Újév köszöntő és átadási ünnepség

Első alkalommal rendezte meg a város vezetése az újévköszöntőjét a november végén elkészült új kulturális épületében, a Hangvillában.
 
 

Újév köszöntő és átadási ünnepség

Első alkalommal rendezte meg a város vezetése az újévköszöntőjét a november végén elkészült új kulturális épületében, a Hangvillában.
 
 
 
 
 

Újév köszöntő és átadási ünnepség

Első alkalommal rendezte meg a város vezetése az újévköszöntőjét a november végén elkészült új kulturális épületében, a Hangvillában.

A megjelent vendégeket Bélafi László ügyvezető köszöntötte, abban a minőségében is, hogy ő volt az új intézmény megálmodója, majd az épület kivitelezésért felelős vezető.

Beszédében elmondta, hogy sajátosan alakult az épület sorsa, mert nem volt ünnepélyes alapkőletétel, nem volt bokrétaünnep, mert az épület már 33 évvel ezelőtt elérte a legnagyobb magasságát és a hivatalos átadását most ezzel a rendezvénnyel, szalag átvágása nélkül teszik meg. Ugyanis, már november 29-én sikeresen megkapták az összes hatósági engedélyt és azóta az intézményben folyamatosan telt házas rendezvényeik vannak. Az új épület rendezvényeinek sikerét mutatja az, hogy az elmúlt egy hónapban az eladott jegyek száma alapján az állami operaház átlagos nézettségi számával azonos szintet értek el.

Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy az épülettel kapcsolatos tervezések 2005-ben kezdődtek és a konkrét átalakítási munkák az elmúlt évben kezdődtek és ezekkel 11 hónap alatt lettek készen.

Az első leckét ezzel a Hangvilla megálmodói teljesítették. Most jön a második lecke, hogy egy ilyen létesítményt miképpen lehet gazdaságosan üzemeltetni. Az eltel egy hónapban nagyon szép eredményt produkáltak azzal, hogy 19234 fizető vendég fordult meg az épületben. Nagyon sokat nem kellett gondolkodniuk azon, hogy milyen rendezvények legyenek az épületben, mert az ötletek szinte egymás után szembe mentek az ott dolgozókkal.

Nagyon jó az is, hogy a város újév köszöntője is itt kerül megrendezésre és az ügyvezető reményét fejezte ki annak, hogy ezzel hagyományt tudnak teremteni. Egyben legyen ez az új Hangvilla ünnepélyes átadó ünnepsége is- zárta a beszédét Bélafi László.

Porga Gyula ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy 2013 Veszprémben a megújulás éve volt. A Hangvilla épületével egy igazi ékszerdobozt adhattak át a városnak, ami Veszprémben a kultúra központja lehet és nem csak az ünnepnapokon, hanem a hétköznapokban is. Ennek használatba vétele és a városközpont felújítása egy közös áldozat eredménye volt, ezért a 2014-es év legyen a veszprémi polgárok éve.

A polgármester a továbbiakban kiemelte, hogy a mai Veszprém méltó ahhoz a történelmi múltjához, amit az ország történelmében az elmúlt ezer év alatt megélt, ezért nem feledkezhetnek meg azokról az elődökről, akik sokat tettek a városukért. A most élőknek is azért kell dolgozniuk, hogy ezek az értékek tovább bővüljenek, gyarapodjanak. A Hangvilla átadásával a történelmi város egy újabb közösségi létesítménnyel gazdagodott és a polgármester arra szólított fel mindenkit, hogy a jövőben éljen ezzel az új lehetőséggel.

Az új épületet ökonomikus istentisztelet keretében a történelmi egyházak képviselői, Márfi Gyula érsek vezetésével szentelték fel.

Az ünnepség második részében a Mendelssohn Kamarazenekar adott ajándék koncertet, Kováts Péter vezényletével.

Az ünnepi pohárköszöntőt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondta. Példaként emelte ki a közelben lévő Veszprémi Petőfi Színházat, amelyet 100 évvel ezelőtt közadakozásból építettek fel, ami nagy áldozat volt az akkor élő veszprémi polgárok részéről. A színház akkoriban egy kisváros optimizmusát, élni akarását és a kultúra szeretetét sugározta.

Napjaink dolgaival kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy Veszprém városának az egyik titka az, hogy olyan polgársága van, amelynek amennyiben lehetőséget adnak, szinte az első mozdulatával a kultúra felé fordul. A most élő polgárok számára ez az épület is az erőt és optimizmust fogja sugározni.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.