A visszaszámlálás megkezdődött

Magyarországon a televíziózásban a 2013-as év, a digitális átállás éve. Október 31-e után megszűnik a hagyományos analóg műsorszórás, ezért néhány nap múlva a televízióadásokat a hagyományos antennával már nem lehet fogni.
 
 

A visszaszámlálás megkezdődött

Magyarországon a televíziózásban a 2013-as év, a digitális átállás éve. Október 31-e után megszűnik a hagyományos analóg műsorszórás, ezért néhány nap múlva a televízióadásokat a hagyományos antennával már nem lehet fogni.
 
 
 
 
 

A visszaszámlálás megkezdődött

Magyarországon a televíziózásban a 2013-as év, a digitális átállás éve. Október 31-e után megszűnik a hagyományos analóg műsorszórás, ezért néhány nap múlva a televízióadásokat a hagyományos antennával már nem lehet fogni.

A pénteken, a városházán a digitális áttéréssel kapcsolatos tudnivalókról adtak tájékoztatás a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezető szakemberei.

Zsuppán Attila kommunikációs igazgató, a tájékoztató bevezetőjében azt, hangsúlyozta, hogy egy országos ismeretterjesztő kampány kellős közepén vannak. Számukra is nagyon fontos az, hogy mindenki ismerje az átállással kapcsolatos nélkülözhetetlen információkat. Azt, hogy kiket érint, mit lehet tenni annak érdekében, hogy továbbra is legyen lehetőség az adások vételére és hogy a média hatóság miben tud nekik segíteni. Magyarországon két ütemben kerül végrehajtásra az átállás. A Veszprém megyében élők az átállás első ütemébe esnek bele, tehát július 31-ig már csak néhány napjuk maradt.

Azt tudni kell, - mondta az igazgató – hogy nem kell a jelzett határidőig várni, mert a digitális adás már most is fogható, tehát az áttérést minél előbb célszerű megtenni.

Mi kell ehhez – tette fel a kérdést az igazgató. A televízióhoz egy jelátalakítót kell csatlakozni, ezt hivatalosan set-top-box-nak hívják és a régi antenna helyett a széles sávú vételre alkalmas antennát kell felszereltetni. Ennek a két segédeszköznek az alkalmazásával a digitális rendszerben hét televíziós és három rádió csatorna ingyen foghatói. Ebben a rendszerben olyan kiegészítő szolgáltatások is vannak, mint az elektronikus programújság megjelentetése, elektronikus gyerekzár használata és a nyelvválasztás lehetősége.

Kik az érintettek az átállásban? Azok, akik a hagyományos szoba, vagy tetőantennával, a három ingyen fogható – M1, TV2, RTL Klub - adókat nézik, ez jelenleg a magyar háztartások 17%-a körül lehet.

Ami nagyon lényeges, hogy az átállás anyagi segítésére egy támogatási program indult. Fontos tudni azt, hogy ez nem pénzbeli segítség, hanem a digitális vételhez szükséges segéd berendezések felszerelését jelenti.

A támogatást rászorultsági alapon lehet kérni a média hatóságtól, ennek részleteit az ingyenesen hívható zöld számon 06-80/38-39-40-es lehet pontosan megtudni. Arra az igazgató külön felhívta a figyelmet, hogy a szakembereik igazolvánnyal, jól megkülönböztethető ruházattal vannak ellátva és csak az előzetes egyeztetés után mennek a helyszínre szerelni.

Dr. Karl Károly, Híközlésfelügyeleti Osztályvezető azt emelte ki, hogy a kampányuk célja az, hogy az országban senki ne maradjon televíziózási lehetőség nélkül.

A média hatóság tíz támogatási formára ad lehetőséget, a szerződést a kérelmezőkkel egyeztetve kötik meg. A rászorultak köre is nagyon széles, többek között a rendszeres szociális segélyben részesülők háztartása is ebbe tartozik. Eddig az országban 220 ezer háztartást kerestek fel és 45 ezer lakásban szerelték fel a kisegítő berendezéseket. Ebben a támogatási rendszerben közvetlen pénzmozgás nincs! Az átállást követő 30 napig lehet még a támogatásokra az igényeket a média hatóság felé bejelenteni.

Vári Péter főigazgató helyettes is azt látja nagyon fontosnak, hogy a lakosság legyen felkészítve a digitális átállásra. Mindenkinek tisztában kell azzal lenni, hogy a régebbi készülékek is alkalmasak a digitális vételre, csak a jelátalakítót kell csatlakoztatni hozzá. Köztudott az is, hogy elméletileg a régi antenna is jó lehet a digitális adások vételére, főleg ha a műsorszóró adóhoz közel lakik valaki. Előfordulhat viszont az, hogy a régi antennával a digitális rendszerben maximum két-három adót lehet majd csak fogni.

Porga Gyula polgármester azt emelte ki, hogy a hazai televíziózás egy újabb mérföldkövéhez érkezett, az adások vétele sokkal korszerűbb és élvezhetőbb lesz. Azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy egy ilyen modernizálás anyagi áldozatokkal is jár. A média hatóság a támogatási rendszer a bevezetésével ezen a problémán igyekszik segíteni.

A hivatalos adatok alapján Veszprém megye 217 településén 12131 olyan rászorulóval számolnak, akiket támogatni kellene. Ebből napjainkig szociális alapon 2583 háztartás igényelte állami támogatás segítségével a digitális vételhez szükséges eszközök felszerelését. Veszprém városában 1225 rászorultat azonosítottak és az előzetesen bekért nyilatkozatok alapján eddig, 113 család élt a támogatás lehetőségével.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.