Ez az ünnep egyben emlékezés is

Megalakulásának 67. évfordulóját ünnepelte szerdán az MH 54. Veszprém Radar Ezred.
 
 

Ez az ünnep egyben emlékezés is

Megalakulásának 67. évfordulóját ünnepelte szerdán az MH 54. Veszprém Radar Ezred.
 
 
 
 
 

Ez az ünnep egyben emlékezés is

Megalakulásának 67. évfordulóját ünnepelte szerdán az MH 54. Veszprém Radar Ezred.

Az alakulat napja ezred sorakozóval, majd a csapatzászló fogadásával kezdődött. Az ünnepség első részében ismertetésre került az elöljáró köszöntő levele. Ebben Szűcs Pál ezredes azt emelte ki, hogy a ezred egyike azon kevés fegyvernemeknek, amely a megalakulása óta az alaprendeltetésének megfelelő feladatokat végez és a rendszerben még mindig fontos elvárásnak kell megfelelnie.

Az ünnepi beszédet Gulyás László alezredes tartotta, aki emlékeztetett arra, hogy a radar ezredet az Amerikai Egyesült Államok által 1948 májusában megfogalmazott doktrína hozta létre, amelyben kimondták, hogy a légierő az amerikai hadsereg legfontosabb része.

Ennek hatására alakult meg 1948-ban Budapesten az Országos Légvédelmi Központ, és ennek az alárendeltségében Veszprémben és Kaposváron a 3. és a 4. Légvédelmi Központok.

A következő szervezeti átalakulás során 1949. június 15-én felállításra került az Országos Légvédelmi Parancsnokság és ennek részeként a légi figyelő és jelző rendszereket működtettek. A rendszer 1953-ban jelentős fejlődésnek indult a rádiótechnikai századok felállításával. Ez folytatódott azzal, hogy 1957 után a felderítésben elsődleges szerepet játszó századoknál a kor színvonalának megfelelő rádiólokátor állomásokkal lettek telepítve.

A rádiótechnikai dandár a nyolcvanas évek közepén érte el a legjelentősebb szerepét. Ezekben az években a hat rádiótechnikai zászlóaljban, és a huszonhárom alegységénél több mint hatezren teljesítettek itt szolgálatot. Mára ez a szám jelentősen csökkent és a régi analóg radar berendezéseket felváltották a NATO elvárásoknak megfelelő korszerű felderítő és adattovábbító1 eszközök.

Gulyás László alezredes szerint ez az ünnep egyben megemlékezés is. Megemlékezés azokra a katonákra, akik az indikátorcsövek előtt, távoli helyőrségekben az elmúlt több mint hat évtized alatt tisztességgel végezték a feladataikat. Megemlékezés azokra, akik a katonai feladatok ellátásához biztosították a szükséges körülményeket. Ezzel sokan sokat tettek azért, hogy az ország lakossága békében élhessen és dolgozhasson.

Az ünnepség további részében miniszteri, és különböző szintű parancsnoki dícséretek kerültek átadásra. Ezen a rendezvényen került kihirdetésre az „Év embere” kitüntető cím és átadásra került a Migrációs Szolgálati Jel azoknak, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő szolgálati feladatot végeztek a déli határon.

Az ünnepség végén a résztvevő katonai szervezetek képviselői a laktanyában lévő Kossuth Emlékparkban felállított „Légtérellenőrzők” kopjafáját koszorúzták meg és emlékeztek meg az ezrednél szolgálatot teljesítők katonákról.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.