A költségvetési vita következtetései

Mihalovics Péter, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője kérdést intézett Pál Bélához, az Összefogás 2014 parlamenti képviselő jelöltjéhez.
 
 

A költségvetési vita következtetései

Mihalovics Péter, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője kérdést intézett Pál Bélához, az Összefogás 2014 parlamenti képviselő jelöltjéhez.
 
 
 
 
 

A költségvetési vita következtetései

Mihalovics Péter, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője kérdést intézett Pál Bélához, az Összefogás 2014 parlamenti képviselő jelöltjéhez.

A képviselő az elmúlt héten elfogadott városi költségvetés kapcsán osztotta meg gondolatait a sajtó munkatársaival. Ennek kapcsán néhány olyan kérdést kívánt feltenni, amelyek szerinte nem csak a Fidesz veszprémi csoportját, hanem a városban élőket is érdeklik.

Mihalovics Péter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten több fontos kérdésben döntött az önkormányzati vezetés, többek között a 2014. évi költségvetésről, a Veszprém Aréna hitel adósságának ez évi kifizetéséről, a Veszprémi Állatkert bővítéséről, valamint a Veszprém város adósságállományának átvállalásáról. Látható volt - mutatott rá - hogy ezeket a fontos döntéseket, csak a képviselői többség támogatta, az ellenzék nem, ezért nekik az a kérdésük, hogy az Összefogás 2014 jelöltjei miért nem támogatják a város fejlődését szolgáló lépéseket. Ehhez kapcsolódva feltette azt a kérdést, hogy Pál Béla, aki szintén az Összefogás 2014 jelöltje támogatja-e azokat a lépéseket, amelyek rövid, közép és hosszútávon is Veszprém érdekeit szolgálják.

A képviselő bővebben is kifejtette ezt a kérdést. Megítélése szerint a múlt hét csütörtökön forgatókönyvszerűen zajlott a költségvetési vita. A képviselő testület ellenzéke ismételten demoralizálással és hisztéria keltéssel töltötte el az idejét, mint azt tette mindig az elmúlt négy évben. Azért fontos ez a költségvetés, mert az utolsó költségvetése ennek az önkormányzati ciklusnak.

Visszatekintve az elmúlt négy évre hangsúlyozta, hogy az ellenzék a költségvetés vitájakor a „szakadék szélén táncolásnak”, az „összeomlás”, vagy a „tehetetlenség költségvetésének” nevezte az adott év beterjesztését. Ezzel szemben a tények azok, hogy az elmúlt négy esztendő alatt soha nem látott fejlesztési források jöttek a városba, közel 20 milliárd forint értékben. Az elmúlt időszakban a kormány a város adósságának 100 százalékát konszolidálta és az önkormányzat tovább fejlesztette azt a kulturális, oktatási arcélt, amivel ki tud tűnni a többi városok közül. Ennek ellenére ezt a költségvetést az ellenzéki képviselők nem tudták támogatni és 13 igen 3 nem és 1 tartózkodással tudták azt elfogadni.

A költségvetés elfogadásával párhuzamosan három fontos kérdésben is döntött a közgyűlés. Az első a Veszprémi Állatkert bővítése. Az állatkertben, 1,3 milliárd forintból új elefántházat kívánnak felépíteni. Ez a konstrukció úgy valósulhat meg, hogy 500 millió forint pályázati pénzt és a kormányzati keretből 718 millió forint rendkívüli támogatást kapnak. Ez egy soha nem látott egy összegű fejlesztést jelent. Ezzel azt szeretnének elérni, hogy a jelenlegi 250 ezer fős éves látogatottság 300 ezerre növekedjen. Ennek a fejlesztésre az önkormányzat tagjai igennel szavaztak, kivétel Katanics Sándor, aki nem támogatta a fejlesztést.

A következő nagyon fontos kérdés az adósság konszolidáció volt. Magyarország kormánya 2010 és 2014 között 1200 milliárd forinttal konszolidálta az önkormányzatokat. 2002 és 2010 között a szocialista kormányok 600 milliárd forintot vontak el az önkormányzati működésből és egy teljesen átláthatatlan finanszírozási rendszeren belül egyre több feladatot adtak az önkormányzatoknak. Ezzel szemben a Fidesz kormány két lépcsőben konszolidálta a magyarországi önkormányzatok adósságát, másrészről kialakított egy új közigazgatási rendszert, amivel olyan átlátható finanszírozási helyzetet teremtett, hogy az önkormányzatok március elseje után már nyugodt szívvel ébredhettek és tervezhettek a 2014-es évre, valamint az ezt követő évekre. Ezt az előterjesztést csak a kormánypárti képviselők támogatták, a többiek nem tartották fontosnak azt, hogy ez az adósság, ami a szocialista kormányzás idején került felhalmozásra, azt a kormány által átvállalja.

A harmadik kérdés a Veszprém Aréna ez évi hitel állományának átvállalása volt. 15 évre adósodott el az önkormányzat akkor, amikor vállalta a létesítmény megépítését. Ez éves viszonylatban közel 600 millió forintos hiteltörlesztést jelent. Magyarország kormánya azt gondolta, hogy azok a sportsikerek, amit a veszprémiek az elmúlt években feltudtak mutatni, megérdemel egy ilyen típusú támogatást. Annak figyelembevételével is, hogy több magyarországi település kapott sportlétesítmények fejlesztésére több százmilliós támogatást, amiből Veszprém eddig kimaradt. Ezért született az a döntés a kormány részéről, hogy a város ez évi hitelét átvállalja. A döntéssel kapcsolatban a Jobbik, az LMP, és a DK képviselője nemmel szavazott.

A képviselő megállapította, hogy az ellenzéki képviselők nem támogattak egyetlen olyan döntést sem ami Veszprém közép- és hosszú távú céljainak megvalósulását szolgálnák, nem támogatták Veszprém város költségvetését.

Ezek után a Fidesz számára még a választások előtt egyetlen kérdés tisztázása szükséges – emelte ki Mihalovics Péter - hogy az Összefogás önkormányzati testületben dolgozó képviselői, Katanics Sándor és Hartmann Ferenc önállóan döntöttek-e arról, hogy nem támogatják a beterjesztéseket, vagy pedig az Összefogás 2014 általános álláspontja tükröződött a szavazataikban. Mert ha az utóbbi történt, akkor fel tenni azt a kérdést Pál Bélának, hogy valóban a veszprémi érdekeket képvisel-e.

Másik kérdése az, ha az „Összefogás tagjai, azonosképpen gondolkodnak, akkor Pál Béla is ezt az álláspontot képviseli, vagy ha külön álláspontja van, akkor hogy akarja képviselni országos szinten az emberek érdekeit, ha még egy közös álláspontot sem képesek kialakítani az Összefogás táborán belül”.

Összességében tisztán szeretnének látni és a képviselő jelöltnek ezért tették fel ezeket a kérdéseket. Bízik benne, hogy a kérdéseire hamarosan meg is fogja kapni a válaszokat.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.