Prevencióval a fiatalok védelmében

Új gyerekvédelmi programot indít a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, ahol a fiatalok védelemben a megelőzést helyezik az előtérbe.
 
 

Prevencióval a fiatalok védelmében

Új gyerekvédelmi programot indít a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, ahol a fiatalok védelemben a megelőzést helyezik az előtérbe.
 
 
 
 
 

Prevencióval a fiatalok védelmében

Új gyerekvédelmi programot indít a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, ahol a fiatalok védelemben a megelőzést helyezik az előtérbe.

Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes elmondása szerint, a hivatalba történő kinevezésekor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az igazságszolgáltatás minél gyerekbaráttá váljon. Valószínűleg a gazdasági világválság hatása az, hogy a szülők egyre kevesebbet tudnak foglalkozni a gyerekeikkel és a fiatalok ezért válnak a környezetük áldozatává.

Ez az átalakítás 2011-ben indult el és két dolgot jelentett- mondta Navracsics Tibor. Egyrészt az intézményrendszerekben, a megyei rendőr főkapitányságokon olyan gyerekbarát kihallgató szobák kialakítását, ahol a bajba került gyerekekkel oldott körülmények között lehet szót váltani. Ez megkönnyítheti a gyerek vallomás tételét és a szakemberek ezáltal több használható és hiteles információhoz juthatnak.

Másrészt a jogszabályi környezet átalakításával, ahol védettebbé tették a gyerekeket azzal, hogy ha az áldozat fiatalkorú a büntetési tételeket jelentősen megnövelték. Az is bevezetésre került, hogy a gyerekbarát szobában felvett hanganyag a további eljárás során felhasználható, ezért a gyerekeknek nem kell újra felidézniük az esetleges szörnyű eseményeket.

A miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a legjobb bűnmegelőzés a felvilágosítás, amely során a gyerekek és a felnőttek figyelmét rá lehet irányítani a veszélyekre, illetve ha már megtörtént a baj, akkor tudják, hogy mit lehet csinálni. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által most indított és az egész országra kiterjedő kampány ezt a célt szolgálja.

Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kijelentette, hogy a jelenlegi magyar társadalom nem túl gyerekbarát. Évről évre nő a gyerekek ellen elkövetett cselekmények száma, évente több mint 30 gyerek hal meg a családon belül elkövetett bűncselekmény miatt. Az államtitkár szerint a néhány éve elindított Kimi – Ki vagyok, mi vagyok- és a jogosakerdes.hu napjainkra már nagy népszerűségnek örvend, mert a fiatalok innen tájékozódhatnak a jogaikról, az őket érintő jogszabályi előírásokról. Ezekben a programokban a gyerekek nyelvén mondják el a legfontosabb jogi fogalmak értelmezését.

Mi az, ami napjainkban a fiatalok körében még jelentős problémát okozhat? Tette fel a kérdést az államtitkár asszony. Egyre több felmérés azt mutatja, hogy a gyerekek életében már 6 éves kortól ott van az internet világa. A 10 éves gyerekek napi 1,5 és a 11-16 év közöttiek napi 3 órát töltenek internetezéssel. Jelenleg csak a szülők 7 százaléka van tisztában azzal, hogy az internet a gyereke életében nagyon káros dolgokat is okozhat. Az internetes zaklatás, megfélemlítés csak nagyon későn ismerhető fel és tudatosul a szülőknél és a pedagógusoknál a probléma. Nagyon fontos a negatív magatartási jelek alapján annak felismerése, hogy a gyerekkel történt valami. A statisztikák azt mutatják, hogy évente meg háromszorozódik az internet miatt bekövetkezett halálesetek száma.

Ezt a tényt segítheti visszaszorítani az a program, amit a pedagógusok továbbképzésébe építették be és szeptembertől 60 órában kívánnak tanítani. Nem az internet ellen fognak kampányolni, hanem a tudatos és felügyelt világháló használatot népszerűsítik. Ugyanis tisztában vannak azzal, hogy a fiatalok napjainkban már tartozni szeretnének ehhez a környezethez, mert így válhatnak részévé a korosztályuknak.

Az államtitkár asszony végezetül elmondta, hogy az országos kampány március 6-án érkezik Veszprémbe és ennek keretében egyrészt a szülőkkel, pedagógusokkal szeretnének szót váltani, valamint a Lovassy László Gimnáziumban találkoznak az érintettekkel, a diákokkal.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.