Konferencia a bűnmegelőzésről

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a héten kétnapos megbeszélésre hívta meg a bűnmegelőzési programban résztvevő intézmények és a civil szervezetek vezetőit.
 
 

Konferencia a bűnmegelőzésről

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a héten kétnapos megbeszélésre hívta meg a bűnmegelőzési programban résztvevő intézmények és a civil szervezetek vezetőit.
 
 
 
 
 

Konferencia a bűnmegelőzésről

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a héten kétnapos megbeszélésre hívta meg a bűnmegelőzési programban résztvevő intézmények és a civil szervezetek vezetőit.

A konferencia, a két éve indított bűnmegelőzési program értékelése volt. Számvetés azoknak a feladatoknak a végrehajtásáról, amit 19 intézmény és társadalmi szerveződés tagjai önkéntesen vállaltak fel. A programban résztvevők ez idő alatt a rendőrséggel együttműködve négy fő terület célkitűzéseinek és ezen belül 7-8 konkrét programelem megvalósításán dolgoztak.

A konferenciát, amelyen a megyéből több mint hetvenen vettek részt, Dr. Kővári Zoltán rendőr ezredes, főkapitány helyettes nyitotta meg. Megítélése szerint az bizonyossá vált, hogy a Veszprém megyében bevezetett bűnmegelőzési program országos szinten is elismerést váltott ki.

A szakembereik, iskolákban, nyugdíjas klubokban folyamatosan végezték a felvilágosító munkájukat, amellyel a fiatalok és az idősek áldozattá válását kívánták megakadályozni. A jelenleg rendelkezésükre álló adatok is azt igazolják, hogy ez a munka sikeres volt.

Futtató Norbert, rendőr alezredes, osztályvezető arra emlékeztette a jelen lévőket, hogy két éve egy nagy munkát vállaltak fel azzal, hogy egy prevenciós munkához kerestek támogatottságot a társadalom tagjaitól és a kapcsolódó intézményektől. A gyakorlati munka során a résztvevők között mára kialakult az a munkakapcsolat, amely biztosíthatja a bűnmegelőzés további fenntartható folytatását.

Az osztályvezető a program elemek közül kiemelte az idős emberek ellen elkövetett bűncselekmények alakulását. Az idős emberek a fizikális és szociális helyzetüknél fogva nagyon sebezhetőek, ezért sok bűnöző célpontjává válnak. Fokozottan veszélyeztetettek a 70 év felettiek és azok, akik már hosszú ideje magányosan élnek.

Futtató Norbert azt kérte a jelen lévőktől, hogy jussunk el ezekhez az emberekhez és mondjuk el nekik azokat a veszély helyzeteket, amelyek a mindennapokban fenyegethetik őket.

Veress Gáborné, projektmenedzser a rendőrség által elvégzett felmérések alapján elemezte a polgárok szubjektív biztonságérzetének a jelenlegi helyzetét.

Ennek alapján a szakemberek megállapították, hogy a ma embere leginkább az utcán elkövetett bűncselekményektől, valamint a lakás betörésektől tartanak. Az is kiderült, hogy jelenleg a rendőrség elfogadottsága a lakosság körében jó szinten van.

Orsós Károly rendőr őrnagy, kiemelt előadó az elmúlt időszak bűnözési statisztikáit elemezte. A tapasztalatok szerint az idősek ellen elkövetett „trükkös lopások” a kistelepülésekről áthelyeződtek a városok panel házaiba.

A nagy házakban tapasztalható egymás iránti közömbösség, a lépcsőházban élők kapcsolatainak hiánya teszi lehetővé a bűnelkövetés elterjedését. Az elkövetők nagyon jól feltudják térképezni az áldozatok napi szokásait és olyan információkhoz is képesek hozzájutni, amit csak a környezetük tudhat. Ezekkel az információkkal a lakásba bejutva könnyűszerrel jutnak hozzá az áldozat értékeihez.

Egy jövőbeni új felmérés keretében arra szeretnének választ kapni, hogy miért ezt a közeget választják ki a bűnözők és milyen módszereket alkalmaznak a lakásba történő bejutásra.

A konferencia további részében a rendőrséggel együttműködő intézmények és társadalmi szervezetek képviselői konzultációk keretében mondták el tapasztalataikat az elmúlt két év közös munkájáról.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.