Emléktúra Veszprémben

A katonai hagyományok ápolása kapcsán Veszprémben az idei évben is megrendezésre kerül a Jutasi Őrmester túra.
 
 

Emléktúra Veszprémben

A katonai hagyományok ápolása kapcsán Veszprémben az idei évben is megrendezésre kerül a Jutasi Őrmester túra.
 
 
 
 
 

Emléktúra Veszprémben

A katonai hagyományok ápolása kapcsán Veszprémben az idei évben is megrendezésre kerül a Jutasi Őrmester túra.

A Jutasi Őrmester túra egy nagyhagyományú, civil kezdeményezésre létrejött, a veszprémiek által igen kedvelt program. Kezdettől kettős célja volt: mind a Jutas Altisztképzőhöz fűződő értékekhez kapcsolódóan, az itteni katonai hagyományok ápolása, hazaszeretet erősítése, valamint a szülőföld, a város és környezete, épített és természeti értékeinek megismerése, s mindez a természetjárásban rejlő lehetőségek segítségével.

A Jutasi Őrmester túra ugyanis egy teljesítménytúra: katonai hagyományok, cserkész hagyományok, természetjárók tudása ötvöződik benne. Építve és tiszteletben tartva a 7Domb Egyesület által kezdett szép hagyományt és tapasztalatot, egyúttal idén azt némileg átalakítva, kibővítve, immár az Önkormányzat - az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, és a Veszprémben lévő katonai alakulatokkal közös szervezésében valósul meg a túra.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság feladata az, hogy magához a történelmi eseményhez, a katonai hagyományokhoz fűződő programokat, célokat támogassa, de ezen belül is és kezdettől fogva kiemelt figyelmet fordít a fiatalokat, iskolákat, a diákságot megszólító programokra. A tartalmi megújítás lényege is ebben rejlik, mert a szervezők a programot kifejezetten iskoláknak - Veszprém valamennyi tanintézetétnek - hirdették meg.

Az idei évben a felhívásra 6 általános iskolából és 5 középiskolából közel 460 diák jelentkezett. A túra kezdő és célállomása a Szentháromság téren lesz. Szerdán, 7-én, 08.00 és 10,40 óra közötti lépcsőzetes túraindítással innen startol mintegy 19 csoport (10 általános iskolai és 9 középiskolai), és a 9,7 km-es (általános iskolások esetében) ill. 17,5 km-es (középiskolások távja) túra teljesítését követően 11 és 16 óra között ide fog megérkezni.

Az iskolai csoportok és diákok mellett a szervezők idén is várják a felnőtt természetjárók, túrázni vágyók csatlakozását. A túra sok-sok érdekes állomása közül ki kell emelni a túra névadóját, az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézetet (a Megyei Levéltár épülete).

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.