Erős érdekvédelmi szervezeteket akarnak

A Lehet Más a Politika azt szeretné elérni, hogy az országban nyugat-európai szinten működő érdekvédelmi szervezetek működjenek.
 
 

Erős érdekvédelmi szervezeteket akarnak

A Lehet Más a Politika azt szeretné elérni, hogy az országban nyugat-európai szinten működő érdekvédelmi szervezetek működjenek.
 
 
 
 
 

Erős érdekvédelmi szervezeteket akarnak

A Lehet Más a Politika azt szeretné elérni, hogy az országban nyugat-európai szinten működő érdekvédelmi szervezetek működjenek.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő a tájékoztatóját jelképesen a volt szakszervezetek háza előtt tartotta.

Bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy 1890 óta a május elseje a munka ünnepe, a munkavállalók nemzetközi szolidaritásának a napja. Tíz évvel ezelőtt ezen a napon csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. A munkavállalói érdekképviselet erősségét illetően Magyarországnak ez alatt az egy évtized alatt nem sikerült felzárkóznia Európához. Pedig a versenyszférában és a közszférában nagy szükség lenne erre.

Az önkormányzati képviselő szerint a jelenlegi hatalom persze azt szeretné, „ha mindenki az ül, mosolyog és hallgat” hármas követelménynek felelne meg.

Gerstmár Ferenc úgy látja, hogy Veszprémben sem túl jók az ezzel kapcsolatos a tapasztalatok. A város vezetése a döntéseiről több esetben csak tájékoztatást ad és ezt nevezik el egyeztetésnek. A legfőbb erénynek nem a szakmai tudást, hanem a lojalitást tartják. A legutóbbi közgyűlésen pedig már odáig jutottak, hogy egy fideszes önkormányzati képviselő azt feszegette, hogyan mert egy szakszervezeti vezető egyes intézményekben a dolgozók körében a munkakörülményekről érdeklődni.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az LMP elkötelezett abban, hogy ezen a kialakult helyzeten változtasson és ezért fontos partnernek tekintik a szakszervezeteket. Ahhoz, hogy egy fejlett, nem megfélemlíthető, európai szintű érdekvédelem alakulhasson ki, fontos a szakszervezetek anyagi függetlenségének a biztosítása. Ennek azonban együtt kell járnia a minőségre, hasznosságra való törekvéssel. Felhívta a figyelmet arra, hogy az LMP programjában van elképzelés arra, hogy ezt az anyagi biztonságot hogyan lehet biztosítani.

Guzslorán Gábor, az LMP Veszprém megyei szervezetének a tagja az anyagi biztonság megteremtésének lehetőségéről beszélt. A párt elképzelése szerint a személyi jövedelemadóból felajánlható 2x1 százalékot változtatnának meg 3x1 százalékra és egyben eltörölnének azt a megkötést, ami behatárolja, hogy az egy százalékokat mire lehet felajánlani. A javaslatuk része az is, hogy a 3x1 százalékot még a kedvezmények érvényesítése előtt kell kiszámítani, ellenkező esetben például a gyerekesek kevésbé tudnák támogatni a civil szférát, mint akiknek nincs gyermekük.

A politikus szerint ezzel a lépéssel olyan rétegeihez jut el az érdekvédelem, ahol eddig erre nem volt rá keret. A megerősödött szakszervezetek szakértelmükkel és pontos helyismeretükkel hatékonyabban léphetnek fel a hatalmi visszaélésekkel szemben. A változás miatt kieső adót a hatékonyabb bértárgyalások kompenzálhatják és a jelenleg érdek képviseleti tagdíjat fizetők a változást béremelésként érzékelhetnék, ami tovább élénkítenék a gazdaságot.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.