Újra megismerni a történelmet

Négy év vérben és vasban – címmel 8-án Veszprémben kiállítás nyílt, a polgármesteri hivatal aulájában.
 
 

Újra megismerni a történelmet

Négy év vérben és vasban – címmel 8-án Veszprémben kiállítás nyílt, a polgármesteri hivatal aulájában.
 
 
 
 
 

Újra megismerni a történelmet

Négy év vérben és vasban – címmel 8-án Veszprémben kiállítás nyílt, a polgármesteri hivatal aulájában.

Az első világháború történéseit feldolgozó vándorkiállítás, az elkövetkezendő egy hétben tekinthető meg az Óváros téren.

A kiállítás összeállítói a „nagy háború” egy-egy pillanatát villantják fel eredeti képek és dokumentumok segítségével. Azt a háborút, ami nem csak a fronton volt kegyetlen és követelt több millió áldozatot, hanem a hátországban is szedte az áldozatait. Kevesen tudják azt is, hogy ebben a háborúban magyarok százezrei estek áldozatul, a semmiért.

Porga Gyula polgármester arra emlékeztetett, hogy egy emberi közösség akkor tud erős lenni, ha van múltja, és ha tud, és ha akar a saját történelmére emlékezni.

Júliusban, a helyőrségi templomban az I. világháború kitörésének 100. évfordulójáról már volt egy megemlékezés. Itt az ilyenkor szokásos beszédek mellett a Katona János alezredes vezette zenekar zenében is felelevenítette az eseményeket. A kezdet a vidám katonaindulóké volt és a végére már csak a szomorú, a megélt tragédiákról szóló dalok kerülhettek. Sajnálatosan elgondolkodtató hangulata volt ez a világháború történéseinek.

Zentai László ezredes, helyőrségparancsnok szerint az I. világháború eseményeiről az iskolai tanulmányaink során csak nagyon keveset tudhattunk meg.

A családokban a II. világégés sokkal nagyobb nyomokat hagyott, mert Magyarország területe ebben a háborúban már hadszíntér volt. Ez a szörnyű pusztítás eltörölte az első háború emlékezetét. Ezért szükséges az, hogy legyenek ilyen megemlékezések, ahol a XX. század történelme újra tanulható.

Pedig az első világháború – emelte ki a parancsnok - Európában jelentős változásokat hozott, teljesen átrajzolta Európa térképét és hatására új nemzetállamok jöttek létre. Egy politikus szerint – jegyezte meg - az első világháborút lezáró békekötés, csupán csak 20-25 évre szóló fegyverszünet volt.

Zentai László ezredes végezetül kiemelte, hogy a múltat ismerni kell ahhoz, hogy értsük a jelent és hogy formálni tudjuk a jövőt.

A megemlékezést követően megnyitotta az I világháború eseményeit bemutató kiállítást.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.