Visszaélések az önkormányzati intézménynél

Ellenzéki politikusok sajtótájékoztató keretében reagáltak a polgármester november 2-i sajtóközleményére.
 
 

Visszaélések az önkormányzati intézménynél

Ellenzéki politikusok sajtótájékoztató keretében reagáltak a polgármester november 2-i sajtóközleményére.
 
 
 
 
 

Visszaélések az önkormányzati intézménynél

Ellenzéki politikusok sajtótájékoztató keretében reagáltak a polgármester november 2-i sajtóközleményére.

Porga Gyula polgármester november 2-án a közleményében tudatta, hogy feljelentést tett az Intézményi Szolgáltató Szervezet (ISZSZ) ellen a gazdálkodása miatt.

Hartmann Ferencnek, az MSZP önkormányzati képviselőjének megfogalmazása szerint a városvezetéssel szemben az a veszprémiek elvárása, hogy tevékenységüket minden szempontból törvényesen, a jogszabályok betartása mellett végezzék.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a városvezetők az ISZSZ által elkövetett törvénytelenségeket fél évig karba tett kézzel nézték. Ez ellentétes az átláthatóság és tisztaság irányelveivel, és tétlenségük felveti a város vezetőinek a felelősségét is. A közleményében a polgármester azt írta, hogy az elmúlt napokban jutott a tudomására a városvezetésnek az a alapos gyanú, hogy az intézménynél csaltak és hűtlenül kezelték a közvagyont.

Hartmann Ferenc furcsának tartja azt, hogy hol volt a tisztaság és a jogszabályok betartása iránti elkötelezettség akkor, amikor 2015. április 21.-án a belső ellenőri jelentés az ISZSZ gazdálkodásáról hét súlyos, nagy kockázatú szabálytalanságot állapított meg. Ez az anyag a kezdetektől a város vezetőinek a rendelkezésére állt. Ekkor sem tettek semmit, de a képviselők elől titkolták a vizsgálati anyagot! Elmúlt napokban jutott a városvezetés tudomására? Eltelt 32 hét = 224 nap!- állapította meg a képviselő.

A május 28.-ai Közgyűlésen Katanics Sándor azt kérdezte a polgármestertől, hogy „az Intézményi Szolgáltató Szervezet gazdasági vezetőjét milyen indokok alapján mentette fel… és kapott-e olyan jelzéseket a felmentett gazdasági vezetőtől, amiben az ISZSZ működésével, gazdálkodásával kapcsolatos problémákra hívta fel polgármester figyelmét? Amennyiben ez így történt, elrendelt-e a polgármester bármiféle vizsgálatot a jelzett problémák valóságtartalmának megismerése, feltárása érdekében?” A felvetett kérdésre érdemi válasz nem volt.

Július 16-án sajtótájékoztató keretében ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy az évi 1 milliárdból gazdálkodó ISZSZ-nél gyanús kifizetések, történtek. Mindhiába!

Július 23-án azt firtatták, hogy „Mi az oka annak, hogy az ISZSZ vezetője minden határt átléphet? Mi kell még ahhoz, hogy az elkövetett szabálytalanságok miatt megtörténjen a felelősségre vonás és a város vezetői intézkedjenek a szabálytalan gazdálkodás által okozott anyagi károk megtérítéséről? Ki áll az intézményvezető háta mögött? Miért ilyen elnéző a városvezetés a jogszabályokat be nem tartó vezetőkkel?”

Július 30-án a Közgyűlésen Katanics Sándor megismételte a kérdését: „Milyen intézkedéseket kívánnak hozni a Belső Ellenőrzési Iroda munkatársai által az Intézményi Szolgáltató Szervezetnél feltárt, nagy kockázatú szabálytalanságok megtörténte miatt? Terveznek-e a közeljövőben fegyelmi eljárást az intézmény vezetőjével szemben? Önök szerint nem merült fel a hűtlen kezelés gyanúja? Kérdezem továbbá, hogy tervezik-e a közeljövőben az Intézményi Szolgáltató Szervezet vezetőinek, vezetőségének a vagyonbevallásában közölteket megvizsgálni?”

A polgármester a belső ellenőri jelentés alapján (akkor) nem javasolt semmilyen fegyelmi eljárást és nem tett érdemi beavatkozást.

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője szeptemberben, mint a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke egy javaslatot terjesztett elő. „Az Intézményi Szolgáltató Szervezetnél 2015. márciusában és áprilisában elvégzett vizsgálat alapján elkészült ellenőrzési jelentésben foglalt jelentősnek minősülő hibák magas száma, a diákétkeztetésre vonatkozó Közgyűlési határozat megsértése, a közpénzek szabálytalan döntésekkel történt felhasználásával okozott anyagi hátrányok miatt indítványozza, hogy Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a vonatkozó jogszabályok alapján az ISZSZ intézményvezetőjének vezetői megbízását vonja vissza, munkaviszonyát a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 64 §. (1) c) valamint 78 §. (1) a) bekezdése és a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. §. b) bekezdése alapján, tekintettel a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség súlyos gondatlanságú jelentős mértékű megszegése és a közalkalmazotti munkaköri feladatok nem megfelelő elvégzése miatt felmentéssel szüntesse meg.”

A javaslatot a fideszes többségű bizottság nem fogadta el.

Október 9-én az intézmény vezetője lemondott, de a lemondás pontos okáról a Pénzügyi Bizottság elnökét nem tájékoztatták. November 2-án a városvezetés hirtelen meggondolta magát és a rendőrségen feljelentést tett.

A képviselő a történtek alapján hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzet miatt felelősség terheli a területért felelős alpolgármestert és a polgármestert is. De úgy látja, hogy a rendelkezésre álló dokumentumok szerint nem csupán ezzel a területtel lehetnek problémák, hanem a diákétkeztetés közbeszerzésével sincs minden rendben.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.