sebből vérzik – mondta végezetül Katanics Sándor – sokkal jobb lenne, ha a kormány oldalon a jelenlegi oktatás helyzetéről a valóságot mondanának el.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.