Minden egyes szavazatnak jelentősége van

A veszport.hu-nak a választásról, a jelenlegi belpolitikai helyzetről beszélt Mesterházy Attila, a Kormányváltók miniszterelnök jelöltje.
 
 

Minden egyes szavazatnak jelentősége van

A veszport.hu-nak a választásról, a jelenlegi belpolitikai helyzetről beszélt Mesterházy Attila, a Kormányváltók miniszterelnök jelöltje.
 
 
 
 
 

Minden egyes szavazatnak jelentősége van

A veszport.hu-nak a választásról, a jelenlegi belpolitikai helyzetről beszélt Mesterházy Attila, a Kormányváltók miniszterelnök jelöltje.

- Elnök úr! A sajtóban az elmúlt években ugyanarról az esetről, eseményről, történésekről teljesen eltérő tudósítások, értelmezések hangzottak-, hangzanak el. A választás előtt pár nappal végre lássunk tisztán: 2010-ben milyen állapotban adta át az akkori vezetés az Orbán kormánynak a vezetést?

- A miniszterelnök egy 2010-ben tett külföldi látogatása alkalmával még arról beszélt, hogy milyen jó állapotban van a magyar gazdaság és úgy fogalmazott, hogy Magyarország Európa bajnok volt néhány makró adat tekintetében, többek között a költségvetési hiány csökkentésében - kezdte a válaszadást Mesterházy Attila. - Ahogy haladt előre az idő hirtelen elfelejtette ezt a miniszterelnök és egyre kritikusabban kezdett beszélni arról, hogy milyen állapotban vette át az országot. Én azt gondolom, hogy az első mondatai voltak az igazak, mert akkor 2010-ben egy fenntartható fejlődési pályán volt az ország.

- Elég ehhez pár adatot ismerni: akkor a pénzünk az euróhoz képest 265 forinton volt, most 310 forint feletti árfolyamon van. Azt is látni kell, hogy az államadósság is történelmi csúcsokat dönt, annak ellenére, hogy a kormány fennhangon hirdette, hogy harcot indít az államadósság csökkentéséért. Ezt sem sikerült elérni, mint ahogyan azt sem - ami szintén egy konkrét ígérete volt -, hogy akár hét százalékos gazdasági növekedést is elérhetnek.

- A gazdaság ezzel ellentétben hosszú recessziót mutatott és csak az utóbbi hónapokban tudott valami kismértékű növekedést produkálni. Még egy adatot szeretnék a figyelmükbe ajánlani, a GDP-hez viszonyított beruházási ráta alakulását. A magyarországi beruházások volumene a 1990-es évek közepének szintjére süllyedt vissza. Egyszerűen elkerülik Magyarországot a beruházók. Több vállalati vezető azt mondta nekem, hogy a legnagyobb országkockázatot maga a kormány okozza. Kiszámíthatatlan politikát folytatnak, amit független ortodox gazdaságpolitikának hívnak és ami látható módon csődbe vitte az országot.

- Kérem, hogy röviden foglalja össze, Magyarország miképpen áll most a világ és a választópolgárok színe előtt?

- Az látható, hogy jelenleg Magyarországnak Európában és a demokratikus világban kevés szövetségese és barátja van. Ezt pedig úgy sikerült elérni, hogy a miniszterelnök mindenkivel szemben harcot hirdetett. Nem az együttműködést kereste, hanem a konfrontációt és így nagyon nehéz valós nemzeti érdekeket érvényesíteni.

- Nem csupán elszigetelte ezzel Magyarországot a nyugat-európai országok körében, hanem egy teljesen új külpolitikai irányt is választott azzal, hogy pár napja aláírták Oroszországgal azt a hitelszerződést, ami az elkövetkezendő 20-30 évre adósítja el az országban élő adófizetőket. Láthatóan az orosz érdekszférába lökték az országot. Ez azért érdekes, mert korábban éppen a miniszterelnök volt az, aki élesen kritizálta az oroszországi kereskedelmi kapcsolatok erősítését. Most pedig mindenféle konzultáció nélkül egymaga olyan erős elkötelezettséget vállalt, ami valójában hosszútávon kiszolgáltatja az országot Oroszországnak.

- Ez pedig komoly gondot is okozhat, hiszen láthatjuk mi történt Ukrajnában. Oroszország nem hezitál ha az ország gazdasági erejét, vagy energia fölényét politikai célokra fel tudja használni. Ezért tartjuk hibás lépésnek azt, amit Paks és a hitelfelvétel kérdésében tett.

- A kormányváltásra összeállt baloldali ellenzék milyen körülmények között, milyen célokra jött össze és elsődlegesen milyen feladatokat tűzött maga elé?

- Mi azt mondtuk, hogy lehet növelni a kormányváltás esélyeit, ha közös jelölteket és közös listát állítunk. Ez meg is történt, de nem csak a politikai konstrukciót alakítottuk ki, hanem a programjainkat is összehangoltuk. Korábban voltak vitás kérdések, de ezeket a konfliktusokat a tárgyalások során le tudtuk rendezni.

- Meghatároztuk azt az öt társadalmi csoportot, amelyek egészen biztosan nyertesei lehetnek a kormányváltásnak. Ezek a gyermekek és fiatalok, a nők, a munkavállalók, a kis és középvállalkozók és a nyugdíjasok. Ez az öt társadalmi csoport, akik legtöbbet szenvedtek az elmúlt négy évben. Éppen ezért a politikánk rájuk fog koncentrálódni és ebben egyetértettünk a szövetségben résztvevő politikai pártokkal. Az első kormányzati lépésekkel, majd az ezt követő időszakban is az ő élethelyzetükön kell javítanunk.

- A kormányváltó erők vezető ereje az Ön által vezetett MSZP. Melyek azok a célkitűzések, amelyekhez a szocialista párt minden körülmények között ragaszkodik?

- Az öt pilléren túl meghatároztunk nyolc olyan pontot, amelyek szimbolizálják a mi választóinkat és a választási programunkat. Azért kellett kiválasztanunk nyolc pontot és egyszerűsíteni a programot, mert nagyon kevés az a média felület, ahol el tudjuk mondani a saját vállalásainkat, elképzeléseinket. Úgy gondoltuk, hogy ezért érdemes ilyen szimbolikus programpontokat kiemelni, hogy a választópolgárok lássák Magyarországon a legnagyobb problémákat.

- Hol akarunk azonnali változást kezdeményezni ha kormányra kerülünk? Amit mindenhol a legjobban érzékeltem, az a munkahelyek-, a munkanélküliség problémája volt. Zalától, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig ez a kérdés mindenhol felmerült. Az elmúlt hetekben több mint hetven településen jártam és mindenütt felvetették, hogy új munkahelyekre van szükség. Mégpedig nem közmunkára, hanem valódi munkahelyekre. Ezért azt vállaljuk, hogy 250 ezer olyan új munkahelyet fogunk teremteni, amely a gazdaságot hosszútávon segíti és megélhetést ad az embereknek.

- A második ugyanilyen nagyon fontos probléma az alacsony fizetések kérdése. Sok ember hiába dolgozik, hiába van fizetése, mégsem tudja eltartani a családját. Ezért mondjuk azt, hogy 100 ezer forint nettóra fogjuk emelni a minimálbér összegét, ami másfélszerese a jelenlegi minimálbérnek. Minden harmadik munkavállaló ma Magyarországon minimálbérre van bejelentve, így nekik mindenféleképpen segíteni kell, hogy magasabb bért kaphassanak. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy közben a munkaadók járulék terhe nem növekedhet.

- Emellett csökkenteni kívánjuk az adókat, az élelmiszerek áfá-ját, mert ma Magyarországon ez is egy komoly probléma. Igazságossá fogjuk tenni a rezsicsökkentést, ami azt jelenti, hogy a gazdagok nem kapnak semmilyen támogatást, a kisebb keresetűeknek, a szegényeknek pedig az eddiginél is több támogatást fogunk adni.

- Támogatni fogjuk a nyugdíjasok, az idősek gyógyszerkiadásait. Évente 24 ezer forint plusz támogatást kap minden százezer forint alatti nyugdíjjal rendelkező állampolgár, hatvanöt év feletti idős ember, hogy ezeket a terheiket enyhítsük.

- Talán szükségtelen is említenem, hogy kiemelt feladatunknak tartjuk: megszüntetjük Magyarországon a gyermekéhezést!

- Az egészségügyben radikálisan csökkenteni fogjuk a várólistákat, majd pedig ezeket meg is kívánjuk szüntetni. Hiszen mindenki meg kell, hogy kapja a betegségére azt a gyógymódot, amely ebben az országban elérhető.

- A mikróvállalkozások számára is van igértetünk. Ma Magyarországon a vállalkozások 96 százaléka mikróvállalkozás, éppen ezért azt mondjuk, hogy a vállalkozók leírhatják a társasági adójukból a bérre rakódó terheiket. Ezzel munkahelyeket tudunk megőrizni, illetve fehéríteni is tudjuk a gazdaságot. Ez az a nyolc pont, amelyeket külön kiemeltünk és ezek megváltoztatására irányulnak majd az első kormányzati intézkedések.

- Egy valamit még a figyelmébe ajánlanék és ez az oktatáshoz kötődő vállalás, ami Veszprémben is kiemelt jelentőséggel bír. Idén szeptember 1-től az összes olyan diák, aki elérte a felvételi ponthatárt, azok tandíjmentesen kezdhetik meg a tanulmányaikat az összes felsőoktatási intézményben. Hiszen ha én is és a miniszterelnök is ingyen szerezhette meg a diplomáját, akkor ezt a lehetőséget biztosítani kell a jövő generációja számára is.

- Mesterházy Attila – úgy is mint pártelnök és úgy is mint a baloldali összefogás miniszterelnök jelöltje – miként jellemezné az ország jelenlegi vezetését, az Orbán kormányt?

- Finoman fogalmazva is ez a kormány tönkre tette az országot, hiszen elszegényedést, elvándorlást és félelmet hozott a magyar emberek hétköznapjaira. Nem volt olyan fórum, ahol egy anyuka, vagy egy nagymama nem jött volna oda sírva hozzám és arra kértek, hogy olyan politikát folytassunk, olyan Magyarországot építsünk, hogy az elvándorolt gyerekek haza tudjanak jönni. Tudják itthon megtalálni a boldogulásukat, eltartani a családjukat.

- Az is nagyon komoly igény az emberek részéről, hogy egy félelem, megosztottság nélküli országban szeretnének élni, ahol békében, nyugalomban telnek a mindennapjaik. Éppen ezért én egy olyan miniszterelnöke szeretnék lenni ennek az országnak, aki ezt a társadalmi felelősséget felvállalja és nyugalmat teremt. Ebbe természetesen az is beletartozik, hogy a jobboldalra szavazó állampolgárok is otthon érezhessék magukat a hazában és a nemzet részeként tekintsünk rájuk is.

- Mi kell ahhoz, hogy a remélt kormányváltás megvalósuljon és milyen esélyeket ad a kormányváltó erőknek?

- Nagyon egyszerű a feladat, ebben a választókerületben Pál Bélára kell szavaznia annak, aki a kormányváltó erőket támogatja. A listánál pedig a 17-est a karikát kell bejelölni.

- Roppant fontos az, hogy el kell mennie mindenkinek szavazni. A múlt vasárnap Salgótarjánban volt időközi választás, amelyet megnyertünk. Súlyos tanulsága is volt ennek a választásnak azon túl, hogy örülhetünk a győzelemnek. Az egyik szavazókörben ugyanis mindössze egy szavazattal nyert a képviselőnk. Magyarul: soha nem tudhatja a kormányváltást akaró állampolgár, hogy nem éppen az ő szavazata hiányzik-e ahhoz, hogy az adott helyen (vagy bárhol máshol) sikerül megnyerni azt a választókörzetet. Márpedig egyetlen választókörzet megnyerése is hiányozhat a kormányzati többséghez.

- Ezzel azt szeretném elmondani, hogy minden szavazat számít, mindenkinek el kell mennie szavazni és támogatni kell bennünket ahhoz, hogy a kormányváltást el tudjuk érni. Szeretném azt is minden választópolgár figyelmébe ajánlani, hogy aki otthon marad, vagy más pártra szavaz, az tulajdonképpen Orbán Viktor hatalmon maradását támogatja és segíti.

- A kormányváltásra egyedül nekünk van esélyünk. De ha nem így tesznek, akkor egyszerűen elvész a szavazata és a nyakunkon marad Orbán Viktor és csapata. Akik nem akarnak mást csinálni, mint folytatni Magyarország elszegényesitését, folytatni azt a rossz politikát, ami miatt elvándorolnak a fiatalok és folytatni akarják a megfélemlítést is.

- Mit mondjak ma este a fiamnak, miért jöjjön haza Londonból?

- Azért mert április 6-án győzni fogunk és egy olyan országot építünk fel, amelyben érdemes és lehet is élni. Győzni fogunk, mert az országjárás alatt azt tapasztaltam, hogy az emberekben nagy a tenni akarás és ez a vasárnapi választásokon hatalmas meglepetést fog okozni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.