A hatodik állandó kiállítása a Laczkó Dezső Múzeumnak

Emlékgép-címmel nyílt állandó helytörténeti kiállítás csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeumban. A kiállítás Veszprém történelmének utolsó 150 évét, a saját gyűjteménye alapján mutatja be a városba élőknek és az ide látogató vendégeknek.
 
 

A hatodik állandó kiállítása a Laczkó Dezső Múzeumnak

Emlékgép-címmel nyílt állandó helytörténeti kiállítás csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeumban. A kiállítás Veszprém történelmének utolsó 150 évét, a saját gyűjteménye alapján mutatja be a városba élőknek és az ide látogató vendégeknek.
 
 
 
 
 

A hatodik állandó kiállítása a Laczkó Dezső Múzeumnak

Emlékgép-címmel nyílt állandó helytörténeti kiállítás csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeumban. A kiállítás Veszprém történelmének utolsó 150 évét, a saját gyűjteménye alapján mutatja be a városba élőknek és az ide látogató vendégeknek.

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere köszöntő beszédében elmondta, hogy az elmúlt napokban átadták a stafétát 2024. év kulturális fővárosainak és ezzel hivatalosan is lezárták VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa évét.

A lezárás egyben egy új kezdetet is jelent, amelyben azt kell bizonyítania a városnak, hogy mit kezdünk az elért eredményekkel, hogy tudunk a továbbiakban is élni azokkal a lehetőségekkel, amit az egy évig tartó programsorozat biztosított. Az itt élőkön múlik az, hogy a tovább vigyék azt a lendületet, a pezsgést, amit az elmúlt évben az EKF a városba hozott. A múzeum egyik színtere volt az eseményeknek és most az látható, hogy a múzeum egy új állandó, és különlegesnek mondható kiállítással igyekszik a város életét színesíteni.

A megújult épületben, megújult tartalommal találkozhatnak az ide látogatók- hangsúlyozta a polgármester – ami ennek a városnak a múltjáról szól. Ez a kiállítás elsősorban veszprémi, de ezzel párhuzamosan nemzeti üzenete is van, és a kettő együtt európainak mondható.

Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédében elmondta, hogy 2023-ban egy olyan történelmi folyamba lépett be a város, amiről írásos dokumentumok vannak 966-ból, és amelyek beszámolnak a Szent Mihály székesegyház várbéli felszenteléséről. Arra pedig tárgyi bizonyítékok vannak, hogy a város múltja nagyon messzire nyúlik vissza, ezért nem könnyű egy ilyen város helytörténelmének a bemutatása.

A miniszter kiemelte, hogy az EKF jelentős eredményeket hozott Veszprém életébe, és akik akár szervezőként, akár veszprémi lakosként részt vettek a programban, közösen tettek azért, hogy ez az időszak pozitívan kerüljön be a város történelmébe. A most megnyitása kerülő kiállítás rendkívül látványosan jeleníti meg a városnak azt az időszakát, amelyre megélt családi történetek elapján sincs már lehetőségünk emlékezni. A kiállítás ennek az emlékezetnek felelevenítését segítheti.

Navracsics Tibor megköszönte a Laczkó Dezső Múzeum munkatársainak azt, hogy a városban egy új szemléletű kiállítás született. „Az Európa Kulturális Fővárosa program missziója az volt, hogy a világ és Európa kedvet kapjon a városhoz, és ez a kiállítás lehetővé teszi, hogy minden idelátogató megszeresse Veszprémet.”- tette hozzá végezetül a miniszter.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatónője elmondta, hogy nem túl gyakori dolog egy város életében egy állandó kiállítás megnyitása. A múzeumok lelke az állandó kiállítás, ami egy város identitásának a megfogalmazása. A múzeum egyben a történetek elmesélésének helyszíne is, amit az adott korszakokban készített tárgyak bemutatásával tesznek hitelessé. Igazából egy jó kiállítás elgondolkodtat, kérdéseket tesz fel, amikor kilépünk a múzeum kapuján.

Hosszú ideje nem volt állandó kiállítás – hangsúlyozta az igazgató. A 2013-as változásokat követően fogalmazódott meg az a igény, hogy a városnak legyen egy önálló állandó kiállítása.

Az első várostörténeti kiállítás a megyeháza nagytermében 1910-ben nyílt meg, ezt követte 1925-ön kiállítás megnyitó. A következő állandó kiállítás a háború után 1957-ben nyílt újra meg, a kornak megfelelő szellemiség jegyében.

A Bakony és Balaton felvidéki kiállítást 1985-ben látogathatták az érdeklődők és a tudományos munka elismeréséül az MTA a múzeumot, tudományos műhellyé minősítette. A következő tárlat 2006-ban nyílt meg, amely akkor az év kiállítása díját is elnyerte.

Egy állandó kiállítás megalkotása rengeteg kutatómunkát és körültekintő tervezést igényel ahhoz, hogy a megfelelő tárgy kerüljön kiválasztásra és a kisérő szövegek is hiteles információkat biztosítsanak.

Az igazgató kiemelte, hogy az itt látható kiállítási tárgyak nagy része a múzeum gyűjteményéből származnak, néhány téma bemutatásában kulcsszerepet játszanak a más intézmények, illetve magánszemélyek által kölcsönzött tárgyak, emlékek is.

Az igazgató végezetül köszönetet mondott minden személynek és szervezetnek, akik segítették az állandó kiállítás megnyitását.

A múzeum által kiadott tájékoztató alapján az Emlékgép című kiállítást március 1-től, hétfő kivételével naponta 10:00 és 18:00 között fedezhetik fel a látogatók a Laczkó Dezső Múzeum Erzsébet liget 1. alatt található épületében.

A nyitás örömére kezdeti bevezetési akcióként az újonnan bevezetett Veszprém kártyára járó kedvezményt az állandó kiállítás látogatása esetén egy hónap erejéig, Húsvétig kiterjesztik mindenkire, így a teljesárú állandó kiállítási jegy, valamint az állandó kiállítás és Bakonyi ház kombinált jegyére is érvényes a 20%-os kedvezmény. Áprilistól csak a Veszprém kártyával rendelkezőknek marad meg a 20% kedvezmény a teljesárú jegyeinkből.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.