Ellenzéki kérdések a város vezetéséhez

A Lehet Más a Politika, (LMP) veszprémi csoportjának képviselői a csütörtöki közgyűlésen válaszokat várnak a polgármestertől, a Veszprém, Márkó, Bánd kerékpárút beruházásról.
 
 

Ellenzéki kérdések a város vezetéséhez

A Lehet Más a Politika, (LMP) veszprémi csoportjának képviselői a csütörtöki közgyűlésen válaszokat várnak a polgármestertől, a Veszprém, Márkó, Bánd kerékpárút beruházásról.
 
 
 
 
 

Ellenzéki kérdések a város vezetéséhez

A Lehet Más a Politika, (LMP) veszprémi csoportjának képviselői a csütörtöki közgyűlésen válaszokat várnak a polgármestertől, a Veszprém, Márkó, Bánd kerékpárút beruházásról.

Gertsmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője a tájékoztatójában elmondta, hogy az önkormányzat októberi közgyűlésének napirendjére kerül az a előterjesztés, amelyik a „Hivatásforgalmi kerékpárút-hálózat fejlesztése a térségi elérhetőség javításához, a 8. sz. főközlekedési út tehermentesítése érdekében” című beruházás visszavonásáról szól. Ez magyarul azt jelenti – mondta a képviselő - hogy a Veszprém - Márkó - Bánd településeket összekötő kerékpárút megépítésével gondok vannak. Egy olyan projekt esik kútba, amelyhez Veszprém a konzorciumi partnereivel 2011 végén 500 millió forint pályázati támogatást nyert, 100%-os támogatottsággal.

Tóth Balázs a fentieket kiegészítve elmondta - a kivitelezési munkálatok a jogerős építési engedélyek hiányában a mai napig nem kezdődhettek meg. Az építési engedélyezési eljárást 2012 tavaszán indította el Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, az engedély megadásához szükséges területrendezéseket azonban napjainkig nem sikerült teljes mértékben elfogadtatni, ugyanis 22 ingatlan magántulajdonban és 19 ingatlan állami tulajdonban van.

A magántulajdonosok visszakozása és érdektelensége, továbbá az állami tulajdonokat illetően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megkeresésének sikertelensége miatt, az ingatlanok feletti rendelkezési jog megszerzésére csak egy út-nyomvonal kijelölése esetén kerülhetne sor. A kijelölés előtt azonban a településrendezési terv módosítására van szükség.

A Márkói Közös Önkormányzati Hivatal 2013. október 17-én eljuttatott Bánd, Hárskút, Márkó Községek Közös képviselő testületi ülésének jegyzőkönyvi kivonatában tájékoztatta a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy sem Márkó, sem Bánd Község Önkormányzata a kerékpárút rendezési tervben történő kijelölésének költségeit nem tudja vállalni. A kerékpárút megépítését ugyanakkor nem kívánják akadályozni, ezért megkeresték a veszprémi önkormányzatot a forrás megteremtésének érdekében.

A veszprémi városvezetés viszont nem gondolkodik ebben a megoldásban, és nem végzett kalkulációt, hogy mennyibe kerülne ez, tartva attól, hogy a két község a később esedékes költségeket sem tudná fizetni. Így viszont kamattal együtt 47.186.548,- Ft-ot kell visszafizetni az eddig lehívott támogatási részletek miatt.

Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi csoportja nevében a város vezetéséhez a következő kérdések tette fel:

- Kellően megalapozott volt-e a pályázat előkészítése, és a konzorciumi partnerek teherbíró képességének felmérése?

- Ki a felelőse a közel 50 millió forintos visszafizetési kötelezettségnek?

- A visszafizetés vagy a költségek esetleges átvállalása a drágább megoldás?

- Helyettesíthető-e a meg nem valósuló kerékpárút máshol történő építéssel?

Ezekre a felvetésekre várunk majd választ a csütörtöki közgyűlésen– hangsúlyozta a képviselő - amelyre az előterjesztő reményeink szerint Márkó és Bánd polgármesterét is meghívja, hogy első kézből ismerhessük meg az ő véleményüket is.

Zelenák Adrián szerint a projekt visszavonásáról szóló előterjesztés érdekessége az, hogy a napirendi pont együtt kerül a közgyűlés elé a Csopak irányába tervezett kerékpárút beterjesztésével. A veszprémi LMP – a korábbi kerékpárút-fejlesztésekhez hasonlóan – ezt az elképzelést is támogatja, szeretne azonban garanciákat látni arra, hogy nem fordulhat még egyszer elő az, ami a Márkó - Bánd felé tervezett kerékpárúttal már megtörtént.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.