Megújuló energiaforrások Veszprémben

A Lehet Más a Politika veszprémi képviselői a város energia stratégiájának alakulásával kapcsolatban tettek fel kérdéseket a város vezetésének.
 
 

Megújuló energiaforrások Veszprémben

A Lehet Más a Politika veszprémi képviselői a város energia stratégiájának alakulásával kapcsolatban tettek fel kérdéseket a város vezetésének.
 
 
 
 
 

Megújuló energiaforrások Veszprémben

A Lehet Más a Politika veszprémi képviselői a város energia stratégiájának alakulásával kapcsolatban tettek fel kérdéseket a város vezetésének.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő és Zelenák Adrián környezetvédelmi mérnök, fekete pólóban jelentek meg a tájékoztató helyszínén. Elmondásuk szerint ezzel is a tiltakozásukat fejezik ki a hétfőn a parlamentben elfogadott Paks 2 bővítése és az orosz hitelfelvétel ellen.

Gerstmár Ferenc utalt a város által elfogadott energia stratégiára, amely szerint a város és a Bakony között lévő síkterület alkalmas lehet szélerőmű park építésére. Ezt egy három éve elfogadott dokumentumban lett rögzítve és a szakemberek ebben azt javasolták, hogy az önkormányzat keressen befektetőt és kivitelezőt a beruházás megvalósításához. Ezért tartotta indokoltnak azt, hogy a májusi közgyűlésen megkérdezze a polgármestert, milyen lépések történtek eddig az energiastratégia megvalósításához.

A képviselő elmondta, hogy Porga Gyula az írásos válaszában kifejtette, hogy Veszprémben nem a szél az első számú megújuló energiaforrás, amit érdemes hasznosítani. A polgármester egy előzetes tanulmányra hivatkozott, amely azonban – a tudomásuk szerint – eddig nem került nyilvánosságra.

Pedig az energiastratégiai elképzelésben feladatként lett megszabva, hogy az önkormányzat a szükséges méréseket 2012. december 31-ig végeztesse el. Ez is bizonyítja, hogy az energia stratégia megvalósításáról szükséges lenne évente beszámolni azért, hogy a már elfogadott tartalmi elemek ne tűnjenek el.

Gerstmár Ferenc szerint a polgármesteri válaszban a záró magyarázat az igazán elszomorító. Ebben a következőket írta: „a zöld energiák felhasználását támogató műszaki fejlesztések beruházásai a primer energiákkal összevetve még mindig hosszabb megtérülést jelentenek, így a támogatási források hiányában a szakértők sem javasolják a beruházások elvégzését.”

A képviselő ezek után joggal tette fel a kérdést, hogy a jelenlegi városvezetés mennyire gondolja komolyan az energiastratégiai program végrehajtását.

Az elmondottakat Zelenák Adrián egészítette ki és a város vezetésének a figyelmébe ajánlotta a Greenpeace, tévhiteket eloszlató írását a megújuló energiáról. A tapasztalatuk szerint az elmúlt években a szél- és a napenergia ára drasztikusan csökkent. Napjainkra egyre több országban és régióban a megújuló technológiák jelentik a leggazdaságosabb megoldást.

Az előzetes számítások szerint 2050-re a világ majdnem teljes energiaszükséglete fedezhető lesz megújuló energiaforrásból. A szakember elmondta, hogy a piaci áron felül a szén- és atomenergiáknak óriási rejtett költségei vannak. Ez alatt az egészségre gyakorolt hatásokat, az erőművek hatalmas vízigényének és vízszennyezésének tényét, valamint a klímaváltozások okozta károk költségeit értik. A hagyományos energiaforrások szűkösségük miatt növekvő nemzetközi feszültségeket is generálhatnak.

Amikor 2011-ben a veszprémi közgyűlés elfogadta a város energiastratégiáját, sokaknak úgy tűnhetett a döntéshozók tisztában vannak a jelen és a jövő kihívásaival.

Zelenák Adrián viszont ma már úgy véli, hogy a polgárok újabb bizonyítékot kaphattak arra, hogy a fideszes városvezetés csak PR szempontok miatt foglalkozott a megújuló energiák alkalmazásával.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.