Ellenzéki tiltakozások a közgyűlésben

Az áprilisi közgyűlésen több kérdésben nem értett egyet az ellenzék a város vezetésével. A legnagyobb ellenkezést az váltotta ki, amikor az alpolgármester a rezsi csökkentést támogató papír aláírására szólította fel – közintézményben – az ellenzéki képviselőket.
 
 

Ellenzéki tiltakozások a közgyűlésben

Az áprilisi közgyűlésen több kérdésben nem értett egyet az ellenzék a város vezetésével. A legnagyobb ellenkezést az váltotta ki, amikor az alpolgármester a rezsi csökkentést támogató papír aláírására szólította fel – közintézményben – az ellenzéki képviselőket.
 
 
 
 
 

Ellenzéki tiltakozások a közgyűlésben

Az áprilisi közgyűlésen több kérdésben nem értett egyet az ellenzék a város vezetésével. A legnagyobb ellenkezést az váltotta ki, amikor az alpolgármester a rezsi csökkentést támogató papír aláírására szólította fel – közintézményben – az ellenzéki képviselőket.
Közgyűlési interpellációk

Hartmann Ferenc MSZP arra hivatkozott, hogy az előző közgyűlésen már kérdéssel fordult a polgármesterhez Veszprém – Szentkirályszabadja reptér Országos Területrendezési Tervben történő átminősítésével kapcsolatban. Pál Béla országgyűlési képviselő szintén kérdést intézett a két illetékes miniszterhez a repülőtérrel kapcsolatosan, de a válaszokban ellentétet vélt felfedezni.

A képviselő célszerűnek tartaná azt, hogy a repülőtér kérdésével foglalkozzon a stratégiai bizottság és ezt követően a közgyűlés is tárgyalja meg a repülőtéri koncepciót. Egy közgyűlés által hozott határozat nagyobb nyomatékot jelentene a polgármesternek a repülőtérrel kapcsolatos érvelésekben.

Porga Gyula szerint a jelenlegi felülvizsgálat csak a jogszabályi átvezetésekre irányult, az új besorolás szerint a repülőtér négyes kategóriába került, ami azt jelenti hogy továbbra is repülőtérnek minősül, de sem kereskedelmi, sem szállítási tevékenységet itt nem folytathatnak. Nem tartotta indokoltnak a kérdés közgyűlés elé vitelét.

Harmann Ferenc úgy látja, hogy ez a válasz ellentétben van azzal, amit az elmúlt közgyűlésen kapott, mert akkor a polgármester az eredeti besorolás megtartása mellett érvelt, az ellentmondások miatt a választ nem tudta elfogadni.

Forgóné Kelemen Judit Jobbik képviselője, a H. Tamás bűncselekménye miatt indokoltnak tartaná egy bizottság felállítását, ami megvizsgálná a volt képviselő, bizottsági elnöki tevékenységét is. Különös tekintettel arra, hogy a bizottságban milyen döntések születtek, ezek milyen hatással voltak a város életére, érte-e valamilyen konkrét anyagi kár a várost.

Porga Gyula szerint, minden önkormányzati döntés okmányokba rögzítve van, ezek a papírok nyilvánosak, ezért kérte a képviselőt, nézze át ezeket a dokumentumokat és ha olyan tényekre bukkan, ami visszaélésre utal tegye meg a szükséges lépéseket.

A

közgyűlés a továbbiakban a kérdésekkel folytatódott.

Hartmann Ferenc - tárgyalja-e az önkormányzat a Budapesti út – Brusznyai út – Mártírok úti csomópont, valamint a Mártírok út – Bajcsy-Zsilinszky út – Kórház úti csomópontok körforgalommá alakításának terveit. Készültek-e hatás tanulmány, esetlegesen volt-e más alternatív tervezet és ezek lakossági fórumon ismertetésre kerültek?

Porga Gyula válaszában elmondta, 2012-ben egy nyílt pályázatot írtak ki, amit egy győri székhelyű cég nyert el és mára az előkészítő munkák már megkezdődtek. Két tervtanács, szakértők bevonásával tárgyalta meg az alternatívákat és fogadták el a jelenlegi változatot. Szükségtelennek tartja a terv közgyűlés elé vitelét.

Harmann Ferenc nem tud arról, hogy alternatívák lettek volna a terveket illetően.

Porga Gyula utasítást adott, a tervdokumentumok képviselőhöz történő eljuttatására.

Gerstmár Ferenc LMP - Oberfrank Pál a Petőfi Színház igazgatója a színházi világnapra írt szavait idézte: „a színház nehezen tűri, ha nemtelen támadások, a meg nem értés, a szakszerűtlen, felületes döntések révén magára marad a mindennapok küzdelmeiben” Milyen szerepet kap a Petőfi Színház Veszprém kulturális koncepciójában? Vannak-e nemtelen támadások a színház ellen és van-e valamilyen eszköze a városnak arra, hogy ezeket a támadásokat elhárítsa?

Porga Gyula polgármester szerint a színház a város egyik fontos kulturális intézménye. A kulturális koncepcióban semmilyen változás nincs, örvendetes viszont az, hogy nő a bérletes nézők száma és a színház előadásait egyre többen keresik fel vidékről is, színház elleni támadásokról nem tud.

Nagy Piroska független képviselő szerint, a városrészi rehabilitáció lehetőséget adhat arra, hogy a tereknek és az utcáknak a neveit megváltoztassák. Gondolt-e erre a város vezetése?

Porga Gyula elmondta, hogy az önkormányzatnak van egy utcanévvel foglalkozó szakértői csoportja, ahonnan rendszeresen kapnak javaslatokat a változtatásokra. A fejlesztések kapcsán most is terveznek változtatásokat. Azt az utca névváltoztatást, amely sok embert érint személy szerint ő sem támogatja. Megfelelő számú javaslat beérkezése esetén a munkacsoport kidolgozza a javaslatát és ezt a közgyűlés elé fogják vinni.

Katanics Sándor DK kérdésében arra várt választ, hogy az előző években az önkormányzatok jelentős szerepet vállaltak a május elsejei rendezvények megszervezésében. Idén Veszprém város szervez-e valamit erre a napra, mert utoljára 2010-ben volt majális a Betekints völgyben.

Porga Gyula polgármester szerint az önkormányzat soha nem szervezett rendezvényt erre az ünnepre. Ezt a feladatot minden esetben az igények és a kereskedői kínálat oldotta meg. Vannak civil szervezetek és vállalkozók, akik felvállalják a rendezvények megszervezését és finanszírozását.

Katanics Sándor úgy gondolja, hogy az önkormányzatnak jobban kellene segítenie ennek a napnak a programját, mert május elsejének is megvan a kultúrája és ezt a hagyományt tovább kellene ápolni.

Porga Gyula polgármester lezárta a kérdéseket és napirend előtti hozzászólásra adta meg a szót, Némedi Lajos alpolgármesternek.

Katanics Sándor ügyrendi kérdésben kért szót. Elmondta, hogy napirend előtti hozzászólást csak a város életét közvetlenül érintő sürgős ügyben lehet tenni, a rezsi kérdése pedig nem az. Azt is kifogásolta, hogy itt egy sablon szöveg kerül ismertetésre, amit Veszprém városra nem is aktualizáltak.

Porga Gyula polgármester a rezsicsökkentést a város életét közvetlenül érintő kérdésnek tekintette és megadta a szót az alpolgármesternek.

Némedi Lajos alpolgármester ismertette a Fidesz rezsicsökkentéssel kapcsolatos állásfoglalását, ebben hangsúlyozzák, hogy az embereknek nyíltan kell vállalniuk és támogatniuk azt a kormányzati törekvést, amely az igazságos rezsicsökkentést irányozza elő. Nincsenek jobboldali, vagy bal-liberális számlák csak olyanok, amelyeket ki kell fizetni, ezért minden jelenlévőt felkért arra, hogy támogassák az aláírásukkal a kormány törekvését.

Némedi Lajos ezt követően az ellenzéknek átadta az aláírásgyűjtő íveket.

Az ellenzékiek tiltakoztak az akció ellen és arra az érvényben lévő törvényre hivatkoztak, amely szerint a közintézményekben tilos aláírást gyűjteni.

Gerstmár Ferenc azzal az indítvánnyal fordult a polgármesterhez, hogy az önkormányzat járuljon hozzá egy települési oktatási kerek asztal létrehozásához, ami konzultációs fórumként működne. Szerinte az önkormányzat felelőssége a közoktatás minőségének biztosításában továbbiakban is megmaradt.

Porga Gyula nem javasolta az indítvány napirendi pontra való vételét.

Gerstmár Ferenc szerint, pedig az iskolákban lévő kaotikus állapotok ezt szükségessé tennék és a problémák megelőzésében lenne nagy szerepe.

Porga Gyula a városban nem tud semmilyen kaotikus állapotról. Egy nagy szervezeti átalakítás történt, amiben voltak zökkenők, de az iskolák működnek, még egyetlen óra sem maradt el. Az önkormányzatnál működik az ifjúsági, valamint az oktatási és a sportbizottság. Az intézmények vezetőinek lehetőségük van ezeknek a bizottságoknak a munkájában részt venni és a felmerülő problémáikat jelezni.

A közgyűlés az indítványt nem támogatta.

A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beterjesztésnél újabb ellenzéki felvetések kerületek megfogalmazásra.

Katanics Sándor az elmúlt közgyűlésen már jelezte, hogy egy fontos határozat, a központi orvosi ügyelet átköltöztetése március 31-ével le fog járni és az ügy nincs megoldva. Akkor azt a választ kapta, hogy hamarosan megállapodás fog születni az érintettek között. A tegnapi napon az orvosokat képviselő ügyvéd egy levelet juttatott el a jelen lévőkhöz, amelyben azt állítja, hogy az orvosok nem érzékelik azt, hogy az önkormányzat igyekezne megoldani ezt az ügyet.

Porga Gyula szerint nem könnyű az egyeztetés, de ezek folyamatosan zajlanak, ezért mindenkitől egy kis türelmet kért. Amint az egyezség létrejön, az a közgyűlés elé fog kerülni, ennek a határideje december 31.

Gerstmár Ferenc emlékeztetett arra, hogy eddig két határidő volt ismert, ez most a harmadik időpont. Megítélése szerint ez egy olyan fontos kérdés, ami a városban élőket közvetlenül érinti, ezért azt szeretné, ha pontos tájékoztatást kapnának a kialakult helyzetről.

A határidőpont módosítást a többség elfogadta.

A napirendi pontok elfogadásánál is vita alakult ki a beterjesztők és az ellenzék között.

Hartmann Ferenc úgy fogalmazott, hogy a 25. pontról, a „Ranolder díj” odaítéléséről nem tud tiszta lelkiismerettel dönteni. Ennek az oka az, hogy a sajtóban tévesen május 31-e lett megadva a javaslatok leadási határidejének. Javasolta, hogy várják meg most már a május végét és akkor döntsenek a díj odaítéléséről.

Halmay György Fidesz-KDNP az újságban valóban tévesen lett megadva a határidő, de ezt a városi önkormányzat honlapján helyesbítették. Azt is tudni lehet, hogy március 31-e után már egyetlen javaslat sem érkezett, ezért szükségtelen a napirendi pont megtárgyalásának elhalasztása. Nehezményezte azt, hogy Katanics Sándor, aki észlelte e tévedést, időben miért nem jelezte ezt a városháza felé.

Katanics Sándor reagált a felvetésre és kijelentette, hogy időben kereste azokat a lehetőségeket, amelyekkel a hibát korrigálni lehetett volna. Etikátlannak tartja a jelenlegi eljárást, mert sokáig a május 31-e szerepelt leadási határidőként.

Dr. Mohos Tibor jegyző elismerte, hogy a hivatal valóban hibát követett el, az viszont a helyi rendeleti szabályból mindenki számára ismert, hogy a Ranolder díj javaslat leadási határideje mindig március 31 volt és ezért ezt kell figyelembe venniük.

A 25. napirendi pont levételét a többség nem támogatta.

A közgyűlés az elfogadott napirendek tárgyalásával folytatódott.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.