Ellenzéki program a foglalkoztatásra

A szocialisták tájékoztató keretében ismertették a párt foglalkoztatási politikával kapcsolatos programját.
 
 

Ellenzéki program a foglalkoztatásra

A szocialisták tájékoztató keretében ismertették a párt foglalkoztatási politikával kapcsolatos programját.
 
 
 
 
 

Ellenzéki program a foglalkoztatásra

A szocialisták tájékoztató keretében ismertették a párt foglalkoztatási politikával kapcsolatos programját.

Pál Béla a bevezetőjében elmondta, hogy a kampányban sorra járja a lakossági fórumokat és nincs olyan hely, ahol a foglalkoztatás, a bérpolitika kérdése ne merülne fel. Meggyőződése az, hogy az ország csak akkor lehet sikeres, ha nő a munkahelyek száma és biztonsága. Az MSZP programjában ezért kiemelt szerepet kap a foglalkoztatáspolitika.

A mai nap folyamán először ezért a szakszervezeti tisztségviselőkkel váltottak szót és kérték ki a témával kapcsolatos véleményüket. Nagyon sokan megfogalmazták azt, hogy a munkavállalóknak szinte semmilyen védettségük nincs, mert a szakszervezetek jogosítványait a kormány, az átalakított munka törvénykönyvvel szinte teljes mértékben megvonta. Nincsenek érdekegyeztető fórumok a kormány és a szakszervezetek között, amelyek lehetővé tennék a törvények előkészítésben történő beleszólást. A munkavállalók így napjainkra kiszolgáltatottakká váltak.

Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy a négy évvel ezelőtti kampány során a Fidesz a következőket ígérte. Erősödni fog a gazdaság, ez nem történt meg. Radikális adócsökkentés lesz, e helyett több új adó került bevezetésre. Azt mondták, hogy a tíz év alatt 1 millió új adófizető munkahely fog létesülni. A tény viszont ma az, hogy a gazdaságban kevesebben dolgoznak, mint 2010 előtt.

A politikus megállapította, hogy ez a kormány az elmúlt négy év során folyamatosan belehazudott az emberek szemébe. Olyan statisztikai adatokkal ámították el az embereket, mintha ma a foglalkoztatásban Magyarországon egyre jobb lenne a helyzet. A propagáltnál az országban jelenleg jóval rosszabb állapotok vannak- jelentette ki. Több mint százezren mentek ki külföldre dolgozni és több mint százezren vannak azok, akik látszat foglalkoztatást végeznek. Amennyiben ezeket a számokat levonjuk a jelenleg ismert adatokból egyértelműen kiderül, hogy ma sokkal kevesebben dolgoznak, mint négy évvel ezelőtt.

Gúr Nándor szerint az MSZP az embereknek munkát, normális megélhetést és biztonságot kínál. Nem ígérnek egymillió új munkahelyet, hanem azt vállalják, ami az elkövetkezendő négy éves ciklusban reálisan teljesíthető, a 250 ezer új munkahely. E mellett a megélhetés biztonsága érdekében az átlag alatt keresőkön kívánnak segíteni azzal, hogy a minimálbér nettó összegét 100 ezer forintra emelnék úgy, hogy ez a munkáltatóknak többletkiadást nem jelentene.

Nem úgy, mint azt az Orbán kormány tette, mert 2010-ben a minimálbér 60200 forint volt, addig ez ma 66500 forint, ami azért kevés, mert az infláció emelkedése ezt az emelést jóval meghaladta. Megállapította, hogy a minimálbéren élőktől az elmúlt négy évben számukra értékes forintokat vettek el. A köz foglalkoztatottaknál láthatóan 60200 forintról 47 ezer forintra csökkentették a bért. A közszférában sem jobb a helyzet, mert itt az elmúlt négy évben példátlan módon nem történt meg az illetményalap emelése.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a minimálbér jövőbeni emelése fogyasztás-növekedést fog elindítani, ami a gazdaságra is kedvező hatással lesz. Mindezek mellet valós rezsicsökkentést kívánnak megvalósítani azzal, hogy a magas, 27 százalékos áfát az alapvető élelmiszereknél 5 százalékra csökkentik. Másik területe a rezsicsökkentésnek az lesz, hogy beindítják a panelnél a felújítási programokat és ezt kiterjesztik a családi házakra is, ami az energia megtakarítás mellett, a nyílt munkaerő piacon több tízezer embernek fog munkát biztosítani.

Végezetül Gúr Nándor azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az, hogy egy kiszámítható és átlátható törvénykezés legyen az országban, mert csak ez erősítheti a befektetői bizalmat és hozhatja vissza a külföldi és a hazai vállalkozókat. A nyílt munkaerő piacon a befektetések számának növekedése az, ami az ország versenyképességét növelheti, mert ez a mutató a jelenlegi besorolások szerint nagyon alacsony szinten van.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.