A zöldek demonstráltak Veszprémben

A Lehet Más a Politika képviselő jelöltjei a választóikat köztéri beszélgetésre hívták hétfőn, a Kossuth utcába.
 
 

A zöldek demonstráltak Veszprémben

A Lehet Más a Politika képviselő jelöltjei a választóikat köztéri beszélgetésre hívták hétfőn, a Kossuth utcába.
 
 
 
 
 

A zöldek demonstráltak Veszprémben

A Lehet Más a Politika képviselő jelöltjei a választóikat köztéri beszélgetésre hívták hétfőn, a Kossuth utcába.

A posta előtti téren tartott rendezvényen részt vett Meszerics Tamás és Csiba Katalin, a Lehet Más a Politika Európa Unió parlamenti képviselő jelöltjei, valamint Gerstmár Ferenc országgyűlési képviselő jelölt.

A politikusoknak először arra kérdésre kellett válaszolniuk, hogy számukra mit jelent a zöld szín.

Meszerics Tamás napjainkban ezt tartja az egyetlen elfogadható színnek, mert szerinte sem a narancs, sem a vörös nem tudott megfelelő alternatívát eddig felmutatni. Személyesen nincs közvetlen kötődése a környezetvédelemhez, csak a jövő nemzedékének boldogulásáért vállalta a politikai szerepet.

Csiba Katalin a biológusi végzettségénél fogva eddig is sokat foglalkozott a környezetvédelemmel. Kijelentette, hogy egyedül mi vagyunk az okai az éghajlatváltozásoknak és ha nem állítjuk meg ezt a folyamatot a jövőt vesszük el a gyerekeinktől. Ennek megfelelően az LMP legfontosabb politikai vállalása a Paks elleni fellépés, mert ez a beruházás rendkívül káros hatással lehet a környezetre és ezen keresztül a jövő nemzedékére. Sok tekintetben van jobb lehetőség, mint az atomenergia, az alternatív energiahordozók, amelyek más nyugati országokban már bizonyítottak.

Gertsmár Ferenc, az LMP hármas szlogenjét, az igazságosságot, a részvételt, valamint a környezetvédelemben a fenntarthatóságot hangsúlyozta. A fejlesztésekben nem a látványosságra, hanem a környezetkímélő munkahelyteremtésre van szükség olyanokra, amelyek segítik a helyi közösségek szerveződését és boldogulását.

A második kérdés az Európai Unióval volt kapcsolatos, konkrétan mennyire van szüksége Magyarországnak az uniós tagságra?

Meszerics Tibor azt látja, hogy Európának nagyon sok problémája van még az unióval. A magyar politika ez idáig két szélsőséget képviselt, a túlzott megfelelést, alkalmazkodást, illetve a szabadságharcot Brüsszel ellen. A két szélsőség között kell megtalálni azokat a területeket, amelyben érvényesíteni lehet a magyar érdekeket. A jelenlegi kormány most is olyan alkotmányjogi kérdésekben folytat harcokat, amelyekben ráadásul nincs igaza.

Csiba Katalin az Európai Uniót annak a színtérnek tartja, ahol olyan kérdésekben kell felvállalni a küzdelmet, amelyeket a határok képtelenek megállítani. A másik fontos dolog az, hogy nagy különbségek vannak a tagországok között, életszínvonalban, gazdasági fejlettségben. Az európai zöldek ennek a felszámolásáért harcolnak, hogy a perifériára szorult országok végre felzárkózhassanak a fejlett országokhoz.

Gerstmár Ferenc az unión belül az együttműködést tartja a legfontosabbnak, különösen fontos a közép-európai országok társulása, amit a kezdetekkor nem használtunk ki. Az unión belül a tárgyalásos utat kell erősíteni, úgy hogy mindig legyünk készek kompromisszumokra. A képviselő szerint 2014 egy rendkívüli év, mert három választáson dönthetnek az emberek a jövőjüket illetően.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.