Több pénz a fejlesztésekre

Ismertté váltak Veszprém város 2014. évi főbb költségvetési tételei.
 
 

Több pénz a fejlesztésekre

Ismertté váltak Veszprém város 2014. évi főbb költségvetési tételei.
 
 
 
 
 

Több pénz a fejlesztésekre

Ismertté váltak Veszprém város 2014. évi főbb költségvetési tételei.

Porga Gyula polgármester a tájékoztató bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy egy új periódus áll az önkormányzat előtt, mert most indul a 2020-ig tartó, európai uniós hétéves költségvetési periódus és először van olyan helyzetben az önkormányzat, hogy nincs adóssága. 2013 elején még 7 milliárd forint volt az adósság teher és ennek a törlesztését a kormány a napjainkra átvállalta. Ugyanilyen pozitív lépés az is, hogy a Veszprém Aréna építésére felvett hitel törlesztését a kormány szintén magára vállalta, ami évi 550-600 millió forint kiadás csökkenést jelent.

A polgármester szerint az önkormányzatok fejlődését segítheti még az, hogy a normatív támogatás összege 200 millió forinttal emelkedett. Ebből az összegből 80 millió forintot a gyermekétkeztetés fejlesztésére kívánnak fordítani.

Porga Gyula a költségvetésről elmondta, hogy 2014-ben a város 18 milliárd forinttal tud gazdálkodni. Ebben az összegben 5,5 milliárd forint a saját bevétel. A teljes összeg 64 százalékát a működtetésre 36 százalékát a fejlesztésekre kívánják fordítani. A fejlesztésre szánt összeg, több mint az elmúlt években volt és az európai uniós pénzek bevonásával ezért ez egy dinamikus városfejlesztést tesz majd lehetővé.

A költségvetés tervezett felosztásával kapcsolatban ismertette az arányokat, amely szerint 15 százalékot fordítanak, szociális és egészségügyi ellátásra, 31-et az oktatás működtetéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztésére, 4-et a sport, 14-et a városüzemeltetésre, működtetésre, 21-et kulturális és 15 százalékot egyéb működtetésre.

A polgármester ígéretet tett arra, hogy 2015-től már lehetősége lesz a város vezetésének a Veszprémben működő vállalkozások adósság terheinek a könnyítésére.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.