Segítség a fogyatékkal élőknek

Konferenciát rendeztek Veszprémben, a „Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának és sikeres rehabilitációjának elősegítésére”- címmel.
 
 

Segítség a fogyatékkal élőknek

Konferenciát rendeztek Veszprémben, a „Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának és sikeres rehabilitációjának elősegítésére”- címmel.
 
 
 
 
 

Segítség a fogyatékkal élőknek

Konferenciát rendeztek Veszprémben, a „Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának és sikeres rehabilitációjának elősegítésére”- címmel.

A konferenciát követő sajtótájékoztatón dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt emelte ki, hogy a jelenlegi kormány nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megváltozott munkaképességű személyeket a segélyezések helyett visszavezessék a munka világába. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kormány a rokkantsági nyugdíjazás régi rendszerét elfogadhatatlannak és fenntarthatatlannak tartotta.

Az új közigazgatási rendszer kialakításánál figyelembe vették azt, hogy a fogyatékkal élők is képesek legyenek a saját ügyeik rendezésére. Az egyablakos rendszerrel egyszerűsítették az ügyek intézését és több olyan megoldást alkalmaznak, ami a vakok, a süketek, vagy a mozgássérültek számára lehetővé tették a hivatalba való eljutást, tájékozódást, valamint a hivatali ügyintézést.

A miniszterelnök-helyettes a hivatalban dolgozók részéről is több empátiát és tapintatot vár el a fogyatékkal élők felé, ezért a felkészítésükben a közszolgálati egyetemen, már a tananyag részét képezi az úgynevezett „érzékenyítő képzés”. Ez a tudás hozhatja azt, hogy az ügyintézők közelebb kerülnek a sérült személyekhez, jobban megértik és segítik a problémáik megoldását.

Dr. Pósafai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója a konferencia fő céljának azt jelölte meg, hogy segítsék a fogyatékkal élők munka világába történő visszajutását.

Ehhez szükség van az egyéni képességek felmérésére és fejlesztésére, ami már 2012 óta a szakemberek bevonásával folyik. Ugyanakkor a munkaadói oldallal való kapcsolattartás is szükséges, hogy legyen fogadói készség ezeknek az embereknek a foglalkoztatására. Jelenleg az országban 300 munkaadóval vannak kapcsolatban, akik közel 30 ezer megváltozott képességű személyt tudnak majd foglalkoztatni. Az elmúlt négy év alatt 43 ezer főről, 63 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma.

A főigazgató a projekttel kapcsolatban elmondta, hogy 11 milliárd forintot van a program finanszírozására elkülönítve, amelyből nagyon jelentős összegeket vehetnek igénybe a munkáltatók. Ezen a konferencián Veszprémből 70 vállalkozó vett részt, akik megtudhatták, hogy még mindig lehet a programhoz csatlakozni, mert a támogatásokra még van fedezet.

Porga Gyula polgármester a rendezvényt, mint munkáltató is jelentős eseménynek tartotta. Megerősítette azt, hogy fogyatékosokkal szemben az önkormányzat két dolgot tart fontosnak. A település társadalmi befogadó készségének az erősítését, valamint a fogyatékkal élők életminőségének a javítását.

A befogadó készség tekintetében az önkormányzat már hosszú évek óta támogatja azokat a sportrendezvényeket, találkozókat, ahol a fogyatékkal élők jelennek meg és ezeken találkozhatnak egészséges társaikkal és elfogadhatják egymást és a különbözőségeiket. A város vezetése a belvárosi rehabilitáció tervezése során kikérte a fogyatékkal élők véleményét és úgy igyekeztek kialakítani a tereket és az utcákat, hogy azokban a sérült emberek is megjelenhessenek és jól érezhessék magukat.

Az életminőség javítására az idei évben indult be egy „kulcs” elnevezésű támogatási program, amelyben az intézményből kikerülő fiatal, fogyatékkal élőket szeretnének támogatni. Idén három fogyatékkal élőt fognak bérlakáshoz juttatni, segítve ezzel az önálló életük megindítását. A felújítások hamarosan elkezdődnek és még ebben az évben átadják a lakásokat a fiataloknak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.