Megemlékezés a forradalom áldozatairól

November 4-én a várban lévő Brusznyai emléktálánál, az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztek.
 
 

Megemlékezés a forradalom áldozatairól

November 4-én a várban lévő Brusznyai emléktálánál, az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztek.
 
 
 
 
 

Megemlékezés a forradalom áldozatairól

November 4-én a várban lévő Brusznyai emléktálánál, az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztek.

A Himnusz eléneklését követően a megjelenteket Latorczai János, a Kereszténydemokrata Néppárt Veszprém városi elnöke köszöntötte és kérte fel Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest az ünnepi beszéd megtartására.

Navracsics Tibor november 4-ét a szovjet megszállás napjának nevezte. A megítélése szerint a szovjetek részéről egy aljas cselekedet volt az, hogy a csapatok csak színleg vonultak vissza. A gyanakvók joggal érezhették azt, hogy a szovjetek nem teljesítették az ígéreteiket és mint az látható volt, november 4-én újra rázúdultak Magyarországra. Ezt követően a magyarok bő egy hónapon keresztül ellenálltak a vörös hadseregnek. Ennek az ellenállásnak az a érdekessége volt, hogy pont azokban a városokban volt a legnagyobb forradalmi aktivitás, ahol az ipari munkások voltak túlsúlyban.

A magyar népnek a történelemben nagyon sok olyan nap van, amelyre emlékeznünk kell – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Ezt a napot gyásznapként tartjuk számon és ilyen minden nemzet történelmében előfordul. Itt azonban többről volt szó, mert november 4-ét követően a magyar nép számára nem volt köztes út. Valaki vagy a jót és a forradalmat, vagy a rosszat, a hazaárulást választhatta. Ez a nap az igazság pillanata volt, amikor teljes mélységében lehetett megismerni az embereket.

A meggyőződése az, hogy senki számára nem lehetett kétség a felől, hogy hadászati szempontból semmi esélye nincs a forradalmároknak. Ennek ellenére példát mutattak a világnak bátorságból és hazaszeretetből. Ez az esemény adott mintát a többi kommunista országnak a Szovjetunió elleni harcra. A történelem azt is megmutatta a ma embere számára, hogy egy forradalom ideiglenesen leverhető, de örökre nem.

Navracsics Tibor Veszprémet, az egyik magyarországi ellenállási központként emelte ki. Az itteni vezető Brusznyai Árpád országos hőssé lett. A város másik hőse Horváth Balázs, aki a várban kezdeményezte a Brusznyai emléktábla elhelyezését. Akkor még nem lehetett tudni azt, hogy milyen következményekkel járhat egy ilyen kezdeményezés. De ő bízott a szabadság erejében és igaza lett, mert ma már az emberek felszabadultan emlékezhetnek és ünnepelhetnek.

A beszédet követően ünnepi műsor következett, majd az emléktáblánál a pártok és civil szervezetek helyezték el a megemlékezés virágait.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.