Kompromisszumok a közgyűlés novemberi ülésén

Ebben a hónapban a kormánypárti és az ellenzéki képviselők nagyobb „zajos” vita nélkül fogadták el a beterjesztett napirendi pontokat.
 
 

Kompromisszumok a közgyűlés novemberi ülésén

Ebben a hónapban a kormánypárti és az ellenzéki képviselők nagyobb „zajos” vita nélkül fogadták el a beterjesztett napirendi pontokat.
 
 
 
 
 

Kompromisszumok a közgyűlés novemberi ülésén

Ebben a hónapban a kormánypárti és az ellenzéki képviselők nagyobb „zajos” vita nélkül fogadták el a beterjesztett napirendi pontokat.

A közgyűlés első részében Hartmann Ferenc (MSZP) önkormányzati képviselő szeptember havi interpellációja került a plénum elé, ahol végül megegyezés született a polgármesterrel arról, hogy a képviselő egy kérdés kivételével az interpellációra kielégítő választ kapott. Az ülés további folytatásában már egymást követték a kérdések.

Gerstmár Ferenc, (LMP) önkormányzati képviselője a házhoz menő hulladékgyűjtés bevezetésének elmaradásáról, valamint a lomtalanítás ez évi tapasztalatairól kérdezte az alpolgármestert. Az alpolgármester a válaszában megismételte azokkal az adatokkal alátámasztott tapasztalatokat, amit a november elejei sajtótájékoztatójában már nyilvánosságra hozott.

Az LMP képviselője a második kérdésében a helyi kereskedők lehetőségeit kérte számon a Kossuth utcai kirakatok kialakításában, valamint a város által szervezett fesztiválokon való részvételben.

Porga Gyula polgármester a kirakatok kialakításával kapcsolatban elmondta, hogy a megújult belvárosban az egységes arculat kialakítása nagyon fontos. Ez az egységes arculat viszont nem azt jelenti, hogy nem lehet majd megjeleníteni a vállalkozások egyéni jellegét. Ehhez mintát vesznek más nagy városok tapasztalataiból és ennek megfelelően fogják majd Veszprémben is ezt kialakítani. A polgármester azonban elismerte, hogy ez terhet fog jelenteni a vállalkozásoknak, de ennek enyhítésére kedvezményes hitelekhez juttatják a tulajdonosokat. Úgy látja, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, amit csak három év elteltével lehet majd érzékelni. A fesztiválok szinte teljes egészében a civil rendezvényszervezőkhöz és nem a városhoz kapcsolódnak, ezért a rendezvények szervezői döntenek arról, hogy az ellátást illetően kikkel kötnek szerződést.

Hartmann Ferenc (MSZP) arra kért választ, hogy ő személy szerint nagyon hasznosnak ítéli meg a Dr. Card Egészségügyi Információs Szolgáltatást. Azt szeretné tudni, hogy az önkormányzat valamilyen formában csatlakozik-e ehhez a szerveződéshez? Különösen fontos ez a hátrányos helyzetben élők esetében, mert ez a rendszer adott esetben életeket menthet.

Porga Gyula erre a kérdésre úgy reagált, hogy ez a kérdés a város vezetése előtt napirenden van, folynak az egyeztetések és a jövő évi költségvetésben tervezik ennek a költségeit és főleg az időseknél kívánják ezt a kártyát bevezetni.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) két kérdést intézett a polgármesterhez. Az egyik a VKSZ Zrt által, a kisvállalkozóknak kiszámlázott szemét szállítási díjjal foglakozott, a másikban a rezsicsökkentés részeként a helyi járat buszbérleteinek 10 %-os mérséklését kérte.

A polgármester a felvetet kérdések egyikével sem értett egyet és azt javasolta, hogy a költségvetés összeállításakor tegyen javaslatot az utazási díj csökkentésére úgy, hogy egyben mondja meg azt is, hogy a bevétel kiesést kiknek a rovására kompenzálják.

Katanics Sándor (DK) kérdésében azt kifogásolta,a városban évek óta hagyomány, hogy az iskolákban átlagon felül teljesítő diákok és a felkészítőik, valamilyen szintű elismerésben részesültek. Ez a 2013-as évben elmaradt, ami nem méltó egy iskoláiról híres városhoz.

Némedi Lajos alpolgármester a válaszában megnyugtatta a képviselőt azzal, hogy ez a tétel a jövő évi költségvetésben már szerepelni fog és visszatérnek a régi hagyományokhoz.

Katanics Sándor (DK) további kérdéseket tett fel a Kossuth utcai rehabilitációval kapcsolatban, amelyben a költségekkel, a térkövek állapotával, valamint a beígért pavilonok megépítésének elmaradásával foglakozott.

A polgármester a válaszában azt hangsúlyozta, hogy ezzel a beruházással kapcsolatban a város vezetése szerint minden rendben van, csak az ellenzék „nem tud vele mit kezdeni!”

A közgyűlést egy napirend előtti hozzászólással folytatták, amelyben a Fidesz frakció álláspontját a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, Némedi Lajos alpolgármester ismertette.

Ezt követően a közgyűlés, az előre kiadott napirendi pontok szerint folytatta a munkáját.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.